Anslut dig till vårt nätverk!

Brott

#Europol - Kartellhandel med Balkan #Kokain runt om i världen i privata flygplan

DELA MED SIG:

publicerade

on

Brottsbekämpande myndigheter från hela världen slog sig ihop mot ett organiserat kriminellt nätverk på Balkan som misstänks för storskalig kokainhandel från Sydamerika till Europa med hjälp av privata flygplan. Utredningen inleddes och leddes av den kroatiska polisen (Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala) och den kroatiska specialåklagarmyndigheten för bekämpning av korruption och organiserad brottslighet i början av 2018. Den involverade även myndigheter från Tjeckien, Serbien och Slovenien. Operationen genomfördes samtidigt av byråer från tre olika kontinenter – Asien, Europa och Sydamerika.

  • EU (Europeiska Unionen ) länder: den kroatiska polisen fick sällskap av det nationella narkotikahögkvarteret och kriminalpolisen och
    Utredningstjänst från Tjeckien (Policie České republiky), kriminalpolisen från Serbien, Sloveniens nationella polis (Policija), den franska gendarmeriet (Gendarmerie Nationale), den schweiziska federala polisen, federal polis från Belgien (Federale Politie/Police Fédérale) och den italienska finansmyndigheten Corps (Guardia di Finanza);
  • Asien: tullmyndigheter från Hongkong, rättspolisen från Macao och den malaysiska rättspolisen;
  • Söder Amerika: avdelningen för bekämpande av illegala droger från Uruguay och den paraguayanska nationella polisen, SIU och det nationella anti-drogsekretariatet;
  • US: US Drug Enforcement Administration (DEA) (landskontor i Europa, Asien och Sydamerika);
  • EU-byråer: Europol och Frontex.

Hur verksamheten behövde globalt samarbete

Undersökningen avslöjade att människosmugglarna på Balkan inte bara verkade i Europa och Sydamerika, där de förberedde flera flygningar från en kontinent till en annan mellan 2018 och 2019, utan även i Asien, där de underlättade och samordnade den maritim handeln med flera kilogram. kokain, mestadels i Hongkong och Macao.

Brottsbekämpande myndigheter har implementerat arbetsgrupper för att identifiera och rikta in sig på misstänkta baserade i Europa, Asien och Sydamerika som är involverade i kokainhandel. Parallella undersökningar som genomfördes inom ramen för operation Familia avslöjade att det organiserade kriminella nätverket hade nära band till många kriminella medarbetare och kontakter som verkar från olika EU-länder och icke-EU-länder (främst Australien, Belgien, Costa Rica, Kroatien, Tjeckien, Frankrike, Hongkong, Italien, Macao, Malaysia, Paraguay, Serbien, Slovenien och Uruguay).

Realtidssamarbete mellan de nämnda myndigheterna ledde till att identifiera kriminella aktiviteter i Europa, där myndigheterna från Kroatien, Tjeckien och Serbien tog de första stegen för att avveckla detta nätverk och källan i Sydamerika. Samarbetet mellan alla myndigheter resulterade i att kokain beslagtogs i maj 2019 i Schweiz, efter observationsoperationer ledda av Frankrike.

Parallellt med aktiviteterna i Europa och Sydamerika och tack vare den utredning som utförts av de serbiska myndigheterna identifierades ytterligare en brottslig verksamhet för den organiserade brottsgruppen på Balkan i Asien. Samordningen av flera amerikanska DEA-landskontor i Asien och Europa ledde till att utredaren identifierade den kriminella cell på Balkan som opererade utanför Asien. Cellen tog emot kokainförsändelser som trafikerades till sjöss. Utredningen resulterade slutligen i ett kokainbeslag på flera kilogram utfört av Hongkongs tullmyndigheter och Macanese rättspolis.

Slutresultat: 2 miljoner euro i kontanter och mer än ett ton kokain beslagtagits

Operation Familia resulterade i gripandet av totalt 16 personer, 11 i Europa (Kroatien, Tjeckien, Serbien och Schweiz) och fem i Hongkong. En av ledarna, som anses vara ett värdefullt mål, greps i Schweiz, i nära samarbete med Frankrike, samtidigt som han samordnade en 600 kg kokainimport med ett privatplan. Den misstänkte har en internationell kriminell bakgrund i och utanför Europa. Ett annat högvärdigt mål greps i Kroatien, vilket var den sista träffen i kärnan av den kriminella gruppen.

Poliser beslagtog mer än ett ton kokain: 600 kg i Schweiz och 421 kg i Hong Kong. I Kroatien, Tjeckien, Serbien, Slovenien och Schweiz beslagtogs 2 miljoner euro i kontanter och mer än 1 miljon euro i lyxvaror, såsom klockor och fordon av hög kvalitet, beslagtogs.

Annons

Åtgärder samordnas av Europols narkotikaenhet

Under samordning och ledning av Europols narkotikaenhet var flera andra Europol-team involverade i att ge stöd till denna internationella utredning. AP Sustrans (Europols analysprojekt involverat i ärenden relaterade till organiserade brottsliga nätverk inblandade i penningtvätt) och Europols EU Internet Referral Unit (EU IRU) utvecklat underrättelser för fältundersökningsteamen. Stöd gavs i första hand genom att inrätta flera europeiska och multikontinentala samordningsmöten, ekonomiskt stöd till utplaceringen av tre utredare under aktionsdagen i Schweiz och Frankrike, kontinuerlig analys, korskontroller och annan underrättelseutveckling i realtid.

Frontex, Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån, tillhandahöll tekniskt och operativt bistånd.

Denna operation var en del av en bredare europeisk strategi mot nätverket för organiserad brottslighet på västra Balkan, känt som Balkankartellen och dess främsta mål, som samordnades av Kroatien och stöddes av många brottsbekämpande myndigheter i EU och västra Balkan, US DEA och Europol.

Titta på videon

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend