Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Storbritannien kommer att spendera 2.1 miljarder pund extra på #Brexit-planering utan avtal

DELA MED SIG:

publicerade

on

Storbritannien ökar förberedelserna för en avtalslös Brexit genom att spendera 2.1 miljarder pund extra för att se till att landet är redo att lämna EU med eller utan ett skilsmässaavtal i slutet av oktober. skriver Andrew MacAskill.

Premiärminister Boris Johnson, som tog makten förra veckan, har lovat att lämna handelsblocket utan en överenskommelse om tre månader om inte EU går med på att omförhandla det avtal som hans föregångare Theresa May kommit överens om.

Ministrarna har varnat för att en av de mest omtvistade delarna av skilsmässoavtalet - den irländska gränsbackstoppen - kommer att behöva strykas ut om det ska bli en överenskommelse, något som EU upprepade gånger har sagt att det inte kommer att gå med på.

I sitt första stora politiska tillkännagivande, nya finansminister Sajid Javid (avbildad) sa att de extra pengarna kommer att finansiera en rikstäckande reklamkampanj, säkerställa tillgången på livsviktiga mediciner, hjälpa britter som bor utomlands och förbättra infrastrukturen runt hamnar.

"Med 92 dagar tills Storbritannien lämnar EU är det viktigt att vi intensifierar vår planering för att säkerställa att vi är redo," sa Javid. ”Vi vill få till en bra affär som avskaffar den antidemokratiska backstoppen. Men om vi inte kan få en bra affär, måste vi lämna utan en.”

Att rycka Storbritannien ur EU utan ett avtal innebär att det inte skulle finnas något formellt övergångsarrangemang som täcker allt från sällskapsdjurspass efter Brexit till tullarrangemang vid den nordirländska gränsen.

Många investerare säger att en no-deal Brexit skulle skicka chockvågor genom världsekonomin, tippa Storbritannien in i en lågkonjunktur, störa finansmarknaderna och försvaga Londons position som det framstående internationella finanscentrumet.

Anhängare av Brexit säger att även om det skulle finnas vissa kortsiktiga svårigheter, har störningen av en no-deal Brexit överspelats och att Storbritannien på lång sikt skulle trivas om det lämnade EU.

Annons

Finansministeriet sa att de nya pengarna kommer att "turboladda" förberedelser utan avtal. Bland andra initiativ kommer 434 miljoner pund att spenderas för att säkerställa att livsviktiga förråd av mediciner och medicinska produkter kan föras in i landet, inklusive hyra av extra fraktkapacitet, lagerhållning och lagerhållning.

För att göra människor och företag redo för en avtalslös Brexit kommer 138 miljoner pund att spenderas på en av de största fredstida reklamkampanjerna och ge extra konsulärt stöd till medborgare som bor utomlands.

Totalt 344 miljoner pund kommer att spenderas på nya gräns- och tulloperationer, inklusive att anställa ytterligare 500 gränsstyrkor och fördubbla stödet till tullombud för att hjälpa företag att fylla i tulldeklarationer.

Finansministeriet sa också att ytterligare 1 miljard pund kommer att vara tillgängliga för regeringsdepartement och de delegerade administrationerna i Skottland, Wales och Nordirland för att förbättra sin beredskap.

Detta innebär att regeringen totalt har allokerat 6.3 miljarder pund för att förbereda sig för en utträde utan avtal, inklusive 4.2 miljarder pund i finansiering för detta räkenskapsår.

Javids föregångare Philip Hammond, som motsatte sig att lämna EU utan ett skilsmässaavtal, anklagades av Brexit-anhängare för att inte ha spenderat tillräckligt med pengar för att göra Storbritannien redo för en avtalslös Brexit, vilket undergrävde dess förhandlingsposition med Bryssel.

Det främsta oppositionspartiet Labour stämplade utgifterna som ett "förfärligt slöseri med skattebetalarnas pengar" eftersom majoriteten av lagstiftarna i parlamentet hade klargjort sin avsikt att blockera en utträde utan ett utträdesavtal.

"Denna regering kunde ha uteslutit någon affär och spenderat dessa miljarder på våra skolor, sjukhus och människor", säger John McDonnell, partiets finanschef.

Finansministern Rishi Sunak sa att mer detaljerad information om regeringens utgiftsplaner kommer att ges vid en utgiftsöversyn och finansiell händelse senare under hösten.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend