Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#Brexit - Den brittiska ekonomins blandade signaler är svåra att läsa för den nya premiärministern Johnson

DELA MED SIG:

publicerade

on

Sällan har Storbritanniens ekonomiska utsikter varit så oklara för en ny premiärminister som för Boris Johnson, med styrkor som den lägsta arbetslösheten på 44 år i kontrast till tecken i företagsundersökningar om en avmattning eller till och med en lågkonjunktur, skriver andy Bruce.

Mer än tre år in i Brexit-krisen har Storbritanniens ekonomi troligen avtagit till stillastående under april-juni och kan till och med ha krympt för första gången sedan 2012, säger ekonomer.

Åtminstone en del av svagheten kan hänföras till en baksmälla från en lagerboom inför det ursprungliga Brexit-datumet den 29 mars, då företag förde fram arbetet för att göra sig redo för eventuella störningar.

Men det finns andra förslag på mer underliggande problem.

Nedan finns några viktiga mätare för hälsan i världens femte största ekonomi.

Företagsinvesteringar har sjunkit sedan det konservativa partiet vann riksdagsvalet 2015 med ett löfte att hålla en folkomröstning om medlemskap i Europeiska unionen. Det avslutade en uppgång som började efter finanskrisen 2008/09.

Besvären ser sannolikt ut att fortsätta när företag bedömer risken att Storbritannien lämnar EU den 31 oktober utan avtal, något Johnson har sagt att han är beredd att göra om han inte kan träffa ett nytt avtal med blocket.

På ytan är arbetsmarknaden den starkaste delen av Storbritanniens ekonomi. Arbetslösheten är den lägsta sedan de tre månaderna fram till januari 1975 och lönerna stiger i den snabbaste takten på ett decennium.

Annons

Men det finns också tecken på svaghet. Sysselsättningstillväxten avtog kraftigt under de tre månaderna fram till maj och egenföretagande stod för alla tillkommande jobb. Antalet anställda minskade med det största beloppet sedan 2011.

Officiell data visade en stark tillväxt på 0.5 % under det första kvartalet från de tre sista månaderna 2018, underblåst av lagerboomen.

Baksmällan från den brådskan och tidigare än vanligt stängningar av bilfabriker i april, också kopplat till Brexit-deadline den 29 mars, innebär att bruttonationalprodukten troligen visade nolltillväxt eller krympte under andra kvartalet.

Officiell BNP-data kommer att beräknas den 9 augusti, men nyligen publicerade företagsundersökningar har målat upp en bild av en ekonomi som kämpar för fart.

Den noggrant bevakade IHS Markit/CIPS-undersökningen av tjänstesektorn är djupt in i territoriet förknippad med räntesänkningar av Bank of England.

Den nya finansministern är under mindre omedelbar press att fixa de offentliga finanserna än sina senaste föregångare, men han kommer bara att ha begränsade resurser för att öka statliga utgifter eller sänka skatter, som Johnson utlovade i sin ledarkampanj.

Storbritanniens överordnade mått på den totala statsskulden ligger på mer än 1.6 biljoner pund (2.0 triljoner USD), motsvarande 75 % av den ekonomiska produktionen, en liten minskning från historiska fredstida toppar på mer än 80 % för några år sedan.

Storbritanniens budgetunderskott har krympt till drygt 1 % av BNP under det senaste räkenskapsåret från nästan 10 % för ett decennium sedan, men officiella budgetprognos förutspådde i mars att det kommer att stiga i år igen.

Den prognosen tog inte hänsyn till de högre utgifterna och skattesänkningarna som Johnson utlovade under sin kampanj, och inte heller den träff för de offentliga finanserna som skulle följa en avtalslös Brexit.

Bostadsmarknaden avtog efter Brexit-omröstningen 2016, särskilt i London där huspriserna föll i den snabbaste takten sedan finanskrisen under de 12 månaderna fram till maj, enligt officiella uppgifter.

Men det finns tecken på att den värsta avmattningen kan ha passerat.

Royal Institution of Chartered Surveyors säger att bostadsmarknaden visade trevande tecken på återhämtning i juni då intresset bland köparna steg för första gången sedan strax efter Brexit-folkomröstningen, och försäljningen steg också sällan.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend