Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Hur agrobusiness och medlemsländer går samman för att behålla #BeeToxicPesticides på marknaden

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vid mötet 16-17 juli i Ständiga kommittén för fytoläkemedel har en majoritet av medlemsländerna visat hur lite ambitiösa de är för att skydda bin mot giftiga bekämpningsmedel. Flera beslut fattades som belyser hur jordbruksföretagen är närvarande i den ständiga kommittén genom alltför många medlemsländers röst.

Idag har medlemsländerna röstat för en plan som föreslås av EU-kommissionen, för att fördröja en större uppgradering av skyddet av bin mot bekämpningsmedel samtidigt som medlemsländerna vägrade att stödja ett förslag från kommissionen om att förbjuda tillhandahållande av undantag för neonikotinoider av Rumänien och Litauen . Medan insektsbestånden kollapsar och trots pro-bin-deklarationer tvingar medlemsländerna Europeiska kommissionen att knäböja inför jordbruksindustrins intressen.

Flera avgörande frågor har diskuterats under julimötet i Ständiga kommittén för växter, djur, livsmedel och foder (fytofarmaka). För det första har en majoritet av medlemsländerna röstat för förslaget från EU-kommissionen att implementera en mycket liten del av Bee Guidance Document (BGD) som Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) publicerade 2013. BGD skrevs av EFSA för att uppgradera utvärderingen av risken som bekämpningsmedel utgör för bin, eftersom det tidigare protokollet inte var tillräckligt effektivt för att förhindra att bitoxiska bekämpningsmedel som neonikotinoider skulle komma ut på marknaden. Sex år efter publiceringen har därför mycket små framsteg gjorts.

Martin Dermine, policyansvarig på PAN Europe, sa: "Under många år var detta vägledningsdokument antingen inte på dagordningen för Ständiga kommitténs möten eller avvisades av medlemsländerna eftersom de fruktade att för många bekämpningsmedel skulle tas bort från marknaden. Detta är en form av erkännande av att bekämpningsmedel som för närvarande finns på marknaden är för giftiga för bin. Bevis visar att även fungicider och herbicider skadar bin!”

EU-kommissionen hade alltså inget annat val än att lägga fram ett minimalistiskt förslag till medlemsländerna, att anta en mycket liten del av det nya vägledningsdokumentet relaterat till akut toxicitetstester medan resten av BGD inte kommer att implementeras innan EFSA granskar BGD.

Dermine tillade: "Lobbyister inom bekämpningsmedelsindustrin tillsammans med pro-industriella jordbruksmedlemsstater gjorde ett fruktansvärt jobb. De försätter alltså kommissionen i ett obekvämt läge eftersom den mest aktuella vetenskapliga kunskapen inte kommer att användas förrän om minst 3 år, i motsats till vad lagen kräver. Giftiga bekämpningsmedel för bi kommer att finnas kvar på marknaden! Att vägra att implementera Bee Guidance Document är helt enkelt olagligt."

För att bekräfta sin hycklande hållning har medlemsstaterna i dag vägrat att stödja ett genomförandebeslut från kommissionen för att hindra Rumänien och Litauen att fortsätta att missbruka undantagssystemet genom att år efter år ge ett nödtillstånd till neonikotinoider, och därmed kringgå förbudet att skydda bin.

Annons

Dermine avslutade: "76 % av medlemsländerna stödde 2018 års EU-förbud mot neonikotinoider, men när det gäller att respektera förbudet eller gå längre genom att bedöma alla bekämpningsmedel på det sätt som neonikotinoider bedömdes, står medlemsländerna på sidan av agro-verksamheten, alltså väcka medborgarnas indignation och ge mer bränsle till populistiska och extremistiska politiska partier. Det här är en sorglig dag för EU:s pollinatörer!”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend