Anslut dig till vårt nätverk!

Konferensen för perifera kustregioner i Europa (CPMR)

#OurFish svar på kommissionens förbud mot östra baltiska torsk: för lite, för sent

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vår fisk har gett ett bevakat välkomnande till Europeiska kommissionens tillkännagivande om "nödåtgärder för att rädda torskbeståndet i östra Östersjön från en förestående kollaps" genom att förbjuda, "med omedelbar verkan, kommersiellt fiske efter torsk i större delen av Östersjön fram till den 31 december 2019 ”. Our Fish anser att förbudet är för lite för sent, och kritiserade både beslutet att i stora drag undanta industrifiskefartyg med torsk i östra Östersjön som fångst, och det missade tillfället att införa obligatorisk övervakning för dessa fartyg som ett incitament att minska sin bifångst .

Our Fish anser att även om det är proportionerligt och rättvist att ha ett undantag för småskaliga fiskare som fiskar nära stranden, är det problematiskt att kommissionens åtgärder inkluderar ett mycket brett undantag för industrifiskefartyg som inte direkt riktar in sig på torsk i östra Östersjön, men som har en betydande Östra Östersjöns bifångst av torsk - och får fortsätta sin fiskeverksamhet utan några begränsningar. Our Fish tvivlar på att säkra framtiden för torskpopulationer i östra Östersjön kan säkerställas på detta sätt - särskilt som åtgärden säger att "Oavsiktliga bifångster av torsk gjorda av dessa fartyg får inte representera mer än 10 % av den totala fångstens levande vikt av alla marina biologiska resurser som landats efter varje fisketur” – utan kontroll över vad som faktiskt tas upp ur havet.

Torskbeståndet i östra Östersjön har försämrats i många år - den svåra situationen har varit känd sedan ICES gav råd den 29 maj 2019 [2]. ICES:s råd bekräftade vad som har varit känt bland forskare, fiskeförvaltare och intressenter under ganska lång tid: torskbeståndet i östra Östersjön är i ett kritiskt tillstånd. I februari 2019 hade NGS uppmanat kommissionsledamot Karmenu Vella att genomföra nödåtgärder i enlighet med artikel 12 i EU:s gemensamma fiskeripolitik för att skydda det lilla som återstår av torskbeståndet i östra Östersjön [3]. Omedelbart efter offentliggörandet av ICES-råden efterlyste icke-statliga organisationer återigen omedelbara nödåtgärder. Inkomsten av sådana åtgärder nästan två månader senare kommer för sent på året, då det mesta av torskfisket är avslutat [4].

Kommissionens nödåtgärder för torsk i östra Östersjön, som gäller från den 23 juli till slutet av 2019, täcker de viktigaste delarna av Östersjön där torsk i östra Östersjön förekommer (SD 25-26 + SD 24 där både västra och östra Östersjön förekommer torsk förekommer). Enligt åtgärderna är fiske efter torskbeståndet i östra Östersjön – i princip – förbjudet fram till årsskiftet. Likaså är det förbjudet att behålla ombord, överföra, lasta om, bearbeta ombord eller landa torsk och fiskeriprodukter från torsk som fångas i det området [1].

Anmärkningar

[1] 23 juli 2019: Kommissionen godkänner nödåtgärder för att skydda torsk i östra Östersjön

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2019/1248 av den 22 juli 2019 om åtgärder för att lindra ett allvarligt hot mot bevarandet av torskbeståndet i östra Östersjön (Gadus morhua).

Annons

[2] ICES (2019), ICES råd om fiskemöjligheter, fångst och ansträngning, Östersjöns ekoregion. Publicerad 29 maj 2019. Cod.27.22-24

[3] Februari 2019: Mer sopor fångas än torsk: frivilligorganisationer kräver akuta åtgärder för att skydda torsk i östra Östersjön

Artikel 12 i EU:s gemensamma fiskeripolitik ger kommissionen möjlighet att anta omedelbart tillämpliga genomförandeakter som är tillämpliga under en period av högst sex månader vid ett allvarligt hot mot marina biologiska resurser.

[4] Maj 2019: Efterlyser nödstopp för Östersjöfisket 

Om vår fisk

Vår fisk arbetar för att säkerställa att europeiska medlemsländer genomför den gemensamma fiskeripolitiken och uppnår hållbara fiskbestånd i europeiska vatten.

Our Fish arbetar med organisationer och individer över hela Europa för att leverera ett kraftfullt och orubbligt budskap: överfiske måste stoppas och lösningar införas som säkerställer att Europas vatten fiskas på ett hållbart sätt. Vår fisk kräver att den gemensamma fiskeripolitiken upprätthålls korrekt och att Europas fiske effektivt styrs.

Our Fish uppmanar alla medlemsländer att fastställa årliga fiskegränser till hållbara gränser baserat på vetenskapliga råd, och att säkerställa att deras fiskeflottor bevisar att de fiskar hållbart, genom övervakning och fullständig dokumentation av deras fångst.

Hemsida.

Ocean fakta.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend