Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Förenade Arabemiraten omplacerar trupper i #Jemen för att hjälpa FN:s fredsansträngningar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Förenade Arabemiratens beslut att omplacera sina styrkor i Jemen har föranlett omfattande bevakning och spekulationer de senaste veckorna, skriver Graham Paul.

Medan många journalister och angelägna observatörer har varit snabba att dra slutsatser om flytten, verkar en viktig avgörande faktor ha förbisetts, att omplaceringen motiverades av en önskan att stödja och främja framstegen i de FN-stödda fredsförhandlingarna, ledda av FN:s särskilda sändebud Martin Griffiths.

Under hela konflikten har emiratiska tjänstemän varit konsekventa i sina krav på en politisk uppgörelse för att avsluta striderna, en punkt som nyligen upprepades av en hög tjänsteman som betonade att det var absolut nödvändigt att gå från en "militär först" till en "fred första strategin.

När man överväger motiven bakom omplaceringen är det också viktigt att tänka på att även om det senaste draget från emiratiska tjänstemän har rapporterats som ett impulsivt beslut som tagits i ljuset av aktuella geopolitiska farhågor; det finns mycket som tyder på att det istället har kommit som ett resultat av diskussioner som har pågått under de senaste tolv månaderna.

Även om Stockholmsavtalet inte på något sätt är perfekt, hindrat av houthiernas ovilja att genomföra det som man kommit överens om, är det allmänt erkänt av alla sidor som det mest lovande ramverket för att få ett slut på konflikten. Om houthierna uppmuntras att delta mer seriöst i processen efter detta senaste emiratiska drag, då kommer det att ses som ett klokt taktiskt val av eftervärlden.

Avgörande är att Förenade Arabemiraten har meddelat att de kommer att fortsätta att bekämpa terrorism inriktade på att bekämpa al-Qaida på Arabiska halvön (AQAP) i Jemen. Under de senaste åren har Emiratis militära operationer kraftigt försvagat AQAP, vilket försvagar gruppens förmåga att inleda attacker och hota nationer runt om i världen.

UAE-ledda styrkor har drivit ut AQAP från betydande landområden som tidigare var under deras kontroll, förvägrat dem det säkra utrymmet för att planera attacker och avlägsnat från dem de ekonomiska medlen för att utföra dem.

Annons

AQAP hade tidigare tillgång till stora finansiella resurser, förutom strategiskt viktiga hamnar. I Mukalla, till exempel, rapporterades det att terrorgruppen hade samlat in cirka 2 miljoner dollar om dagen i intäkter från hamnskatter, bränslesmuggling och utpressning.

Militära operationer har reducerat AQAP från en formidabel terrorutrustning till ett litet gäng flyktingar som gömmer sig i den jemenitiska vildmarken, permanent på flykt.

Förhoppningen är att den senaste omplaceringen kan bidra till att uppnå det som medlemmar av det internationella samfundet alla kollektivt söker: en omfattande politisk uppgörelse för att avsluta striderna. Förenade Arabemiraten och koalitionen har tagit ett viktigt steg för att stödja freden i Jemen, ansvaret ligger nu hos houthierna och deras iranska stödjare att visa ett liknande åtagande.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend