Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Kommissionen intensifierar EU: s åtgärder för att skydda och återställa världens # skogar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionen har antagit ett omfattande meddelande som fastställer en ny ram för åtgärder för att skydda och återställa världens skogar, som hyser 80 % av den biologiska mångfalden på land, stödjer försörjningen för omkring en fjärdedel av världens befolkning och är avgörande för våra ansträngningar. att bekämpa klimatförändringarna.

Det förstärkta tillvägagångssättet tar upp både utbuds- och efterfrågesidan av frågan. Det införs åtgärder för förbättrat internationellt samarbete med intressenter och medlemsländer, främjande av hållbar finansiering, bättre användning av mark och resurser, hållbart skapande av arbetstillfällen och försörjningskedjan samt riktad forskning och datainsamling. Den lanserar också en bedömning av möjliga nya regleringsåtgärder för att minimera effekten av EU:s konsumtion på avskogning och skogsförstöring.

Förste vicepresident Frans Timmermans, ansvarig för hållbar utveckling, sa: "Skogar är vår planets gröna lungor, och vi måste ta hand om dem på samma sätt som vi vårdar våra egna lungor. Vi kommer inte att nå våra klimatmål utan att skydda världens skogar. EU är inte värd för världens stora primärskogar på sitt territorium, men våra handlingar som individer och våra politiska val har stor inverkan. Idag sänder vi en viktig signal till våra medborgare och till våra partners runt om i världen att EU är berett att spela en ledande roll på detta område under de kommande fem åren och därefter.”

Vicepresident Jyrki Katainen, ansvarig för jobb, tillväxt, investeringar och konkurrenskraft, sa: ”Världens skogstäcke fortsätter att minska i en alarmerande takt. Med detta meddelande intensifierar vi EU:s åtgärder för att bättre skydda befintliga skogar och förvalta skogar på ett hållbart sätt. När vi skyddar befintliga skogar och ökar skogstäcket på ett hållbart sätt tryggar vi försörjningen och ökar inkomsterna för lokalsamhällena. Skogarna representerar också en lovande grön ekonomisk sektor, med potential att skapa mellan 10 och 16 miljoner anständiga jobb över hela världen. Detta meddelande utgör ett viktigt steg framåt i detta avseende."

Kommissionären för miljö, havsfrågor och fiske, Karmenu Vella, tillade: "Det behövs starkare och mer effektiva europeiska åtgärder för att skydda och återställa skogarna eftersom situationen förblir bräcklig, trots ansträngningar som redan gjorts. Avskogning har en destruktiv effekt på biologisk mångfald, klimat och ekonomi."

Internationell utvecklingskommissionär Neven Mimica sa: "Vi är redo att arbeta med partnerländer för att skydda och hållbart förvalta skogar över hela världen. Det handlar om livsmedelssäkerhet, vatten, klimatförändringar, motståndskraft och fred. Det handlar om att bygga en mer hållbar och inkluderande värld."

Den ambitiösa europeiska strategi som beskrivs i dag är ett svar på den fortsatta omfattande förstörelsen av världens skogar; en yta på 1.3 miljoner kvadratkilometer gick förlorad mellan 1990 och 2016, vilket motsvarar cirka 800 fotbollsplaner varje timme. De främsta drivkrafterna bakom denna avskogning är efterfrågan på mat, foder, biobränsle, timmer och andra råvaror.

Annons

Utsläpp av växthusgaser kopplade till avskogning är den näst största orsaken till klimatförändringarna, så att skydda skogarna är en betydande del av vårt ansvar att uppfylla åtagandena enligt Parisavtalet. Ur ett ekonomiskt och socialt perspektiv stödjer skogarna försörjningen för cirka 25 % av världens befolkning, och de förkroppsligar också oersättliga kulturella, samhälleliga och andliga värden.

Meddelandet som antogs i dag har ett dubbelt mål att skydda och förbättra hälsan hos befintliga skogar, särskilt primärskogar, och avsevärt öka en hållbar, biologisk mångfald skogstäckning över hela världen. Kommissionen har fastställt fem prioriteringar:

  • Minska EU:s konsumtionsavtryck på land och uppmuntra konsumtionen av produkter från avskogningsfria försörjningskedjor i EU;
  • arbeta i partnerskap med producerande länder för att minska trycket på skogarna och för att ”avskogssäkra” EU:s utvecklingssamarbete;
  • stärka det internationella samarbetet för att stoppa avskogning och skogsförstöring och uppmuntra skogsrestaurering;
  • omdirigera finansiering för att stödja mer hållbar markanvändningsmetoder, och;
  • stödja tillgången till, kvaliteten på och tillgången till information om skogar och råvaruförsörjningskedjor och stödja forskning och innovation.

Åtgärder för att minska EU:s konsumtion och uppmuntra användningen av produkter från avskogningsfria försörjningskedjor kommer att undersökas genom att skapa en ny plattform för flera intressenter om avskogning, skogsförstöring och skogsgenerering, som kommer att sammanföra ett brett spektrum av relevanta intressenter. Kommissionen kommer också att uppmuntra starkare certifieringssystem för avskogningsfria produkter och bedöma möjliga lagstiftningsåtgärder på efterfrågesidan och andra incitament.

Kommissionen kommer att arbeta nära partnerländerna för att hjälpa dem att minska trycket på sina skogar och kommer att se till att EU:s politik inte bidrar till avskogning och skogsförstöring. Det kommer att hjälpa partner att utveckla och implementera heltäckande nationella ramverk för skogar, förbättra den hållbara användningen av skogar och öka hållbarheten i skogsbaserade värdekedjor. Kommissionen kommer också att arbeta genom internationella forum - såsom FAO, FN, G7 och G20, WTO och OECD - för att stärka samarbetet om åtgärder och politik på detta område. Kommissionen kommer att fortsätta att säkerställa att handelsavtal som förhandlas fram av EU bidrar till en ansvarsfull och hållbar förvaltning av globala försörjningskedjor och uppmuntrar handel med jordbruks- och skogsbaserade produkter som inte orsakar avskogning eller skogsförstöring. Kommissionen kommer också att utveckla incitamentmekanismer för småbrukare att upprätthålla och förbättra ekosystemtjänster och anamma hållbart jordbruk och skogsbruk.

För att förbättra tillgängligheten och kvaliteten på information, och tillgången till information om skogar och leveranskedjor, föreslår kommissionen inrättandet av ett EU-observatorium för avskogning och skogsförstöring, för att övervaka och mäta förändringar i världens skogstäcke och tillhörande drivkrafter. Denna resurs kommer att ge offentliga organ, konsumenter och företag bättre tillgång till information om leveranskedjor och uppmuntra dem att bli mer hållbara. Kommissionen kommer också att undersöka möjligheten att stärka användningen av satellitsystemet Copernicus för skogsövervakning.

Kommissionen kommer att fokusera på att omdirigera offentlig och privat finansiering för att bidra till att skapa incitament för hållbar skogsförvaltning och hållbara skogsbaserade värdekedjor och för att bevara befintlig och hållbar föryngring av ytterligare skogstäcke. Tillsammans med medlemsländerna kommer kommissionen att utvärdera mekanismer med potential att främja grön finansiering för skogar och ytterligare utnyttja och öka finansieringen.

Bakgrund

EU har en stark meritlista av globalt ledarskap på detta område. Sedan 2003 har EU genomfört handlingsplanen för skogslagsbekämpning, styrelseformer och handel (FLEGT) för att bekämpa olaglig avverkning och tillhörande handel. I ett meddelande från kommissionen från 2008 om avskogning fastställdes de första delarna av en EU-politisk ram, inklusive ett EU-mål att stoppa förlusten av globalt skogstäcke till 2030 och att minska den tropiska avskogningens bruttoavverkning med 50 % till 2020. Trots sina ansträngningar har EU:s mål som fastställts i 2008 kommer sannolikt inte att uppfyllas. Starkare insatser är därför oumbärliga.

Meddelandet kommer efter omfattande samråd med berörda parter om avskogning och skogsförstöring och eventuella EU-åtgärder. Detta inkluderade två konferenser 2014 och 2017, ett offentligt samråd 2019 och tre studier. Meddelandet kommer också som svar på upprepade förfrågningar från rådet och Europaparlamentet, där man efterlyser mer samordnade åtgärder, särskilt genom att eliminera avskogning från jordbruksråvarukedjor.

Skogar spelar en stor roll i vår tids största hållbarhetsutmaningar, såsom minskad biologisk mångfald, klimatförändringar och befolkningsökning. Internationella avtal och åtaganden erkänner behovet av ambitiösa åtgärder för att vända avskogningstrenden.

Utsläpp från markanvändning och förändrad markanvändning, främst på grund av avskogning, är den näst största orsaken till klimatförändringar (efter fossila bränslen), och står för nästan 12 % av alla utsläpp av växthusgaser, mer än transportsektorn. Världens skogar lagrar stora mängder kol, som dras ner från atmosfären och lagras i biomassa och mark. Att stoppa avskogning och skogsförstöring är därför avgörande för att bekämpa klimatförändringarna. Att hållbart återställa förstörda skogar och skapa nya skogar kan vara en effektiv komplementåtgärd till insatserna för att stoppa avskogningen. Om de planeras och implementeras på rätt sätt med full respekt för hållbarhetsprinciperna kan sådana återbevuxna områden ge flera fördelar.

Mer information

Frågor och svar

Faktablad

Meddelande om att intensifiera EU:s åtgärder för att skydda och återställa världens skogar

SWD om samrådsverksamheten

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend