Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Italiens #Salvini knorrade i politisk kris av eget skapande

DELA MED SIG:

publicerade

on

Italiens vice premiärminister Matteo Salvini (avbildad), som leder det högerextrema partiet League, meddelade i torsdags (8 augusti) att han skulle lämna in en misstroendeförklaring till regeringen och ville ha förtidsval, skriver Crispian Balmer.

Spola framåt en vecka och koalitionsregeringen sitter fortfarande, utan någon tydlig bild av vad som kommer att hända härnäst, eller ens när. Här är några av scenarierna och möjliga drag.

Den högerextrema ligan vann bara 17 % av rösterna i ett nationellt val 2018 och har inte tillräckligt med lagstiftare för att införa en tidsplan för sin misstroendeförklaring. Spela för tid och klargöra att de inte kommer att drivas runt av Salvini, den regerande 5-stjärniga rörelsen, oppositionens center-vänsterdemokratiska parti (PD) och vänsterpartiet LEU röstade på tisdagen tillsammans för att driva debatten om regeringen in i nästa vecka.

Premiärminister Giuseppe Conte ska tala till senaten den 20 augusti om oron. I slutet av sitt tal kunde han göra som andra premiärministrar har gjort i liknande situationer och gå direkt till president Sergio Mattarella och avgå, vilket öppnar för en formell kris. Men bilden har grumlats av Salvinis oväntade löfte på tisdagen (13 augusti) att anta en reform som minskar antalet lagstiftare. Denna riksdagsomröstning är planerad till den 22 augusti och kommer med största sannolikhet inte att kunna ske om regeringen faller i förväg.

Så den 22 augusti blir nyckeldatumet?

Inte nödvändigtvis. Att minska antalet lagstiftare är en stor konstitutionell reform, som kan utmanas genom en folkomröstning. Genom anonyma citat i pressen har Mattarellas kontor gjort det klart att presidenten inte kommer att sanktionera tidiga val, som Salvini krävde, förrän reformen är helt inbäddad i konstitutionen – en process som kan ta många månader. Detta kan få Salvini att ompröva sitt erbjudande att rösta om översynen.

I något skede nästa vecka är det mycket troligt att Salvini kommer att få sin vilja igenom och fälla regeringen. Vid den tidpunkten kommer uppmärksamheten att växla till president Mattarella, som måste besluta om nästa steg. Han kommer att hålla samråd med alla politiska ledare. Om han bestämmer sig för att det inte finns något sätt att skapa en stabil, ny regering, kommer han att utlysa val, som förmodligen skulle hållas i slutet av oktober, cirka 3-1/2 år före schemat. Han kan utse en vaktmästaradministration av teknokrater för att sköta den dagliga verksamheten före omröstningen.

Skulle en stabil, ny regering kunna bildas?

I teorin ja. 5-Star, PD och LEU visade på tisdagen att de tillsammans har siffrorna för att kontrollera parlamentet. Med opinionsundersökningar som förutspår att Salvini och hans allierade skulle triumfera i ett tidigt val, har hans fiender ett incitament att hålla lagstiftaren vid liv. Upp till hälften av 5-stjärniga lagstiftare ser ut att förlora sina platser i en tidig omröstning, vilket gör dem öppna för andra alternativ.

Det finns dock mycket ont blod mellan 5-Star och PD, vilket kommer att göra det svårt för dem att skapa en allians. En alternativ lösning skulle kunna vara en regering av icke-valda teknokrater med ett fastställt program, som att godkänna en budget, som skulle stödjas av olika partier i parlamentet.

Annons

Processen kompliceras av divisioner inom PD, vars stöd skulle behövas för alla alternativa administrationer. Det har bara nyligen valt en ny ledare, Nicola Zingaretti, och många av de nuvarande PD-lagstiftarna är skyldiga sin lojalitet till den tidigare chefen - Matteo Renzi. Zingaretti kan bli frestad att acceptera nyval. Det skulle innebära nära ett säkert nederlag, men skulle låta honom få in sitt eget folk i parlamentet.

Italiens Corriere della Sera tidningen sa på onsdagen (14 augusti) att detta var "världens galnaste kris" och politiska kommentatorer är djupt delade över det troliga resultatet. Den vänsterinriktade dagstidningen Repubblica sa på onsdagen att tisdagens manövrer nu gjorde förtida val osannolikt. En undersökning av politiska analytiker och journalister gjord av opinionsundersökningsbyrån Youtrend visade att de delades 50/50 mellan de som förväntade sig en omröstning i oktober och de som förutspådde en ny regering.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend