Anslut dig till vårt nätverk!

Försvar

#SecurityUnion - Ikraftträdande av strängare regler för sprängämnen och kamp mot finansiering av #Terrorism

DELA MED SIG:

publicerade

on

Strängare europeiska regler om explosiva prekursorer har trätt i kraft. De kommer att bidra till att förhindra terrordåd genom att begränsa tillgången till farliga ämnen samtidigt som de stärker skydd och kontroller för försäljning av farliga kemikalier som kan avledas för tillverkning av improviserade sprängämnen.

De nya åtgärderna kommer att förbjuda nya ämnen, harmonisera reglerna för köp online och offline, begränsa tillgången till allmänheten genom en licens för att endast få vissa prekursorer som är föremål för restriktioner och för att möjliggöra bättre reglering. utbyte av information mellan företag och nationella myndigheter. Även i dag träder nya regler i kraft som underlättar gränsöverskridande tillgång för brottsbekämpande och rättsliga myndigheter till finansiell information under brottsutredningar.

De nya åtgärderna inkluderar att ge myndigheter, byråer för återvinning av tillgångar och antikorruptionsmyndigheter direkt tillgång till bankinformation som finns i centraliserade nationella bankkontoregister. De kommer också att säkerställa ett ökat samarbete mellan nationella tjänster, Europol och finansiella underrättelseenheter, samtidigt som de säkerställer robusta procedur- och dataskyddsgarantier, i linje med stadgan om de grundläggande rättigheterna.

Medlemsstaterna har nu 18 månader på sig att implementera de nya reglerna om tillgång till sprängämnesprekursorer och två år för dem som avser finansiell rapportering. Europeiska kommissionen står till deras förfogande för att ge dem nödvändig hjälp.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend