Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

Trumps pågående, off-again krig mot #Huawei håller Europa som gisslan

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den amerikanska regeringens slumpmässiga tillvägagångssätt mot det kinesiska teknikföretaget Huawei, vilket senast framgår av genomförandet av ett förbud mot amerikanska myndigheter göra affärer med företaget har redan orsakat bestörtning bland stora amerikanska teknikföretag och gett upphov till uppmaningar till Förenta staterna att lyfta Trump-administrationens svartlista av företaget. Resultatet av dessa ansträngningar är av avgörande betydelse för Europa, där Huawei hävdar nästan 25% av mobiltelefonmarknaden och är integrerad i flera nationella telenät.

Medan amerikanska teknikföretag kanske är optimistiska för att de kommer att kunna klara denna kaotiska process utan att varaktigt skada sina leveranskedjor, har deras europeiska motsvarigheter lärt sig att de inte kan visa samma nivå av förtroende för amerikansk politik. Trots att Trumps beslut till synes endast är tillämpliga på amerikanska företag, innebär karaktären av hur USA: s svartlistningssystem fungerar Huawis europeiska klienter och marknader som gisslan för fram och tillbaka som händer i Washington - och Trump-administrationen har redan visade sitt åsidosättande för de europeiska ekonomiernas och företagens intressen.

På svartlistan

Huawei tjänsteman föll på grund av amerikanska handelssanktioner i maj, när den och 68 av dess medlemsförbund var lagt till till ”enhetslistan” som tvingar alla amerikanska företag som vill göra affärer med dem att ansöka om en särskild licens. Nedfallet från svartlistan såg försäljningen av Huawei-smartphones till utländska kunder falla med helt 40%, men kunderna som köpte Huawei-produkter var inte de enda som drabbades. Förra året, Huawei köpt 11 miljarder dollar i varor, inklusive både elektrisk hårdvara och teknisk programvara, från amerikanska företag. Genom att hota med att försämra sina affärsrelationer med den kinesiska kommunikationsjätten berättar Trump-administrationen i huvudsak teknikindustrin att den förnekar dem en av sina viktigaste kunder genom fiat.

Blandade signaler från Washington

Insåg att pushback-teknikbranschen titaner som Google och Microsoft var mer än redo att leverera, och av en missnöjd jordbruksindustri som har varit slå hårt av Kinas repressiva sanktioner mot jordbruksprodukter verkade president Trump backtrack på G20-toppmötet i Japan. Efter ett möte med den kinesiska premiärministern Xi Jinping, Trump meddelade Amerikanska företag skulle snart kunna återigen sälja sina varor till Huawei. Emellertid följdes den vändningen dagar senare av mer dämpning, som en läckt e-post bekräftade Huawei skulle förbli på entitetslistan.

Annons

Vid det här tillfället verkar det som om Trump kan tolerera handel (privat sektor) mellan amerikanska företag och Huawei, men exakt hur mycket affärer som förblir oklara. Det mest troliga scenariot är att förbudet kommer att upphävas på 4G-komponenter, men att 5G kommer att förbli embargoed. en möte med högteknologiska vd och a efterföljande uttalande från handelssekreteraren Wilbur Ross har lovat att hantera ansökningar och avslöja mer information om undantag under de kommande veckorna

Europeiska unionen på osäker fot

Åskådare har föreslog att Trumps inkonsekventa inställning till Huawei-frågan är en indikation på att han ser Huawei som mer av ett förhandlingschip i sitt pågående handelskrig än ett verkligt säkerhetshot. Oavsett hans motivationer har dessa motstridiga drag och uttalanden allvarliga konsekvenser som når långt bortom Peking och Washington. Europeiska operatörer är starkt beroende av kinesisk telekommunikationsteknik, med över hälften av Huaweis 50 5G-kontrakt som tillhör europeiska intressen.

Trots att Trumps differentiering av 4G- och 5G-teknologier kan ses som en säkerhetsfråga i Washington, är det en fråga av djup ekonomisk betydelse i Europa. Om USA rör sig mot Huawei skulle övergång till en annan leverantör kosta Europas trådlösa transportörer a kumulativa $ 62 miljarder och få en 18-månaders försening i introduktionen av 5G-nätverk. . Ett tuffare förbud skulle kritiskt försämra Europas övergång till 5G till stor del eftersom konkurrerande transportörer som Ericsson, Nokia och Samsung helt enkelt har inte kapacitet att ta på sig lasten.

Osäkerheten är dålig för näringslivet - och för Europas ekonomiska oberoende

Även om Huawei kan ha beviljats ​​ett skydd från en svartlistning, är hotet mot en kritisk del av den globala telekommunikationssektorn dåliga nyheter för Europa som helhet. Återigen har Europeiska unionen och några av Europas största företag befunnit sig fungera som bonde i en av Donald Trumps handelsspatser.

Trots att Trump-administrationen uttrycker oro över möjliga säkerhetsrisker från Huawei-teknologier, är de europeiska institutionerna mer än kapabla att göra sådana beslut själva och har redan indikerade de har för avsikt att göra det omedelbart. EU och dess medlemsländer behöver inte press från Washington för att försvara sig. Det är också värt att notera att samma amerikanska myndigheter varnar sina europeiska motsvarigheter om riskerna med kinesisk spionage enligt uppgift spionerade på kansler Angela Merkel i flera år.

Genom att förena europeisk telekommunikationsinfrastruktur är denna tvist ännu en påminnelse om att Europeiska kommissionen och EU: s regeringar måste arbeta i samklang för att säkerställa Europas ekonomiska oberoende från de amerikanska handels- och sanktionspolitikens vagarier. Annars kommer Donald Trump - och med all sannolikhet hans efterträdare - att fortsätta att utnyttja Europas sårbarhet för sina egna smala intressen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend