Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Parlamentsledamöter ska rösta om det senaste budet för att försöka förhindra en #Brexit utan avtal

DELA MED SIG:

publicerade

on

Brittiska parlamentsledamöter kommer att rösta på torsdagen (18 juli) om en åtgärd som syftar till att göra det svårare för nästa premiärminister att försöka tvinga igenom en avtalslös Brexit genom att stänga av parlamentet, skriver Kylie MacLellan.
Boris Johnson, föregångaren för att efterträda premiärminister Theresa May nästa vecka, har sagt att Storbritannien måste lämna EU den 31 oktober, med eller utan ett avtal, och har vägrat att utesluta att parlamentet stängs av för att förhindra lagstiftare från att försöka blockera hans utträdesplan. .

Åtgärden som röstas om går inte så långt som en direkt blockering av att parlamentet avbryts, men media rapporterade att Dominic Grieve, lagstiftaren bakom förslaget, skulle kunna försöka lägga fram en mer långtgående klausul för att säkerställa att parlamentet inte stängs av på viktiga datum i oktober.

BBC rapporterade att några högre ministrar, av vilka några sannolikt står inför sparken för deras motstånd mot ett nej om Johnson vinner, övervägde att avgå för att stödja detta.

"Tanken att parlamentet ska avbrytas i oktober ... vid en avgörande punkt i detta lands historia, att parlamentet inte ska kunna sitta, inte ska kunna uttrycka sin åsikt och sin vilja, tycker jag skulle vara upprörande." Det säger justitieminister David Gauke till BBC Radio.

På frågan om han skulle rösta för åtgärden, något som skulle kräva att han avgår, sa han: "Jag måste se vilka de exakta ändringsförslagen är ... jag är inte i en position att nödvändigtvis säga."

Resultatet kommer sannolikt att vara mycket nära, en tidigare omröstning om åtgärden förra veckan gick med bara en röst.

Den knappa omröstningen var för en förändring av en lagstiftning för att lägga till ett krav på att ministrar varannan vecka rapporterar om framstegen mot att återupprätta Nordirlands kollapsade verkställande makt.

De som hoppas kunna stoppa en brexit utan avtal tror att detta kan kräva att parlamentet är i session under hela upptakten till Brexit-dagen, vilket komplicerar varje bud från Storbritanniens nya premiärminister att "prorogera" eller avbryta den lagstiftande församlingen.

Annons

På torsdag kommer lagstiftare att uppmanas att ge ett slutgiltigt godkännande till åtgärden, som sedan dess har stärkts av parlamentets överkammare, House of Lords.

Lords lade till ett krav att regeringens rapport om dess framsteg i Nordirland skulle behöva godkännas av lagstiftare, vilket ger dem en möjlig väg att försöka stoppa ett nej-avtal, som att bifoga en omröstning för att begära en försening av Brexit.

Omröstningen väntas tidigt på eftermiddagen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend