Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Sjunk-or-sim-showdown lockar till en brutal koalition i #Italien

DELA MED SIG:

publicerade

on

Italiens splittrade koalitionspartner rustar sig för en uppgörelse denna vecka som sannolikt kommer att avgöra om regeringen kommer att kollapsa, utlösa höstens val eller överleva till slutet av året, skriver Crispian Balmer.

Den högerextrema ligan och 5-stjärniga rörelsen mot systemet har varit i halsen på varandra i månader, men spänningarna har ökat ytterligare den här månaden och var och en har anklagat den andra för svek och dålig tro.

Ligaledaren Matteo Salvini (avbildad) varnade förra veckan att han skulle lämna den 14 månader gamla regeringen om inte 5-Star släpper sitt motstånd mot projekt som ligger hans partis hjärta nära, inklusive en strävan att ge större autonomi till förbundets rika norra hjärta.

Eftersom 5-stjärniga fruktade att den planerade reformen skulle minska finansieringen till dess bastioner i den fattigare södern, har frågan blivit en stor flampunkt.

Ligaledare förnekar att de gynnar norden och säger att 5-Star använder reformen för att fördärva deras rykte.

"Jag är djupt förolämpad över att dessa charlataner framställer oss som bedragare som lurar landet och södern", sa Attilio Fontana, förbundschefen i den rika regionen Lombardiet, på lördagen.

Premiärminister Giuseppe Conte ska hålla en ny samrådsrunda på måndag och har sagt att han hoppas kunna lägga fram ett slutgiltigt förslag om reformen till ett regeringsmöte som planeras till fredag.

"Antingen (Conte) lägger fram ett förslag eller så kastar han in handduken. Om han gör det kommer allt att sprängas, säger Luca Zaia, ligachefen för regionen nordöstra Veneto.

Annons

Tvisten dominerade Italiens tidningar under helgen: "Regeringen blockerad", sa finanstidningen Il Sole 24 Ore i en förstasidesrubrik. "Nära ett haveri", sa Messenger.

Salvini har lovat att träffa 5-stjärniga ledaren Luigi Di Maio för att diskutera spänningarna, men inget datum har satts för mötet.

Nästan alla nationella tidningar sa att ligachefen stod inför ökande press för att fälla koalitionen, och hans närmaste rådgivare hävdade att partiets stigande popularitet skulle få det att triumfera i alla tidiga val.

En opinionsundersökning i tidningen Corriere della Sera på lördagen visade att ligan hade 35.9 %, mer än dubbelt så mycket som den vann i ett ofullständigt nationellt val förra året, medan stödet för 5-Star nästan har halverats till 17.4 %.

Mätningen satte de högerextrema bröderna i Italien, som inte är en del av den styrande koalitionen, på 6.0 %, vilket tyder på att de skulle kunna vinna ett val i allians med Ligan, en långvarig allierad.

Bröder till Italiens ledare Giorgia Meloni kallade på söndagen till omedelbara val. "Det skulle vara en historisk möjlighet att ge Italien en av dess mycket få regeringar som kan överleva fem år", sa hon till tidningen La Verita.

Salvini har varit tyst den här helgen och medhjälpare sa att han övervägde sina alternativ. Om han inte rör sig snabbt kommer fönstret för en tidig omröstning att stängas när budgetdiskussionerna står i centrum, vilket gör det nästan omöjligt att upplösa parlamentet.

Italien har aldrig hållit ett nationellt val på hösten eller vintern.

Förutom autonomi är Salvini också upptagen av anklagelser om att hans parti sökte pengar via ett olagligt oljeavtal med Ryssland.

Han har avfärdat anklagelserna och förväntas ta upp skandalen i parlamentet på onsdag (24 juli) i en debatt som initierats av Conte – ett drag som retade upp ligaledaren som hade hävdat att frågan inte motiverade granskning av lagstiftaren.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend