Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Salvinis strävan efter snabba italienska val står inför hinder

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ligachefen Matteo Salvini (avbildad) uppmana till snabba italienska val efter att han vände sig mot sin egen koalitionspartner och möttes av ökande motstånd i söndags (11 augusti), med både hans tidigare 5-stjärniga allierade och center-vänsteroppositionen som försökte sätta på bromsen, skriver Silvia Aloisi.

Salvinis högerextrema liga lämnade på fredagen in en misstroendeförklaring för att fälla den regering som den bildade med anti-etablissemangets 5-stjärniga rörelse, ett drag som han hoppas kommer att utlösa nyval så snart som i oktober och installera honom som Italiens nya ledare .

Men den planen möter kritik från andra partier, vars stöd förbundet skulle behöva i parlamentet för att misstroendeomröstningen ska lyckas.

Den tidigare demokratiska partiets ledare Matteo Renzi, som fortfarande har starkt inflytande över sitt mitten-vänsterparti, sa på söndagen att det skulle vara "galet" att gå tillbaka till valurnorna precis när regeringen ska börja förberedelserna för 2020 års budget.

I en intervju med den Corriere della Sera dagligen krävde Renzi istället att en tillfällig regering skulle installeras med stöd av partier över hela det politiska spektrumet.

En sådan administrations första uppgift skulle vara att hitta cirka 23 miljarder euro (21.4 miljarder pund) för att förhindra en höjning av omsättningsskatten som annars kommer att starta från januari.

"Vi kommer att gå tillbaka till valurnorna, naturligtvis. Men italienarnas besparingar måste komma först”, sa han.

Han stödde också 5-Stars krav på att lagstiftning som minskar antalet parlamentsledamöter och senatorer i Italien med 345 ska antas före nyval. Det finns för närvarande 630 ledamöter i underhuset och 315 senatorer.

Annons

Den 5-stjärniga ledaren Luigi Di Maio sa också på söndagen att det var "dumt och farligt att utlösa en regeringskris nu".

Medan PD och 5-Star förblir långt ifrån varandra i många frågor, kände kommentatorer ett närmande mellan de två sidorna, förenade av deras önskan att omintetgöra Salvinis planer med tanke på att han sannolikt skulle framstå som vinnaren av ett snabbval.

Utkastet till lagförslag som minskar antalet lagstiftare är i ett framskridet stadium, med en slutlig omröstning nästa månad, men en sådan åtgärd skulle behöva följa en lång konstitutionell procedur som skulle göra nyval osannolikt på ett år till.

Med parlamentet stängt för sommarlovet, har Salvini fört en inofficiell valkampanj på italienska stränder, en perfekt plats för hans downmarket, "man-of-the-people"-persona.

5-Star har fler parlamentsplatser än ligan, men Salvinis parti har nu dubbelt så stort väljarstöd, enligt opinionsundersökningar.

Salvini, som i praktiken utlöste krisen i torsdags (8 augusti) genom att förklara den styrande koalitionen ogenomförbar, anklagade sina kritiker för att ha planerat att rädda deras poster och hålla honom från makten.

"Stygn under bordet, palatsintriger, teknokrat- eller vaktmästaradministrationer kommer inte att stoppa italienare som vill ha en stark regering", sa han på Facebook på söndagen.

Trots sommaruppehållet har Salvini kallat tillbaka alla lagstiftare i ligan till Rom på måndag och driver på för en omröstning om misstroendeförklaringen mot regeringen den här veckan, medan oppositionspartierna föredrar att vänta till 19-20 augusti.

Beslutet ligger hos cheferna för de politiska grupperna i senaten, som träffas på måndag för att fastställa en tidsplan.

Det är bara president Sergio Mattarella som har makten att upplösa parlamentet och han kanske inte är villig att göra det inför det förberedande arbetet i september för 2020 års budget, som ska läggas fram för parlamentet och Europeiska kommissionen nästa månad.

Han kunde istället försöka bilda en ny regering från den befintliga lagstiftaren innan han tillgriper ett val.

Salvinis chockbeslut att kalla tid på den 14 månader gamla regeringen förra veckan kastade euroområdets tredje största ekonomi, vars offentliga skuld är den näst högsta i det gemensamma valutablocket, in i djupare politisk osäkerhet, vilket ledde till en försäljning av italienska obligationer och aktier.

($ 1 = € 0.8930)

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend