Anslut dig till vårt nätverk!

EU

EU går vidare med #5G-säkerhetsplan

DELA MED SIG:

publicerade

on

En majoritet av EU:s medlemsländer har slutfört det första steget i en långtgående riskbedömning för 5G-nätverk, och påskyndar en process som ska slutföras den 1 oktober.

I ett uttalande sa säkerhetsförbundets kommissionär Julian King, och kommissionären för digital ekonomi och samhälle, Mariya Gabriel, att medlemsländerna har "svarat snabbt på vår uppmaning till konkreta åtgärder för att hjälpa till att säkerställa cybersäkerhet för 5G-nätverk i hela EU".

"De nationella riskbedömningarna är viktiga för att se till att medlemsländerna är tillräckligt förberedda för utbyggnaden av nästa generations trådlösa anslutningar som snart kommer att utgöra ryggraden i våra samhällen och ekonomier," sa de.

Bedömningar har genomförts av 24 av EU:s 28 medlemsländer.

EG presenterade sin 5G-säkerhetsplan i mars, vid en tidpunkt då det fanns ett intensivt tryck från USA för ett förbud mot användning av utrustning från den kinesiska leverantören Huawei.

Men istället för att vidta åtgärder mot säljaren specifikt föreslog EU-kommissionen (EC) en gemensam strategi för säkerhet i hela EU, inklusive skydd mot upplevda hot från kinesiska utrustningsleverantörer.

Huawei släppte sitt eget uttalande och välkomnade "det faktabaserade tillvägagångssätt som EU planerar att ta för att granska de nationella riskbedömningarna av 5G-nätverk".

Annons

"Vi håller helt med om att gemensamma säkerhetsstandarder för 5G-nätverk krävs i hela EU och välkomnar kommissionärens tillkännagivande om att sådana åtgärder inte kommer att riktas mot särskilda tjänster eller leverantörer", står det.

Särskilt USA:s position på Huawei har också mjuknat de senaste veckorna. Den amerikanska regeringen har sagt att den kommer att lätta på ett exportförbud, vilket gör det möjligt för företag i landet att fortsätta att göra affärer med leverantören under förutsättning att dessa inte bedöms hota den nationella säkerheten.

Samordnat tillvägagångssätt
EU:s riskbedömningsprocess ska slutföras i oktober, med nödvändiga åtgärder sedan vidtas av varje nationell regering. I oktober 2020 kommer medlemsländerna att samarbeta med EG för att avgöra om ytterligare åtgärder behöver vidtas.

I sitt uttalande uppmanade kommissionärerna medlemsländerna att förbli engagerade i den samordnade strategin "och använda detta viktiga steg för att få fart för en snabb och säker utbyggnad av 5G-nätverk".

"Vi hoppas att resultaten kommer att tas med i beräkningen i processen för 5G-spektrumauktioner och nätverksutbyggnad, som äger rum över hela EU nu och under de kommande månaderna", tillade de. 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend