#Kazakhstan står för effektiv användning av EU-CA-relationsverktyget i ljuset av den nya EU-strategin för regionen

| Juli 12, 2019

Kunderna är intresserade av att hjälpa dig med att hjälpa dig med att hitta dina produkter och tjänster. ЕСЦА свете новой Стратегии ЕС

Kazakstan föreslår att man fokuserar på en effektiv användning av relationerna mellan EU och Centralasien, samt att säkerställa integritet, visualisering och synlighet för sådant samarbete mot bakgrund av den nya EU-strategin för samspel med regionen, utrikesminister Beibut Atamkulov sa i sina kommentarer på den 15th årliga Europeiska unionens - Centralasiens ministerkonferens, som hölls i huvudstaden i Kirgizistan.

Det årliga forumet deltog också av utrikesministrarna i Kirgizistan, Tadzjikistan, Uzbekistan, en vice utrikesminister i Turkmenistan och vice ordförande i Europeiska kommissionen - Europeiska unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik Federica Mogherini.

Konferensens centrala händelse var den officiella presentationen av den nya EU-strategin för Centralasien. Federica Mogherini utsträckte i sina redogörelser hur och i vilken form processen för att genomföra de viktigaste bestämmelserna i strategin kommer att äga rum.

Kazakens utrikesminister välkomnade införandet i strategin av ett antal Kazakstans förslag till utveckling av privat entreprenörskap, inklusive kvinnors initiativ, små och medelstora företag, transport och logistikinfrastruktur, energieffektivitet, miljöskydd, klimatförändringar , rationell användning av vattenresurser, utbildning, digitalisering etc.

"Kazakstan konstaterar vikten av återlämnande av bilaterala EU-projekt till Kazakstan, liksom möjligheten att genomföra gemensamma EU-CA-program med tredjeländer", sade ministern i sina kommentarer. Under debatten bytte deltagarna synpunkter på de centrala frågorna i samarbetsagendan mellan EU och Kalifornien och dess gemensamma genomförande.

Den kasakhiska delegationen föreslog att utnyttja potentialen i EU: s mekanism för investeringsfacilitet för Centralasien (IFCA) och Europeiska investeringsbankens (EIB) förmåga att finansiera regionala projekt samt att genomföra "virtuell institutionalisering" av EU-CA-samarbetet för att öka effektiviteten och allmänhetens medvetenhet om de politiska beslut som fattas inom detta format.

Särskild uppmärksamhet ägnades åt regionala säkerhetsfrågor, bland annat fortsättning och utvidgning av det gemensamma gränsprogrammet i Centralasien (BOMCA) med Europeiska unionen, Centralasiens narkotikahandlingsprogram (CADAP) och intensifieringen av samarbetet genom centralasiatisk regional information och Samordningscentrum (CARICC).

Till följd av händelsen antog utrikesministrarna och EU: s höga representant finalen kommuniké "EU och Centralasien: Skapa ett starkare partnerskap tillsammans". I texten anges att EU avser att använda alla tillgängliga instrument för att stödja de centralasiatiska ländernas nationella insatser, framgångsrik integration av regionen i världshandelssystemet och främjandet av det interregionala samarbetet.

"Enligt den nya strategin föreslår Kazakstan att man fokuserar på effektiv användning av EU-verktygsverktyget, liksom på integriteten och säkerställandet av visualisering och visuell uppfattning om samarbetet mellan EU och Kalifornien," sade ministern. Parterna välkomnade också innehavet av det första EU-forumet för Centralasien, som hölls i juli 5-6, 2019, i Bishkek och syftade till att allmänheten och den privata sektorn, det civila samhället i EU och Centralasien deltar i genomförandet av strategin.

Parterna stöder också det tidigare förslaget från Kazakstan och andra parter att inrätta ett europeiskt union - Centralasiatiska ekonomiska forumet, som kommer att fungera som grund för att upprätta ett praktiskt samarbete mellan den europeiska och centrala asiatiska verksamheten och välkomnade Kirgizistans förslag att hålla den första sådant forum i detta land.

Vårt Kommuniké betonade också Federica Mogherinis roll för att stärka förbindelserna mellan Europeiska unionen och Centralasien under sitt arbete som chef för EU: s utrikespolitik. Nästa ministermöte mellan EU och Förenta staterna förväntas äga rum i Bryssel i 2020.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , ,

Kategori: En framsida, EU, Kazakstan, Kazakstan, kyrgyzstan

Kommentarer är stängda.