Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Greater #Eurasia - Att gå mot en gemensam framtid

DELA MED SIG:

publicerade

on

En stor händelse viktig inte bara för Kazakstan, utan för alla europeiska och asiatiska länder kommer att äga rum i vår huvudstad i höst. Den 23-24 september kommer staden Nur-Sultan att stå värd för det fjärde mötet för talmän från de eurasiska ländernas parlament med titeln "Greater Eurasia: Dialogue". Förtroende. partnerskap', skriver Nurlan Nigmatulin, cahårman för Majilis i Kazakstans parlament.

 

Ämnet som föreslås av Kazakstan återspeglar kursen mot utveckling och förstärkning av interaktionen mellan länderna i Europa och Asien för att säkerställa en säker och hållbar utveckling av Eurasien.

Eurasien är en pelare i den moderna världen. Det är den största kontinenten, som täcker 65 % av världens befolkning, 75 % av energiresurserna och 40 % av den globala BNP.

Samtidigt hindrar mångfalden av ekonomiska system, den enorma obalansen i utvecklingsnivån mellan delar av kontinenten, liksom den ökande trenden mot regionalisering, oss från att beskriva Eurasien som en enda ekonomisk enhet.

Den nuvarande nivån av handel och ekonomiskt ömsesidigt beroende kräver närmare samverkan från alla och hänsyn till de eurasiska ländernas intressen.

Kazakstans huvudbudskap är att positionera Eurasien som en plattform för att testa en i grunden ny partnerskapsmodell baserad på en gemensam, kollektiv lösning av de framväxande meningsskiljaktigheterna mellan vissa stater, samt att möta gemensamma utmaningar.

Annons

Kazakstans förste president, Nursultan Nazarbayev, tillkännagav först idén om eurasisk integration 1994 och, efter ett antal utvecklingsstadier, implementeras den idag i form av den eurasiska ekonomiska unionen (EAEU). I år firar han 25-årsjubileum av hans eurasiska integrationsinitiativ.

Därefter fastställdes det strategiska initiativet för att bygga partnerskap över den eurasiska kontinenten, som Nursultan Nazarbayev föreslagit, i Astana-deklarationen från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) 2010. OSSE:s deltagande stater förklarade sitt engagemang för principen om en gemensam och odelbar euro-atlantisk och eurasisk gemenskap.

År 2015, i sitt uttalande från talarstolen i FN:s generalförsamling, föreslog Kazakstans första president idén om att skapa ett större Eurasien, vilket innebär att sammanföra den eurasiska ekonomiska unionen, det ekonomiska sidenvägsbältet och Europeiska unionen i en enda integrationsprojekt.

Det aldrig tidigare skådade projektet Greater Eurasie kräver harmonisering av dessa enheters och initiativs ansträngningar, inklusive liberalisering av handelsförbindelserna mellan deras deltagare, gemensam utveckling av transportkorridorer, diversifiering av energivägar, utvidgning av investeringssamarbete och andra frågor om ekonomisk interaktion .

I april 2019, vid Second Belt and Road Forum för internationellt samarbete i Peking, bjöd Nursultan Nazarbayev in världssamfundet att skapa en ny geopolitisk verklighet av 3D, som föreslår etableringen av de tre dialogerna.

Den första dialogen behövs på global nivå mellan USA, Ryssland, Kina och Europeiska unionen.

Den andra dialogen behövs på Eurasiennivå för att sammanföra kapaciteten hos konferensen om interaktion och förtroendeskapande åtgärder i Asien och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.

Den tredje dialogen skulle vara en systematisk ekonomisk dialog mellan Eurasian Economic Union, Europeiska unionen, Shanghai Cooperation Organisation och Association of Southeast Asian Nations. Utvecklingen av ekonomiskt samarbete i ett sådant format kan för det första ge en kraftfull impuls till utvecklingen av våra länder, tillväxten av ekonomier och förbättringen av medborgarnas välbefinnande. För det andra kan det skapa nya källor till diversifiering, stärka konkurrenskraften, förbättra företagsklimatet och öka staternas attraktionskraft för investeringar. För det tredje kan det förvandlas till en uppmaning till att stärka den globala rollen för Stor-Eurasien.

Lanseringen av dessa dialoger ligger i alla europeiska och asiatiska länders gemensamma intresse och kommer att bidra till bildandet av sammankopplingar för en hållbar framtid för ett enat Eurasien.

Därför är huvudsyftet med det fjärde mötet för talmän i de eurasiska ländernas parlament att upprätta en direkt multilateral dialog mellan cheferna för de lagstiftande organen i Europa och Asien, såväl som chefer för internationella och interparlamentariska organisationer för att ytterligare fördjupa och utöka samarbetet i det eurasiska rymden.

Parlamentens roll när det gäller att identifiera nyckelområden för staters politiska och ekonomiska utveckling kommer att fungera som en stark grund för att hitta gemensamma punkter för interaktion och ömsesidigt acceptabla lösningar på regional och kontinental nivå.

Huvuddelarna i dagordningen kan inkludera:

För det första, samordning av de grundläggande principerna för ekonomisk utveckling av det eurasiska rymden.

Huvudmålet är att fullt ut förverkliga integrationspotentialen i Stor-Eurasien, inklusive genom utveckling av transport- och transitinfrastruktur, ökad ömsesidig handel, utökat industriellt och innovativt samarbete – ankomsten av ett "ögonblick av Eurasien", en unik kombination av internationell politiska och ekonomiska omständigheter.

För det andra diskussion om algoritmen för en dialog genom kulturella och humanitära band och utvecklingen av interparlamentarisk interaktion i det eurasiska rummet.

Om vi ​​tittar på händelsens historia är initiativtagarna till detta forum statsduman för Rysslands federala församling och Koreas nationalförsamling. De tre föregående mötena hölls i Moskva (2016), Seoul (2017) och Antalya (2018) och blev en effektiv plattform för att diskutera aktuella frågor om samarbete i intresset för hållbar utveckling och välbefinnande i de eurasiska länderna.

Antalet deltagare växer för varje år. Delegationer från 19 länder deltog i det första mötet i Moskva, delegationer från 26 länder deltog i mötet i Seoul, medan 38 länder var representerade i Turkiet.

Nu kommer det internationella parlamentariska evenemanget på en sådan nivå att hållas i Kazakstan för första gången.

Parlamentscheferna från 84 europeiska och asiatiska länder och cheferna för 16 internationella och interparlamentariska organisationer har bjudits in till forumet i Nur-Sultan.

För närvarande genomför vi ett seriöst organisatoriskt och förberedande arbete. Hittills har parlamentariker från mer än 50 länder bekräftat sitt deltagande, inklusive talare från mer än 40 länder. Alla 16 internationella organisationer har bekräftat sin närvaro.

Deltagandet av inflytelserika parlamentariker från Europa och Asien i forumet kommer att ge möjlighet att utbyta åsikter om aktuella utvecklingsfrågor, samt hitta en vision och praktiska recept för att gå mot en livskraftig win-win-modell för Eurasien.

Resultatet av diskussionen hoppas vi blir antagandet av slutdokumentet, talarnas gemensamma uttalande, som kommer att spegla parlamentarikernas åsikter om den eurasiska kontinentens fortsatta utveckling på vägen mot vår gemensamma framtid.

I slutändan kommer det kommande forumet att bidra till att stärka omfattande interaktion och samarbete i Eurasien, och utveckla interparlamentariska kontakter och partnerskap.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend