Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Kazakhstan välkomnar kvinnor tillbaka från #IslamicState, varsamt

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Kredit Tara Todras-Whitehill för The New York Times

Den unga kvinnan sa att hon trodde att hon skulle åka på semester i Turkiet, men istället befann sig i Syrien, lurade, sa hon av sin make, som gick med i Islamiska staten. Hon själv, sa hon, tecknade aldrig ISIS-undervisningen, skriver

Men tillbaka i Kazakstan tar regeringens psykologer inga chanser. De har hört den historien tidigare. De har registrerat den unga kvinnan, Aida Sarina - och poäng av andra som en gång var invånare i den islamiska staten - i ett program för att behandla islamistisk extremism.

"De vill veta om vi är farliga," sade Sarina, som är 25 och har en ung son.

Annons

Till skillnad från praktiskt taget alla västerländska länder och de flesta av resten av världen välkomnar Kazakstan hemkvinnor som Sarina - om än varsamt och trots bristen på bevis för att deradikaliseringsprogram fungerar - snarare än att gripa dem om de vågar dyka upp.

Så som en scen från en åklagares dagdrömm, är ett litet hotell i öknen i västra Kazakstan full av dessa kvinnor, som många regeringar se som terrorist misstänkta.

KreditTara Todras-Whitehill för The New York Times

Men män tillåts också i Kazakstan möta omedelbar gripande och utsikterna till en 10-års fängelse. Endast ett fåtal har tagit fram erbjudandet.

Annons

På behandlingsplatsen, Rehabilitationscentret för goda avsikter, får kvinnorna barnflickor att ta hand om sina barn, matas varma måltider och behandlas av läkare och psykologer, och testar mjuk beröringsmetoden för personer som är anslutna till en terroristgrupp.

För Sarina är det långt ifrån hennes tidigare liv i ett fetiskt flyktingläger i Kurdisk-kontrollerade nordöstra Syrien, en mänsklig avfallshög med tusentals tidigare islamiska statsbor som föraktas av de flesta av världen.

Att ha någon nu frågat hur hon kände var fantastisk, sa hon. "Det var som din mamma glömde att hämta dig från dagis, men kom ihåg och kom tillbaka för dig," sa hon.

Istället för att behandla kvinnorna som brottslingar uppmuntrar proffsen på rehabiliteringscentret kvinnorna att prata om sina erfarenheter.

"Vi lär dem att lyssna på de negativa känslorna inuti," sa Lyazzat Nadirshina, en psykolog, om metoden. ”Varför bubblar den negativa känslan upp?”, Sa hon och frågar sina patienter. "Oftast är det känslan av att en liten flicka är arg på sin mamma."

Inrättades i januari för att snabbt bearbeta mängder av kvinnor vars radikala idéer bara kan tappas om de kastades i fängelse för långa trollformler, centrets tjänster är inte så mycket till förmån för kvinnorna som samhället de snart kommer att återinträda, säger arrangörerna.

Islamiska staten rekryterade mer än 40,000 utländska krigare och deras familjer från 80-länder under sin snabba båge från expansion till kollaps, från 2014 fram till i år. Amerikanstödda kurdiska miliser i Syrien håller fortfarande på minst 13,000 utländska ISIS-följare i överfyllda läger, åtminstone inklusive 13 amerikaner.

Amerikanska diplomater har pressat länderna att repatriera sina medborgare, men med inte mycket framgång.

"Regeringar är inte stora fans av att experimentera med denna grupp eftersom riskerna är för höga," sade Liesbeth van der Heide, en expert på islamisk radikalisering vid Internationellt centrum för terrorism i Haag.

Dessutom, sade hon, har studier av deradikaliseringsprogram som går årtionden tillbaka inte visat tydliga fördelar.

Regeringar har försökt det på nynazister, medlemmar av de röda brigaderna och bland andra IRA-militanter med blandat resultat. ”Spelar det verkligen om du går igenom ett rehabiliteringsprogram?” Sa hon. "Vi vet inte."

Bild

"De vill veta om vi är farliga," sade Aida Sarina.
KreditTara Todras-Whitehill för The New York Times

Yekaterina Sokirianskaya, chef för centrumet för konfliktanalys och förebyggande, sade att deradikaliseringsprogram inte erbjuder några garantier men är ett alternativ till obestämd fängelse eller dödsstraff.

Västra regeringar visar lite sympati. Kvinnliga självmordsbombare är knappast en sällsynthet. Storbritannien och Australien har återkallat medborgarskapet för medborgare som gick med i Islamiska staten. Frankrike tillåter sina medborgare att vara det prövade vid irakiska domstolar, där hundratals människor har dömts till döds i rättegångar som varar bara några minuter.

ANNONS

Kazakstan har sökt en större roll i internationellt diplomati med en mängd olika initiativ för att lösa globala problem, inklusive en gång erbjudande att bortskaffa andra länders kärnavfall på dess territorium. Och hittills är det det enda landet med en stor kontingent medborgare i Syrien som går med på att återvända alla - totalt hittills 548.

Programmet varar ungefär en månad. Kvinnorna träffas individuellt och i små grupper med psykologer. De genomgår konstterapi och tittar på teater som utspelats av lokala skådespelare som undervisar i morallärdomar i fallgroparna för radikalisering.

"Det är en framgång när de accepterar skuld, när de lovar att förhålla sig till icke-troende med respekt och när de lovar att fortsätta studera," säger Alim Shaumetov, chef för en icke-statlig grupp som hjälpte till att utforma läroplanen.

"Vi erbjuder inte 100 procents garantier," tillade han. "Om vi ​​lyckas uppnå 80 procent framgång är det fortfarande framgång."

Bild

Lärare och hjälpare som ställer in för ett barns frågesport i lekrummet i behandlingscentret.
KreditTara Todras-Whitehill för The New York Times

Bild

"Jag har inte träffat någon syster med någon ideologi kvar i henne," sa Farziyeva, höger. "Vi förstår att vi hade fel."
KreditTara Todras-Whitehill för The New York Times

Den vardagliga skräcken i livet i den islamiska staten försörjade vissa kvinnor på radikalism, sa psykologen Nadirshina. Den mycket osäkerheten i deras liv under de senaste åren och månaderna kan tas i bruk i deradikaliseringsprocessen, sa hon, genom att erbjuda kvinnorna en trygg och säker miljö.

ANNONS

Omvänt, sa hon, skulle alla hot från regeringen under denna känsliga period, som akuta förhör av polisen, fungera i tvärsyfte. De manliga soldaterna som bevakas, till exempel, är under strikta order att inte skrämma kvinnorna.

Fortfarande avvisar de flesta analytiker av radikalismen synen på ISIS-brudar som bara piskiga unga kvinnor under terrorismens tumme. Vissa kämpade, medan andra åtminstone vårdade sina zealot makar. Att hantera kvinnorna har blivit ett pussel eftersom de ligger på en skala någonstans mellan offren och förövarna.

Fru Sarina sa att hon botades. Hon sa att strax efter att de anlände till Syrien dog hennes man och hon försvann i ett såkalt änkeshus i Raqqa, Islamiska statens huvudstad. Kämpar stannade regelbundet förbi för att plocka ut nya brudar, sa hon, men fru Sarina gifte sig inte igen.

När striderna intensifierades övergav ISIS-tjänstemannen som ansvarade för att evakuera änkor istället dem i öknen, sade hon. De överlevde genom att äta gräs. Vissa barn frös ihjäl på kalla nätter.

Nu sa Sarina att hon var en mentor för andra återvändande kvinnor i Kazakstan och berättade för dem att ISIS misslyckades med att skydda dem så de borde nu lita på regeringen. "Jag vill att världen ska veta att det är helt realistiskt att rehabilitera oss," sa hon.

Fortfarande sa Kenshilik Tyshkhan, en professor i religion som försöker övertyga kvinnor i programmet att anta en måttlig form av islam, i en intervju att vissa kvinnor ”uttrycker dessa idéer att en icke-troende kan dödas.” Och många visar liten ånger, han sa

"Alla har rätt att göra ett misstag," sade Gulpari Farziyeva, 31, om sin resa till Syrien och äktenskap under sex år till en följd av militära militärer. Till och med tre veckor efter behandlingen verkade hon anmärkningsvärt orolig av den militanta gruppens sätt.

En dag i Syrien, erinrade hon, var hon värd på en middagssamling i sin lägenhet. När hon kokade dumplings och bakade en tårta rusade hon ut på marknaden för en duk som hon hade glömt att köpa på en tidigare resa.

På marknaden såg hon en ghoulish scen, "fem eller sex huvudlösa kroppar" på marken tillsammans med "mycket blod." En offentlig avrättning hade ägt rum mellan hennes två resor. Hon avvisade ögonen, sa hon.

Ändå, sa hon, köpte hon bordsduken och sa att middagsfesten gick simmande, där alla gäster hade det bra.

Vid en annan punkt, sa Farziyeva, presenterades en militant som bor tvärs över gatan med en förslavad Yazidi-konkubin som gåva. "Jag var ledsen för henne," sa hon. ”Hon var också en kvinna.” Men som en icke muslim, sade hon, kvinnan kunde inte tas in som hustru med sådana rättigheter som det medförde.

Men i slutändan uttryckte Farziyeva omvändelse. "Jag har inte träffat någon syster med någon ideologi kvar i henne," sa hon. "Vi förstår att vi hade fel."

Europeiska kommissionen

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 231 miljoner euro i förfinansiering till Slovenien

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 231 miljoner euro till Slovenien i förfinansiering, motsvarande 13% av landets bidragstilldelning under återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Sloveniens återhämtnings- och motståndskraftsplan. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Sloveniens plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få totalt 2.5 miljarder euro, bestående av 1.8 miljarder euro i bidrag och 705 miljoner euro i lån, under hela planens livstid. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU.

RRF är kärnan i NextGenerationEU som kommer att ge 800 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna. Den slovenska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Cypern

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 157 miljoner euro i förfinansiering till Cypern

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 157 miljoner euro till Cypern i förfinansiering, vilket motsvarar 13% av landets finansiella anslag under återhämtnings- och resiliensfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få 1.2 miljarder euro totalt under planens livstid, med 1 miljard euro i bidrag och 200 miljoner euro i lån. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU. En del av NextGenerationEU kommer RRF att tillhandahålla 723.8 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna.

Den cypriotiska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Belgien

EU: s sammanhållningspolitik: Belgien, Tyskland, Spanien och Italien får 373 miljoner euro för att stödja hälso- och socialtjänster, små och medelstora företag och social integration

publicerade

on

Kommissionen har beviljat 373 miljoner euro till fem Europeiska socialfonden (ESF) och Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) operativa program (OP) i Belgien, Tyskland, Spanien och Italien för att hjälpa länderna med nödsituationer och reparationer av coronavirus inom ramen för REACT-EU. I Belgien kommer ändringen av Wallonia OP att tillhandahålla ytterligare 64.8 miljoner euro för förvärv av medicinsk utrustning för hälsovårdstjänster och innovation.

Medlen kommer att stödja små och medelstora företag i utvecklingen av e-handel, cybersäkerhet, webbplatser och onlinebutiker, samt den regionala gröna ekonomin genom energieffektivitet, miljöskydd, utveckling av smarta städer och koldioxidsnål offentlig infrastruktur. I Tyskland, i delstaten Hessen, kommer 55.4 miljoner euro att stödja hälsorelaterad forskningsinfrastruktur, diagnostisk kapacitet och innovation vid universitet och andra forskningsinstitutioner samt investeringar i forskning, utveckling och innovation inom områdena klimat och hållbar utveckling. Denna ändring kommer också att ge stöd till små och medelstora företag och fonder för nystartade företag genom en investeringsfond.

I Sachsen-Anhalt kommer 75.7 miljoner euro att underlätta samarbete mellan små och medelstora företag och institutioner inom forskning, utveckling och innovation, och tillhandahålla investeringar och rörelsekapital för mikroföretag som drabbats av coronaviruskrisen. Dessutom kommer fonderna att möjliggöra investeringar i företagens energieffektivitet, stödja digital innovation i små och medelstora företag och förvärva digital utrustning för skolor och kulturinstitutioner. I Italien kommer det nationella OP 'Social Inclusion' att få 90 miljoner euro för att främja den sociala integrationen av människor som upplever svår materiell brist, hemlöshet eller extrem marginalisering genom tjänsterna 'Housing First' som kombinerar tillhandahållande av omedelbara bostäder med möjliggörande av social- och arbetsförmedlingstjänster .

Annons

I Spanien kommer 87 miljoner euro att läggas till ESF OP för Castilla y León för att stödja egenföretagare och arbetare som fick sina kontrakt avbrutna eller reducerade på grund av krisen. Pengarna kommer också att hjälpa hårt drabbade företag att undvika uppsägningar, särskilt inom turistsektorn. Slutligen behövs pengarna för att tillåta viktiga sociala tjänster att fortsätta på ett säkert sätt och för att säkerställa utbildningskontinuitet under hela pandemin genom att anställa ytterligare personal.

REACT-EU är en del av NextGenerationEU och ger ytterligare 50.6 miljarder euro ytterligare finansiering (i löpande priser) till sammanhållningspolitiska program under 2021 och 2022. Åtgärderna fokuserar på att stödja arbetsmarknadens motståndskraft, jobb, små och medelstora företag och låginkomstfamiljer, samt att sätta framtidssäker grund för de gröna och digitala övergångarna och en hållbar socioekonomisk återhämtning.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend