Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Vad betyder # Moskva-protesterna för #MayorSobyanin?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Dessa försöker tider för den ryska presidenten Vladimir Putin. Efter flera år med svårt att bära rapporter om ekonomisk stagnation och politiskt förtryck, Rysslands folk har tagit på gatorna av tusentals. Medan omfattningen av de pågående demonstrationerna fortfarande är mindre än under den sista anfallet av populär ilska i 2011 / 2012, ses de ofta som en uppvisning över Rysslands öde efter att Putin avföll i 2024.

Men för mannen som vissa har tippat att vara Putins efterträdare, kan fallet från de senaste demonstrationerna bli ännu mer seismiskt. Sergei Sobyanin har tillbringat nästan 40 år på att klättra Rysslands politiska stege, med knappt en krusning i den internationella pressen. Nu som Moskvas borgmästare befinner han sig i centrum för en internationell storm, och de närmaste veckorna kommer att vara avgörande.

Sedan han gick med i Young Communist League i början av 1980, Sobyanin har visat sig vara en mycket skicklig operatör, som kan rida på den nuvarande av den ryska politiken utan att sugas in i de malströmmar som den piskar upp. Han har varit nära Putin ända sedan 2000, när han hjälpte honom ta bort en åklagarmyndighet precis i början av sitt ordförandeskap. Putin och hans allierade Dmitrij Medvedev belönade Sobyanin genom att namnge honom stabschef och sedan vice statsminister, men Moskvas borgmästerskap var det saftigste priset av alla.

I Ryssland har kontrollen över huvudstaden länge varit ett steg för den nationella makten. Nikita Khrusjtjov drev kommunistpartiets Moskva-gren, föregångaren till dagens borgmästerskap, innan han valdes till generalsekreterare för hela Sovjetunionen; Boris Jeltsin tog samma väg för att bli Rysslands invigningspresident. Moskvas föregående borgmästare, Yuri Luzhkov, strävade själv efter presidentskapet så småningom avdrivs av Kreml, men många tror att Sobyanin har ett bättre skott, med tanke på hans förmåga att positionera sig på båda sidor av den politiska klyftan.

Sedan han utsågs till borgmästare i 2010, har Sobyanin förhandlat fram en noggrann kurs som ofta har varit i strid med Kremlens önskemål. Han har spenderat biljoner rubel för att bygga ett renare, grönare Moskva, med en mycket förbättrade transportsystem och myriad parker och kaféer för unga, liberala tänkare för att diskutera deras idéer.

Denna mellanliggande strategi har visat sig vara framgångsrik. Undersökningar som släpptes i maj 2018 visar att endast 11% av muskoviterna har en negativ syn på Sobyanin. Många beundrar honom för att ha tillåtit oppositionsfigurhuvud Alexei Navalny att bestrida 2013: s borgmästarval och sedan utnämna tidningen för prodemokratin Konstantin Remchukov för att driva sin egen kampanj. Enligt Rysslands "förvaltade demokrati", där dissens endast tolereras om den är svag och ineffektiv, var Sobyanins koncession i hög grad ett högt vattenmärke. Det är inte konstigt att Sobyanins mer liberala referenser har fått honom stöd från privata ryska företag som Lukoil eller Sistema.

Annons

I maktens korridorer minns de dock det faktum att Navalny nästan tvingade Sobyanin till en andra omgång, en utveckling som tydligen fick en bestraffning från Kreml. Sobyanin har strävat efter att försvara sin position, men många bland Rysslands siloviki, makthandlarna som har Putins öra, är inte övertygade. Kritiker som Vyacheslav Volodin, talare för det ryska parlamentet och en potentiell rival för ordförandeskapet, tro honom att vara en farlig maverick som kanske tar en mer liberal väg än vad anläggningen skulle tolerera.

Dessa misstankar har bara drivits av de senaste Moskvaprotesterna. Beslutet att förhindra dussintals oppositions kandidater från att ställa upp i Moskvas stadsrådsval, som utlöste de två dagarna av demonstrationer, kan ha fattats av Kreml, men det fick en önskan att slå hårt ned på liberala partier.

Nu skyller delar av anläggningen Sobyanin för vilket gör att oroligheterna kan fästas. Som om det inte räckte svarade borgmästaren på den första dagen av protesterna genom att föreslå att demonstranter får hålla godkända demonstrationer - långt ifrån det brutala svaret Putin och hans rådgivare så småningom möttes.

Skapa eller bryta

När nedfallet fortsätter kan saker och ting gå en av två vägar för Sobyanin. Å ena sidan verkar det som om Putin håller på att möta den mest försökande perioden i sitt presidentskap. Hans godkännande betyg hade redan sjunkit före de senaste demonstrationerna, och missnöjet kommer troligen inte att avbrytas av hans kraftiga svar. Om Putin skulle stå åt sidan kan Sobyanins försök att hitta en förlikningsväg genom den senaste tidens oroligheter göra det möjligt för honom att slå sig själv som ett mer måttligt, progressivt alternativ som kan normalisera förbindelserna med Västern.

Å andra sidan har Sobyanins rivaler präglats av hans senaste resor. Enligt medierapporterna har Volodin varit särskilt hård och skyller borgmästaren för de senaste protesterna. Siloviki har under tiden varit det viskar på sociala medier att Sobyanin kan vara. Efter flera års grumling om Sobyanins försiktiga omfamning av liberalismen har Putins andra efterföljare nu den perfekta chansen att sätta fast kniven.

Med rapporterna om nya demonstrationer står Sobyanin inför ett karriärdefinerande val. Hans balansräkning hittills och gott rykte har positionerat honom som den enda fungerande kandidaten för Ryssland efter 2024 för många Kreml-motståndare. Hans karriär, och Rysslands framtida inriktning, kan komma att hänga på det beslut som Moskvas borgmästare fattar under de kommande dagarna.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend