Nikolai Petrov (Nedan) pratar med Jason Naselli (Nedan) om en ny våg av protester mot Vladimir Putins regering och vad den betyder för det ryska systemets framtid.
Seniorforskare, Ryssland och Eurasien, Chatham House
Senior Digital Editor
Demonstranter vid en demonstration i centrala Moskva den 10 augusti. Foto: Getty Images.

Demonstranter vid en demonstration i centrala Moskva den 10 augusti. Foto: Getty Images.

Diskvalificeringen av oppositionskandidater inför ett val till Moskvas stadsduma den 8 september har lett till de största protesterna som setts i staden sedan 2011–12. De ökande vågorna av massprotester nådde omkring 50,000 10 deltagare den XNUMX augusti, och det finns inga tecken på att de skulle sluta. Nikolai Petrov förklarar konsekvenserna av dessa protester och Kremls svar.

Varför har dessa protester uppstått nu?

Sedan tillkännagivandet av pensionsreformen förra året [när regeringen höjde pensionsåldern utan offentlig diskussion eller förklaring, till omfattande ramaskri] har det varit en enorm besvikelse över regeringen i allmänhet och Putin i synnerhet, vilket har lett till en nedgång i Putins godkännandebetyg.

Detta har skapat en ny politisk miljö och mot denna bakgrund kan vilken lokal orsak som helst fungera som ett strå som bryter en kamels rygg, en utlösande faktor för allvarliga oroligheter. Det har förekommit flera sådana här fall i Moskva-regionen kopplade till problemet med sophämtning, i Archangelsk-regionen angående lagring av skräp från Moskva och i Jekaterinburg i samband med att bygga en katedral i en lokal park.

Nu har den kommit till Moskva och den utlösande faktorn var kampanjen inför valet till Moskvas stadsduman. Det är viktigt att förstå att stadsduman inte har någon verklig makt, så dessa protester handlar egentligen om förhållandet mellan samhället och regeringen.

Den politiska maskin som Putin har byggt och som har fungerat tidigare har inte tagit hänsyn till denna nya relation. Så det gjorde ett misstag.

Annons

För att bli registrerad som kandidat till stadsduman behöver man samla runt 5,000 XNUMX namnunderskrifter, vilket är ett ganska betydande antal, särskilt på sommaren när folk är på semester. Detta utformades för att förhindra oönskade kandidater från att delta i valet.

Men den här gången gick det emot dem, eftersom oppositionskandidater var väldigt aktiva och lyckades samla ihop tillräckligt många underskrifter, medan regeringens kandidater – som redan hade släppt kopplingen till det allt mer impopulära regeringspartiet Enade Ryssland – för det mesta inte samlade några underskrifter alls. Detta är ganska tydligt för lokalbefolkningen att se; Moskva är indelat i 45 valkretsar, så du kan se vem som jobbar i ditt grannskap och vem som inte är det.

När valkommissionen beslutade att ogiltigförklara många av oppositionens underskrifter för att hindra dem från att registrera sig som kandidater, satte detta igång ilskan hos människor som redan hade mobiliserats politiskt för att delta i valet.

Den allmänna attityden i Moskva är till förmån för demonstranterna. En ny enkät visar att fler godkänner än ogillar protesterna och att nästan 1 av 10 skulle kunna tänka sig att delta.

Vilka är den typ av människor som protesterar?

Det är intressant – i många fall betyder det sätt som du beskriver händelser mer än vad som har hänt. Regeringen försöker beskriva deltagare som de som inte är moskoviter, som har förts dit utifrån. Men i själva verket finns det många unga moskoviter där, vilket är viktigt att notera, för medan dessa protester har nått skalan 2011–12, är de som deltar idag yngre och skiljer sig från de som deltog för nästan 10 år sedan.

Detta betyder att det finns en nya generationen demonstranter – men inte bara unga. Med de siffror vi ser är det en bra spridning av genomsnittliga moskoviter som är inblandade.

Och för er var nyckelögonblicket som har lett till detta uppståndelsen kring pensionsreformen förra året.

Ja absolut.

2011 var det en allmän besvikelse över Putins tillkännagivande att han skulle försöka gå tillbaka till presidentposten, och valet i december 2011 fungerade som en utlösande faktor för de protester som följde. Det som gick fel för myndigheterna 2011 var det faktum att tusentals moskoviter var valobservatörer och konfronterades första hand av fusk och slarv.

Den här tiden är liknande, eftersom det var tusentals moskoviter som samlades och gav underskrifter som nu känner sig personligen förödmjukade av regeringens agerande.

Hur ser denna situation ut inför valet den 8 september och framåt?

Om det är rätt att säga att det här inte handlar om valet till duman i Moskva utan är en viktigare trend, så kommer den 8 september inte att vara slutet på historien. För att inte säga något om det faktum att i september kommer det att vara val i nästan hälften av Rysslands regioner, inklusive 16 guvernörsval. Moskva ansågs inte vara det viktigaste slagfältet – stadsduman spelar ingen egentlig roll. I St Petersburg pågår ett guvernörsval som är mycket viktigare.

Jag tror att det största problemet är att regeringen inte tog lärdom av sina misslyckanden i valen förra året. Under 2018, för första gången under Putin, misslyckades Kreml-stödda kandidater i flera regioner. Detta borde ha fått Kreml att ändra sin inställning till val. Detta hände inte, och det som pågår nu i Moskva är bara ett tecken på detta. Vi kommer att se många allvarligare problem i andra regioner, eftersom regeringsförluster den 8 september har potential att åter skapa en ny politisk atmosfär. Samtidigt skyller Kreml på väst.

Det handlar inte om att någon särskild politiker kommer till makten. Det här handlar om att regeringen misslyckas med att hålla sitt system flytande. Det kan till viss del likna det ukrainska presidentvalet nyligen, där någon utifrån kunde komma och förändra det politiska systemet, steg för steg. Och Kreml, som är medveten om detta, drar åt skruvarna.