Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Brittiska spionbyråer ser utländska band intakta trots #Brexit

DELA MED SIG:

publicerade

on

Storbritanniens underrättelsetjänster förväntar sig att nära relationer med europeiska och andra utländska spiontjänster kommer att fortsätta oavsett planer på att lämna EU, sa officiella källor. skriver Mark Hosenball.

Med Brexit som kommer att ske den 31 oktober ställs frågor om huruvida nuvarande underrättelsearrangemang med EU-partner, allt från passagerarresedata till arresteringsorder, kan vara i fara.

Men villkoren för Storbritanniens EU-skilsmässa är fortfarande oklara, och källorna var ändå övertygade om att säkerhetssamarbetet inte skulle äventyras med tanke på västvärldens behov av enhet mot hot som sträcker sig från islamiska militanter till extremhögern.

"Brexit bör inte påverka styrkan i våra europeiska partnerskap", sa en ledande brittisk regeringskälla som är bekant med en spionbyrås verksamhet, och tillade att det mesta av underrättelsedelningen ändå skedde utanför EU:s institutioner.

En andra källa sa också att brittiska myndigheter, inklusive det utländska underrättelseorganet MI6, inte förväntar sig störningar i relationerna med utländska motsvarigheter hur Brexit än blir. "Alla våra relationer är bilaterala med europeiska nationer," noterade källan.

Since World War Two, London has had particularly strong intelligence links with the United States, and other members of the so-called “Five Eyes” alliance: Canada, Australia and New Zealand. That cooperation, the second source said, was “as strong as ever … We all have shared threats and so working together on shared solutions keeps us all safer.”

Bland de delade hoten fruktar västerländska spionbyråer att medlemmar av Islamiska staten, utspridda efter förstörelsen av deras självutnämnda "kalifat" men utnyttjar flyktingströmmar globalt, håller på att omgrupperas och kan slå till var som helst.

En tredje brittisk säkerhetskälla sa att internationella kontakter mellan myndigheter kommer att fortsätta både bilateralt och genom "Counter Terrorism Group": en informell grupp av tjänstemän från inhemska myndigheter, inklusive Storbritanniens MI-5, i alla 28 EU-medlemmar, såväl som Norge och Schweiz.

Annons

Källornas kommentarer upprepade ett löfte förra året från chefen för Government Communications Headquarters (GCHQ), den ultrahemlighetsfulla elektroniska avlyssningsbyrån baserad i Cheltenham, att Brexit inte skulle störa kontakter med EU:s motsvarigheter.

"Vi lämnar EU men inte Europa", sa GCHQ-chefen Jeremy Fleming efter att ha träffat Nato-tjänstemän i juni 2018. "Och efter Brexit kommer Storbritannien att fortsätta att arbeta med EU och EU:s medlemsländer. Vi har utmärkta relationer med underrättelse- och säkerhetsbyråer över hela kontinenten.”

John Ranelagh, den brittiske författaren till USA:s Central Intelligence Agency (CIA), noterade att i händelse av en rena Brexit, skulle London i teorin förlora automatisk tillgång till polis- och underrättelseinformation.

"Men eftersom relationerna mellan polisen och underrättelsetjänsten i huvudsak ligger utanför EU-lagstiftningen kan jag inte se någon anledning till varför de inte skulle fortsätta", sa han till Reuters.

"Jag misstänker att verkligheten är att EU-medlemmar som är vänliga mot Storbritannien skulle få tillgång till information å våra vägnar om det någonsin skulle uppstå ett problem och, omvänt, att vi skulle informera när vi blev tillfrågade eller när vi tyckte det var användbart."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend