Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Johnson redo att påskynda hälsofinansiering för att uppfylla #Brexit-löftet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Premiärminister Boris Johnson kommer att påskynda finansieringen av Storbritanniens offentliga hälsovård och tillkännage 1.8 miljarder pund för att uppgradera 20 sjukhus, en del av den nya ledarens strävan att uppfylla sina Brexit-löften, skriver Elizabeth Piper.

Johnson, a figurehead for the ‘Leave’ campaign in the 2016 referendum, promoted the idea emblazoned on a bus that Britain could spend £350 million a week on the National Health Service if it left the European Union.

Storbritanniens nya premiärminister går snabbt för att uppfylla det och andra brexitlöften, ett försök att återställa en del av det förtroende för politiker som har urholkats under de tre åren sedan folkomröstningen som djupt splittrade landet.

But by ushering in a spending spree on health, education and policing after years of economic austerity, Johnson has fuelled expectations of an early election – something his team says will not happen before Britain leaves the EU on Oct. 31.

Skriva i Sunday Times Johnson sa att han ville få mer finansiering till frontlinjen av NHS för att försöka stoppa "förseningarna, avbokningarna".

"Det är därför jag är så fast besluten att nu uppfylla löftena från den där folkomröstningskampanjen 2016: inte bara för att hedra folkets vilja, utan att öka de tillgängliga pengarna för denna fantastiska nationella institution", skrev han.

"Det är tack vare det här landets starka ekonomiska resultat som vi nu kan tillkännage 1.8 miljarder pund mer för NHS för att köpa viktiga nya kit och bekräfta nya uppgraderingar för 20 sjukhus över hela landet."

En källa bekräftade att regeringen planerar att lägga fram ett åtagande som gjorts av hans föregångare Theresa May för att ge NHS ytterligare 20 miljarder pund till 2023 för att öka en tjänst som är en av Storbritanniens mest älskade institutioner.

Annons

Johnson har sagt att han är villig att kanalisera mer pengar till offentliga tjänster, genom att använda den tidigare regeringens så kallade "fiscal headroom", som hade öronmärkts för att stödja ekonomin genom en no deal.

Men på torsdagen (1 augusti) sänkte Bank of England sina tillväxtprognoser och visade en chans på en av tre att ekonomin skulle krympa i årstermer i slutet av första kvartalet nästa år, även utan en störande Brexit.

På frågan om var pengarna skulle komma ifrån för NHS sa James Cleverly, ordförande för det regerande konservativa partiet, att finansieringen skulle komma från "ekonomisk tillväxt".

"Vi är nu på en plats där ekonomin presterar betydligt bättre, mycket bättre, och det gör det möjligt för oss att göra det som alla regeringar vill göra, vilket är att se till att de offentliga tjänsterna som människor är beroende av är i god ordning," han sa till Sky News.

Men det största oppositionella Labour Party sa att löftet för NHS inte gick tillräckligt långt för att återuppbygga en tjänst.

"Vårt NHS står inför en eftersläpning på 6 miljarder pund i reparationer, vilket sätter patienternas säkerhet, patienterna utsätts för risker varje dag", sa Labours hälsopolitiska chef Jon Ashworth och tillade att oppositionspartiet skulle lägga in mer pengar.

Ashworth sa att han misstänkte att regeringen stod på valfot för senare i år, när Labour och till och med några konservativa lagstiftare säger att de kommer att göra allt för att försöka stoppa Johnson från att leda Storbritannien ut ur EU utan en överenskommelse.

Det är allmänt förväntat att Labour kommer att lägga fram en misstroendeförklaring till regeringen efter att parlamentet återvänt till sitt arbete i september för att försöka stoppa ett nej, men Johnsons bästa medhjälpare rapporterades ha sagt att ett sådant drag inte skulle fungera.

Dominic Cummings, en av arkitekterna bakom Leave-kampanjen, rapporterades av Sunday Telegraph som att Johnson skulle kunna planera ett nationellt val efter deadline den 31 oktober om han förlorade ett misstroendevotum.

"(lagstiftare) inser inte att om det blir en misstroendeomröstning i september eller oktober, kommer vi att utlysa ett val efter den 31:a och gå ändå," citerades Cummings av en källa.

Ashworth var oförskräckt.

"Det kommer att finnas möjligheter för oss när parlamentet återvänder i september att inte stoppa något avtal," sa Ashworth till Sky News.

"Regeringen kommer att behöva lägga fram lämplig lagstiftning för att förbereda sig för detta utträde från Brexit utan avtal som de vill ha. Och vi kommer att använda alla medel som finns tillgängliga för oss i parlamentet ... och vi kommer att arbeta för att stoppa ingen överenskommelse."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend