Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Bekämpning av #orättvisa avtalsvillkor – Kommissionen utfärdar vägledning för att bättre skydda konsumenterna

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionen har antagit en vägledning på orättvisa avtalsvillkor. Denna vägledning bör säkerställa att konsumentföreningar och rättstillämpare, inklusive domare, kommer att vara bättre rustade för att skydda EU:s konsumenter från oskäliga avtalsvillkor.

Kommissionären för rättvisa, konsumenter och jämställdhet Věra Jourová sa: "Varje gång en konsument köper en produkt eller en tjänst från en professionell handlare ingår de ett avtal. Kontrakt måste vara transparenta och får inte ge handlare orättvisa fördelar gentemot konsumenterna. Den nya vägledningen kommer att vara ett värdefullt verktyg för konsumenträttsförsvarare och rättsutövare.”

Vägledningen är baserad på den rika mängden rättspraxis i EG-domstolen, med hänvisning till befintliga domar om oskäliga villkor i bolånekontrakt, i lån som tagits i utländsk valuta samt i verkställighet av bolån som påverkar ett stort antal konsumenter i EU. Som ett komplement till vägledningen har europeiska företagsorganisationer utarbetat rekommendationer om hur obligatorisk konsumentinformation samt villkor kan presenteras för konsumenterna på ett mer användarvänligt och transparent sätt.

Both initiatives follow up on the REFIT Fitness Check of EU consumer and marketing law, as announced in the Commission’s Kommunikation om ett nytt avtal för konsumenter.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend