Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Förutsatt att EU inte kommer att vika sig, ökar Storbritannien förberedelserna för #Brexit utan avtal

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den brittiska regeringen arbetar utifrån antagandet att Europeiska unionen inte kommer att omförhandla sitt brexitavtal och ökar förberedelserna för att lämna blocket den 31 oktober utan en överenskommelse, sade höga ministrar på söndagen (28 juli). skriver Kylie MacLellan.

Boris Johnson, som tog över som brittisk premiärminister förra onsdagen (24 juli) med ett löfte om att leverera Brexit i slutet av oktober "inga om eller men", planerar att söka ett nytt utträdesavtal med EU. EU har upprepade gånger sagt att avtalet inte kan återupptas.

Ledande brexitsupporter Michael Gove (avbildad), som Johnson har ansvarat för "no deal"-förberedelser, skrev i Sunday Times tidningen att regeringen skulle göra "intensiva ansträngningar" för att säkra en bättre affär från EU.

"Vi hoppas fortfarande att de kommer att ändra uppfattning, men vi måste verka utifrån antagandet att de inte kommer att göra det...Ingen affär är nu en mycket verklig framtidsutsikt och vi måste se till att vi är redo", skrev Gove.

"Att planera för ingen affär är nu den här regeringens nej. 1 prioritet”, sa han och tillade ”varje krona som behövs” för inga avtalsförberedelser skulle göras tillgängliga.

Gove sa att regeringen skulle lansera "en av de största offentliga informationskampanjerna i fredstid som detta land har sett" för att göra människor och företag redo för en "no deal"-exit.

Sunday Times rapporterade att Dominic Cummings, hjärnan bakom folkomröstningskampanjen 2016 för att lämna EU och nu en senior medhjälpare till Johnson, berättade vid ett möte med premiärministerns rådgivare att han hade fått i uppdrag att leverera Brexit "på alla sätt som behövs".

Johnson har inrättat ett "krigskabinett" med sex höga ministrar för att fatta beslut om Brexit och förbereder sig för en nödbudget utan avtal veckan den 7 oktober, tillade tidningen.

Annons

Skriva i Sunday Telegraph, sa den nya finansministern Sajid Javid: "Under min första dag på ämbetet... gav jag tjänstemännen i uppdrag att snabbt identifiera var mer pengar behöver investeras för att få Storbritannien helt redo att lämna den 31 oktober – överenskommelse eller ingen affär. Och nästa vecka kommer jag att tillkännage betydande extra finansiering för att göra just det.”

Javid, en tidigare inrikesminister, sa att detta skulle omfatta finansiering av 500 nya gränsstyrkor.

På frågan av Sky News var pengarna skulle komma ifrån, sa junior finansminister Rishi Sunak att det inte var en "blank check" för utgifter men att Storbritannien hade råd att låna mer.

Johnson har sagt att den irländska backstoppen, en försäkring som utformats för att förhindra att en hård gräns återvänds mellan EU-medlemmen Irland och den brittiska provinsen Nordirland genom att provisoriskt hålla Storbritannien i en tullunion med EU, måste tas bort från alla brexitavtal. .

Det var en av de mest omtvistade delarna av skilsmässoavtalet som hans föregångare Theresa May nådde med EU, och motståndet mot det var en viktig drivkraft bakom att avtalet avvisades tre gånger av parlamentet.

"Du kan inte bara värma upp maträtten som har skickats tillbaka och förvänta dig att det kommer att göra den mer välsmakande," skrev Gove. "Vi behöver ett nytt förhållningssätt och en annan relation. Kritiskt sett måste vi avskaffa backstoppen."

Lagstiftare från oppositionspartier och det regerande konservativa partiet har hotat att försöka blockera Johnson från att ta Storbritannien ut ur EU utan ett skilsmässaavtal.

Tidningen Observer rapporterade att den tidigare förbundskanslern Philip Hammond, som slutade förra veckan innan Johnson tillträdde, förde samtal med oppositionspartiet Labour om hur man skulle stoppa en avtalslös Brexit.

Labourledaren Jeremy Corbyn sa på söndagen att hans parti skulle göra allt det kunde för att förhindra att landet lämnar EU utan avtal.

Även om Johnson har varit orubblig att han inte kommer att hålla ett val före Brexit, har hans konservativa parti inte majoritet i parlamentet, är splittrat över Brexit och hotas av misstroendeomröstning när parlamentet kommer tillbaka i september.

Spekulationer om ett tidigt val för att bryta dödläget kommer sannolikt att drivas av en opinionsundersökning från YouGov Sunday Times, vilket visade att de konservativa hade öppnat en ledning på 10 poäng över Labour sedan Johnson tog över.

"Det är inte vad vi vill, det är inte vad premiärministern vill," sade Sunak när han tillfrågades om möjligheten till ett val.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend