Tvivlar över Erasmus + efter EU: s utgång

| Augusti 14, 2019

De skotska och walisiska regeringarna har väckt allvarliga oro över inverkan av en "no-deal" Brexit på det populära internationella internationella studentutbytesprogrammet Erasmus +.

I ett brev till utrikesminister Gavin Williamson, den skotska ministeren för utbildning och högre utbildning Richard Lochhead och den walisiska utbildningsminister Kirsty Williams argumenterar fallet för fortsatt deltagande i programmet.

De säger att lämna EU utan en överenskommelse - och utan att den brittiska regeringen nått ett alternativt avtal om tredje land eller andra arrangemang - skulle se universitet, högskolor och skolor över hela Storbritannien inte berättigade att lämna in ansökningar för att delta i det sista året av det nuvarande Erasmus + -programmet i 2020.

Mellan 2014 och 2018 skörde mer än 15,000 studenter och personal från Skottland fördelarna med det EU-ledda systemet, vilket tillåter finansierade tillfälliga studier utomlands som en del av deras skotska kurser.

Lochhead sa: ”Tusentals skotska studenter drar nytta av Erasmus + årligen, proportionellt mer än från något annat land i Storbritannien. De skotska och walisiska regeringarna är tydliga att vi måste förbli en fullständig deltagare i Erasmus +.

”Jag är också orolig att höra att den brittiska utbildningsdepartementet skulle kunna överväga ett Erasmus + ersättningsprogram endast för England - med potentiellt ingen följdfinansiering för Devbled Administrations (DA) för att införa sina egna arrangemang. Det är därför vi har skrivit till den brittiska regeringen där vi kräver brådskande åtgärder och försäkringar om att skotska studenter inte kommer att missa.

”Det är den skotska regeringens preferens att stanna kvar i EU, men i händelse av en skadlig" no-deal "Brexit, kunde studenter nu se dörren till detta fantastiska kulturella och utbildningsutbyte slängde ner. Det är oacceptabelt att med mindre än 12 veckor kvar tills den brittiska regeringen planerar att ta Förenade kungariket ur EU utan en överenskommelse finns det fortfarande ingen plan för alternativa arrangemang. ”

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , , , ,

Kategori: En framsida, Brexit, Utbildning, Erasmus +, EU, EU, skottland, UK, wales

Kommentarer är stängda.