Anslut dig till vårt nätverk!

EU

# Litauen ny chef för försvar har ingen chans

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Litauens nya försvarschef, generalmajor Valdemaras Rupsys (avbildad), kallar sig en realist men det verkar som om han är en fatalist utan hopp om att förändra något i de nationella väpnade styrkorna, skriver Adomas Abromaitis.

Generalmajor Valdemaras Rupsys säger att han kommer att försöka påskynda inköp av nya pansarfordon och artillerisystem om landets försvarsutgifter gör det möjligt. I en detaljerad intervju med BNS visar Valdemaras Rupsys sin oförmåga och till och med brist på hopp om att modifiera det nationella militärsystemet. Han avslöjar tydligt sina planer.

Nyckelorden här är "om landets försvarsutgifter gör det möjligt". Frågan är att Litauen själv endast kan lita på utländsk finansiering och bidra till att stärka sitt försvar. Således informerar han att ett antal Boxer IFV för närvarande levereras till Litauen. Byten döptes om till "Vilkas" eller "varg" på litauiska. Fordonen kommer endast att tillhandahållas till två bataljoner från Iron Wolfs mekaniserade infanteribrigad i Rukla och Alytus. Det bör noteras att den mekaniserade infanteribrigaden "Iron Wolf" är den litauiska arméns kärnenhet och utgör landets bidrag till Natos kollektiva försvar. Men även denna enhet kommer inte att förses med alla nödvändiga fordon och utrustning.

Annons

Brigadens andra två bataljoner i Rukla och Panevezys kommer att fortsätta att använda gamla M113-pansarbilar med planer på att ersätta dem med mer avancerade fordon fram till 2030. Inga budgetpengar - inga fordon!

Generalmajor Valdemaras Rupsys medger att det enda han definitivt kan göra - att prata med myndigheterna. "Vi måste definitivt prata med ministeriet om det finns möjligheter att byta ut deras plattform tidigare än planerat", berättade generalen i en intervju. ”Planer kräver att det görs omkring 2030 men allt beror på ekonomiska resurser. Det kommer inte att finnas några drastiska beslut för att ersätta de förvärv som vi redan planerar nu, ”tillade han.

När han svarar på frågan om Iron Wolf-brigaden behöver stridsvagnar är han mycket flexibel och säger att ”att vara medveten om våra medel och vår ekonomiska kapacitet, jag drömmer inte om stridsvagnar just nu. Vi har inga sådana planer.

Annons

En annan fråga är om han drömmer om jaktflygplan i den litauiska armén. Och han säger igen - ”Nej, det gör jag inte idag. Jag är realist och drömmer inte om saker vi inte kan ha. ”

Det värsta är hans fulla tillfredsställelse med den nuvarande situationen. Han kommer inte ens att försöka förändra saker. När det gäller värnpliktsystemet flyttar han ansvaret för det politiska ledarskapet, som helhet, som borde besluta om det. Och vad är hans ansvar? Behöver Litauen en sådan försvarschef som inte bestämmer något från början?

Självklart har Litauen inga pengar, men enligt generalmajor Valdemaras Rupsys Litauen saknar till och med ambitiösa antingen att vara ett starkt land. Eventuellt kan detta mål nås på andras bekostnad. Åtminstone är han ärlig.

Europeiska kommissionen

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 231 miljoner euro i förfinansiering till Slovenien

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 231 miljoner euro till Slovenien i förfinansiering, motsvarande 13% av landets bidragstilldelning under återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Sloveniens återhämtnings- och motståndskraftsplan. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Sloveniens plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få totalt 2.5 miljarder euro, bestående av 1.8 miljarder euro i bidrag och 705 miljoner euro i lån, under hela planens livstid. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU.

RRF är kärnan i NextGenerationEU som kommer att ge 800 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna. Den slovenska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Cypern

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 157 miljoner euro i förfinansiering till Cypern

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 157 miljoner euro till Cypern i förfinansiering, vilket motsvarar 13% av landets finansiella anslag under återhämtnings- och resiliensfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få 1.2 miljarder euro totalt under planens livstid, med 1 miljard euro i bidrag och 200 miljoner euro i lån. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU. En del av NextGenerationEU kommer RRF att tillhandahålla 723.8 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna.

Den cypriotiska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Belgien

EU: s sammanhållningspolitik: Belgien, Tyskland, Spanien och Italien får 373 miljoner euro för att stödja hälso- och socialtjänster, små och medelstora företag och social integration

publicerade

on

Kommissionen har beviljat 373 miljoner euro till fem Europeiska socialfonden (ESF) och Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) operativa program (OP) i Belgien, Tyskland, Spanien och Italien för att hjälpa länderna med nödsituationer och reparationer av coronavirus inom ramen för REACT-EU. I Belgien kommer ändringen av Wallonia OP att tillhandahålla ytterligare 64.8 miljoner euro för förvärv av medicinsk utrustning för hälsovårdstjänster och innovation.

Medlen kommer att stödja små och medelstora företag i utvecklingen av e-handel, cybersäkerhet, webbplatser och onlinebutiker, samt den regionala gröna ekonomin genom energieffektivitet, miljöskydd, utveckling av smarta städer och koldioxidsnål offentlig infrastruktur. I Tyskland, i delstaten Hessen, kommer 55.4 miljoner euro att stödja hälsorelaterad forskningsinfrastruktur, diagnostisk kapacitet och innovation vid universitet och andra forskningsinstitutioner samt investeringar i forskning, utveckling och innovation inom områdena klimat och hållbar utveckling. Denna ändring kommer också att ge stöd till små och medelstora företag och fonder för nystartade företag genom en investeringsfond.

I Sachsen-Anhalt kommer 75.7 miljoner euro att underlätta samarbete mellan små och medelstora företag och institutioner inom forskning, utveckling och innovation, och tillhandahålla investeringar och rörelsekapital för mikroföretag som drabbats av coronaviruskrisen. Dessutom kommer fonderna att möjliggöra investeringar i företagens energieffektivitet, stödja digital innovation i små och medelstora företag och förvärva digital utrustning för skolor och kulturinstitutioner. I Italien kommer det nationella OP 'Social Inclusion' att få 90 miljoner euro för att främja den sociala integrationen av människor som upplever svår materiell brist, hemlöshet eller extrem marginalisering genom tjänsterna 'Housing First' som kombinerar tillhandahållande av omedelbara bostäder med möjliggörande av social- och arbetsförmedlingstjänster .

Annons

I Spanien kommer 87 miljoner euro att läggas till ESF OP för Castilla y León för att stödja egenföretagare och arbetare som fick sina kontrakt avbrutna eller reducerade på grund av krisen. Pengarna kommer också att hjälpa hårt drabbade företag att undvika uppsägningar, särskilt inom turistsektorn. Slutligen behövs pengarna för att tillåta viktiga sociala tjänster att fortsätta på ett säkert sätt och för att säkerställa utbildningskontinuitet under hela pandemin genom att anställa ytterligare personal.

REACT-EU är en del av NextGenerationEU och ger ytterligare 50.6 miljarder euro ytterligare finansiering (i löpande priser) till sammanhållningspolitiska program under 2021 och 2022. Åtgärderna fokuserar på att stödja arbetsmarknadens motståndskraft, jobb, små och medelstora företag och låginkomstfamiljer, samt att sätta framtidssäker grund för de gröna och digitala övergångarna och en hållbar socioekonomisk återhämtning.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend