Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Antitrust: Kommissionen inleder undersökning av #Amazons möjliga konkurrensbegränsande beteende

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU-kommissionen har inlett en formell antitrustutredning för att bedöma om Amazons användning av känslig information från oberoende återförsäljare som säljer på sin marknadsplats strider mot EU:s konkurrensregler.

Amazon har en dubbel roll som plattform: (i) den säljer produkter på sin webbplats som återförsäljare; och (ii) det tillhandahåller en marknadsplats där oberoende säljare kan sälja produkter direkt till konsumenter. När Amazon tillhandahåller en marknadsplats för oberoende säljare samlar Amazon kontinuerligt in data om aktiviteten på sin plattform.

Baserat på kommissionens preliminära faktainsamling verkar Amazon använda konkurrenskänslig information – om marknadsplatssäljare, deras produkter och transaktioner på marknaden. Som en del av sin djupgående undersökning kommer kommissionen att undersöka: (a) standardavtalen mellan Amazon och marknadsplatssäljare, som gör det möjligt för Amazons detaljhandelsverksamhet att analysera och använda tredjepartssäljardata, och (b) vilken roll data spelar i valet av vinnarna av "Buy Box" och vilken inverkan Amazons potentiella användning av konkurrenskänslig marknadsplatssäljarinformation har på detta urval.

Om det bevisas kan den praxis som undersöks bryta mot EU:s konkurrensregler om konkurrensbegränsande avtal mellan företag (artikel 101 i EUF-fördraget) och/eller om missbruk av en dominerande ställning (artikel 102 i EUF-fördraget). Kommissionen kommer nu att genomföra sin djupgående undersökning som en prioriterad fråga. Inledandet av en formell utredning föregriper inte resultatet.

Kommissionsledamot Margrethe Vestager, ansvarig för konkurrenspolitiken, sa: "Europeiska konsumenter handlar i allt större utsträckning online. E-handel har ökat konkurrensen i detaljhandeln och gett fler valmöjligheter och bättre priser. Vi måste se till att stora onlineplattformar inte eliminerar dessa fördelar genom konkurrensbegränsande beteende. Jag har därför beslutat att titta mycket noga på Amazons affärspraxis och dess dubbla roll som marknadsplats och EU:s återförsäljarroll som konkurrens, och EU:s dubbla roll som konkurrens för detaljhandeln." 

Det fullständiga pressmeddelandet finns tillgängligt online i ENFRDE.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend