Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Fight against #MoneyLaundering and #TerroristFinancing – Commission assesses risks and calls for better implementation of the rules

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionen har antagit ett meddelande och fyra rapporter som kommer att stödja europeiska och nationella myndigheter i att bättre hantera risker för penningtvätt och finansiering av terrorism.

Junckerkommissionen införde starka EU-regler med den fjärde och den femte direktivet mot penningtvätt and reinforced the supervisory role of the European Banking Authority. The reports stress the need for their full implementation while underlining that a number of structural shortcomings in the implementation of the Union’s anti-money laundering and counter terrorist financing rules still need to be addressed.

Förste vice ordförande Frans Timmermans (avbildad) said: “We must close off all opportunities for criminals and terrorists to abuse our financial system and threaten the security of Europeans. There are some very concrete improvements which can be made quickly at operational level. The Commission will continue to support member states in this, while also reflecting on how to address the remaining structural challenges.”

Euro and Social Dialogue, Financial Stability, Financial Services and Capital Markets Union Vice President Valdis Dombrovskis said: “A credible framework for preventing and fighting money laundering and terrorist financing is essential to maintain the integrity of the European financial system. Yet, today’s analysis gives more proof that our strong AML rules have not been equally applied in all banks and all EU countries. This problem has to be addressed and solved sooner rather than later.”

Justice, Consumers and Gender Equality Commissioner Věra Jourová said: “We have stringent anti-money laundering rules at EU level, but we need all member states to implement these rules on the ground. We don’t want to see any weak link in the EU that criminals could exploit. The recent scandals have shown that member states should treat this as a matter of urgency.”

Meddelandet och de fyra rapporterna analyserar bristerna i den nuvarande övervakningen och samarbetet mot penningtvätt och identifierar sätt att åtgärda dem. Dessa resultat kommer att tjäna som en grund för framtida politiska val om hur man ytterligare kan stärka EU:s ram mot penningtvätt.

se pressmeddelande och Frågor och svar

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend