Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

#EIB stöder € 4.8 miljarder investeringar i landsbygdsområden, energiövergång, transport och privat sektor

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska investeringsbanken (EIB) godkände idag (16 juli) 4.8 miljarder euro i ny finansiering. Detta inkluderar stöd till projekt för att förbättra kommunikationen på landsbygden, öka investeringar från den privata sektorn för att stödja klimatåtgärder och påskynda övergången till ren energi, inklusive stöd till Europas största solenergianläggning.

EIB:s styrelse månadsmöte i Luxemburg diskuterade också ambitiösa förslag för att öka EU-bankens stöd till klimatåtgärder och miljömässig hållbarhet.

"Att hantera klimatförändringarna är en prioritet för Europa och EU-banken. Idag gick Europeiska investeringsbanken med på att stödja Europas största solkraftverk, tillsammans med ren energi och översvämningsreducerande system i hela Europa. Vi diskuterade också ambitiösa förslag för att utöka EIB:s stöd för klimat och hållbara investeringar under de kommande åren”, säger Europeiska investeringsbankens ordförande Werner Hoyer.

"Europa måste påskynda sina ansträngningar för att ta itu med den globala uppvärmningen och förbli en global ledare inom klimatåtgärder. EIB är Europas klimatbank, en ledande finansiär av klimatåtgärdsprojekt. Vi ser fram emot att arbeta hand i hand med Europeiska kommissionen för att uppnå ambitiösa klimatmål”, tillade president Hoyer.

Öka investeringar för att hantera klimatförändringar och miljömässig hållbarhet

EIB:s styrelse erkände de betydande investeringar som krävs för att hantera klimatförändringarna och säkerställa klimatneutral och klimattålig infrastruktur, och diskuterade detaljerade förslag för att öka effekten av EIB:s engagemang. Detta inkluderar nya investeringar för att säkerställa en rättvis övergång till en framtid med låga koldioxidutsläpp och att slutföra anpassningen av EU:s bankverksamhet till de mål som sattes upp i Paris 2015.

Dessa förslag förväntas slutföras under de kommande månaderna.

Annons

Att ta itu med utmaningar som landsbygdsregioner står inför

Nya långsiktiga investeringar som stöds av EIB inkluderar finansiering av fiberoptisk bredbandstillgång över Niederösterreich, tillgång till finansiering för unga jordbrukare i Frankrike, stöd till jordbruksinvesteringar i Portugal, förbättrat översvämningsskydd i Grekland och uppgradering av vattenförvaltningen för jordbruket i Tjeckien Republik.

EIB kommer också att stödja jordbruksföretag inom den privata sektorn i Zambia och kommersiell naturvård som stöder landsbygdssamhällen i södra Afrika.

Stärka hållbara transporter och ta itu med trängseln

Pendlare, fraktföretag och resenärer i fyra länder kommer att dra nytta av transportinvesteringar som EIB:s styrelse kommit överens om. Detta inkluderar förvärv av nya intercitytåg i Polen, förbättring av motorvägsaccessen till Warszawa och uppgradering av inre vattenvägar och vägar på viktiga internationella transportrutter i Vallonien.

Förbättra avfallshantering och innovation inom cirkulär ekonomi

Två nya projekt kommer att förbättra vattenförvaltningen i Frankrike. Avfallsanläggningar över hela landet kommer att moderniseras för att öka återvinningen, minska buller och förbättra vattenrening. En ny storskalig anläggning för avfall till energi kommer att generera ren energi från avfall från hela Paris-regionen.

Ytterligare ett projekt kommer att stärka investeringar i cirkulär ekonomi, klimatåtgärder och system för ren energi från allmännyttiga företag över hela Italien.

Uppgradera utbildningen och bygga ut socialt boende

Studenter på den franska ön Guadaloupe kommer att dra nytta av nya EIB-stödda investeringar för att utöka skolfaciliteterna på ön. Styrelsen gick också med på finansiering av sociala och överkomliga bostäder i Wien och Niederösterreich.

Säkerställa privat sektors tillgång till finansiering

Riktad finansiering för klimatprojekt i Polen, turistinvesteringar i Italien och aktieandelar i Portugal, samt utlåningsprogram i Österrike, Spanien och Tyskland, var bland 847 miljoner euro i nytt stöd från den privata sektorn som stöds av EIB.

Detta inkluderar direkt utlåning och nya dedikerade kreditlinjer som ska hanteras av lokala banker och finansiella partners.

934 miljoner euro i investeringar som stöds av investeringsplanen för Europa

Sju projekt som godkänts av EIB:s styrelse i dag kommer att garanteras av Europeiska fonden för strategiska investeringar (EFSI), den finansiella pelaren i Juncker-planen.

Bakgrundsinformation

Europeiska investeringsbanken (EIB) är Europeiska unionens långfristiga låneinstitut som ägs av dess medlemsstater. Den gör långfristig finansiering tillgänglig för sunda investeringar för att bidra till EU:s politiska mål.

Översikt över projekt som godkänts av EIB: s styrelse.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend