Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Att kringgå parlamentet om #Brexit utan avtal skulle vara olagligt, säger kampanjledaren

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den juridiska aktivisten Gina Miller sa på söndagen (14 juli) att varje försök att avbryta Storbritanniens parlament för att driva igenom en avtalslös Brexit skulle vara olagligt, och tillkännagav hennes avsikt att utmana ett sådant drag i domstol om det skulle behövas, skriver William James.

Boris Johnson, föregångaren till att bli Storbritanniens nästa premiärminister, har vägrat att utesluta att parlamentet stänger av för att hålla sitt löfte om att Storbritannien kommer att lämna Europeiska unionen den 31 oktober med eller utan ett utträdesavtal.

Parlamentet har vid flera tillfällen röstat emot en no-deal Brexit, vilket innebär att om inte Johnson kunde säkra ett nytt utträdesavtal med EU och få det godkänt av lagstiftare, kan han behöva ta till att ställa in den lagstiftande församlingen.

Den utsikten har gjort andra lagstiftare och kampanjledare upprörda som säger att parlamentet inte bör kringgås.

Miller, som är mest känd för att framgångsrikt ta regeringen till Högsta domstolen för att utmana dess auktoritet att lämna EU utan omröstning i parlamentet, sa att hon hade återmonterat samma juridiska team för en ny utmaning.

"Vi är beredda att gå till domstol för att testa lagligheten av alla försök att prorogera parlamentet", sade hon i ett uttalande.

Den tidigare premiärministern John Major sa också förra veckan att han skulle vara beredd att vända sig till rättsväsendet om det skulle behövas för att undvika en konstitutionell kris.

Johnson är favorit att vinna tävlingen om att ta över efter premiärminister Theresa May. Vinnaren tillkännages den 23 juli.

Annons

His first preference is to renegotiate a new deal with the EU and have it approved by parliament, but he has said it would be unwise to rule out anything – including suspension – that might be needed to deliver Brexit.

In a letter to Johnson, Miller’s lawyers at law firm Mishcon de Reya argued that in the current circumstances it would be “constitutionally objectionable” and unlawful to ask the queen to suspend parliament – a process called prorogation.

"Det skulle allvarligt undergräva den parlamentariska suveräniteten för dig som premiärminister att prorogera parlamentet för att förhindra det från att överväga om man ska lagstifta för att förhindra en avtalslös Brexit", stod det i brevet.

Den uppmanade Johnson att utesluta att parlamentet skulle stängas av och att om han inte gjorde det bad han att han gav tillräckligt med varsel för att tillåta att ett sådant drag prövades i domstolarna.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend