Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Kom ihåg det brittiska parlamentet för att ta itu med #Brexit-krisen, säger oppositionspartiet Labour

DELA MED SIG:

publicerade

on

Storbritanniens parlament måste omedelbart återkallas för att diskutera Brexit, sade oppositionens Labourpartiets finanstalesman John McDonnell på måndagen (198 augusti), efter att läckta officiella dokument förutser möjlig brist på mat, bränsle och medicin. skriver William James.

Storbritannien har mindre än 74 dagar på sig att lösa en treårig kris som ställer landet mot EU, dess närmaste handelspartner och parlamentet mot den verkställande makten. Resultatet kommer att markera dess viktigaste geopolitiska drag sedan andra världskriget.

Premiärminister Boris Johnson säger att Storbritannien kommer att lämna EU, med eller utan ett övergångsavtal, den 31 oktober. Hans uppmaningar till EU att omförhandla det befintliga exitavtalet har hittills avvisats i Bryssel.

Det sätter Storbritannien på kurs mot en opåverkad exit, vilket en officiell bedömning publicerad av The Sunday Times sade skulle störa hamnar, öka risken för offentliga protester och allvarligt störa världens femte största ekonomi.

McDonnell, Labourpartiets näst mäktigaste man, sa att den hotande krisen krävde att parlamentets sommaruppehåll skulle avslutas tidigt.

"Det finns ett behov nu att föra samman parlamentsledamöter (parlamentsledamöter) igen eftersom vi behöver tid nu för att verkligen ha en ordentlig debatt och diskussion om detta," sa McDonnell, en nära allierad till Labour-ledaren Jeremy Corbyn, till BBC radio.

Hans kommentarer lägger vikt vid ett krav som framfördes i söndags, undertecknat av mer än 100 lagstiftare, om att återkalla parlamentet för att diskutera vad de kallade en "nationell nödsituation".

Parlamentet kommer för närvarande inte att sitta förrän den 3 september, då det kommer att samlas igen för en kort session innan det bryts upp igen för att möjliggöra årliga partikonferenser. Lagstiftare oroar sig redan över att de inte har tillräckligt med tid för att försöka stoppa en avtalslös Brexit.

Annons

Johnson gör sin första utrikesresa som premiärminister den här veckan och träffar Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin på onsdag och Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris på torsdag. Han kommer att berätta för dem att det brittiska parlamentet inte kan stoppa Brexit och att ett nytt avtal måste komma överens om Storbritannien ska undvika att lämna EU utan en sådan.

Labour, som är motståndare till ett utträde utan avtal, vill fälla Johnsons regering och bilda en egen kriskoalition under Corbyns ledning för att fördröja Brexit.

Lagstiftare från andra partier har avfärdat möjligheten att Corbyn, en veteranvänsterman, leder en så kallad "nationell enhetsregering", att antingen föredra att någon annan gör jobbet eller att fokusera på andra parlamentariska procedurer för att blockera en no-deal.

"Jag kan inte se hur han (Corbyn) skulle kunna leda en regering av nationell enhet," sa Dominic Grieve, en rebellisk lagstiftare från Johnsons regerande konservativa parti, till BBC och tillade att andra människor skulle kunna leda en sådan regering.

"Men jag är helt beredd att samarbeta med honom (Corbyn) och faktiskt med någon annan i underhuset för att se till att no-deal, som hotas av den nuvarande regeringen, inte inträffar," sa Grieve.

McDonnell sa att det fanns en majoritet i parlamentet som är fast besluten att stoppa en utträde utan avtal, och att Corbyn skulle träffa rivaliserande ledare nästa vecka för att diskutera det bästa sättet att göra det.

Johnsons ministrar tonade ner den läckta bedömningen av att inga avtal var på söndagen och sa att dokumentet var gammalt och inte speglade den ökade finansieringen och planeringen som premiärministern har gjort sedan han tillträdde förra månaden.

De anklagar Labour och andra som är emot en avtalslös Brexit för att undergräva förhandlingarna med EU och säger att EU:s ledare kommer att vänta och se om parlamentet kan blockera ett sådant resultat innan de beslutar om de ska omförhandla avtalet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend