Anslut dig till vårt nätverk!

karibisk

#Humanitarian Aid – EU tillkännager 18.5 miljoner euro extra paket för #Latinamerika och #Caribbean

DELA MED SIG:

publicerade

on

Eftersom många naturkatastrofer hotar utsatta samhällen i Latinamerika och Västindien har kommissionen idag tillkännagivit ny humanitär finansiering på 18.5 miljoner euro. Detta inkluderar 15 miljoner euro för att stödja lokala samhällens och institutioners beredskap för naturkatastrofer i hela regionen: Central- och Sydamerika, Karibien och Haiti. Ytterligare 2.5 miljoner euro kommer att stödja projekt som tar itu med våld och 1 miljon euro för livsmedelsbistånd i Centralamerika.

“Investing in disaster preparedness today saves lives tomorrow. The European Union has assisted the Latin American and Caribbean region in all major recent natural disasters, be it hurricanes, forest fires, floods or volcanic eruptions. Our new funding is part of efforts to help communities adapt to the effects of climate change and better prepared for the next crisis,” said Humanitarian Aid and Crisis Management Commissioner Christos Stylianides.

Finansiering kommer att öka den lokala kapaciteten att reagera på nödsituationer, implementera tidiga varningssystem och öka tillgången till vatten, sanitet och hygien. Samhällen som stöds inkluderar sårbara etniska grupper som bor på landsbygden eller i städer och katastrofhanteringsinstitutioner. Dessutom kommer detta stöd att ge livsmedelsbistånd till befolkningar som drabbats av naturkatastrofer och svår torka, och ge skydd och grundläggande hjälp till samhällen som drabbats av våld i Centralamerika.

Inklusive det senaste meddelande för Colombia i juni förra året har EU anslagit totalt 79.5 miljoner euro 2019 för att stödja människor i nöd i regionen, varav 16 miljoner euro för katastrofberedskap och katastrofförebyggande. Sedan 1994 har EU gett mer än 1 miljard euro i humanitärt bistånd till Latinamerika och Karibien, med fokus på de befolkningar som drabbats hårdast av naturkatastrofer och våld.

Bakgrund

Latin America and the Caribbean are among the world’s most disaster-prone areas, being highly exposed to natural hazards such as earthquakes, volcanic eruptions, floods, tsunamis, landslides and droughts. Haiti continues to be among the top three countries most affected by extreme events in the last two decades.

Cirka tre fjärdedelar av befolkningen bor i riskområden och en tredjedel bor i områden som är mycket utsatta för katastrofer på kontinenten. De fattiga i städerna är särskilt utsatta för naturkatastrofer med höga mänskliga och ekonomiska kostnader, vilket påverkar samhällen som lider av betydande ojämlikheter.

Annons

Dessutom orsakar El Niño-fenomenet regelbundet katastrofala väderhändelser som torka och översvämningar med stora humanitära konsekvenser. Utsatta samhällen som drabbats av utdragen torka är i behov av mathjälp, återhämtning av försörjning och åtgärder för att stärka motståndskraften.

I Centralamerika är minst 487,000 XNUMX människor internflyktingar (IDP) som en konsekvens av organiserat våld i de tre mest våldsamma länderna i regionen (Guatemala, Honduras och El Salvador). Drabbade samhällen kräver skydd som första prioritet, med särskild uppmärksamhet på kvinnor och barn som är mest utsatta för hot och könsbaserat våld.

Mer information

Factsheet – Caribbean

Factsheet – Central America and Mexico

Factsheet – Colombia

Factsheet – Haiti

Factsheet – South America

Press release – EU mobilizes €6 million for people in need in Colombia

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend