Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#Brexit - Är en U-sväng i sikte?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Informellt möte i utrikesrådet (Gymnich) 15/02/18, Sofia

Boris Johnson skrev till Europeiska rådets president Donald Tusk den 19 augusti och redogjorde för den brittiska regeringens ståndpunkt om "nyckelaspekter" av Brexit, särskilt i förhållande till "backstop"-bestämmelserna i protokollet om Irland och Nordirland. Brevet kommer före en-till-en-möten med Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron, och G7-toppmötet för regeringschefer i Biarritz i slutet av veckan, skriver Catherine Feore.

Brevet bekräftar att Storbritanniens främsta oro fortfarande är de irländska gränsstoppbestämmelserna som syftar till att upprätthålla en mjuk gräns mellan Nordirland och Republiken Irland. Johnson hävdar att Storbritannien inte kommer att införa "infrastruktur, kontroller eller kontroller" på gränsen. Men brevet klargör också att Storbritannien vill "potentiellt avvika" från ett brett spektrum av EU-regler, vilket oundvikligen leder till behovet av de kontroller som Storbritannien vill undvika. Det innebär också att den irländska regeringen kommer att tvingas upprätta kontroller för att skydda den europeiska inre marknaden.

Johnson skriver att Storbritannien inte kan fortsätta att stödja specifika åtaganden i EU-UK Joint Report som förpliktade Storbritannien att "fullständig anpassning" till många regler i EU, inklusive dess många krav för att säkerställa lika villkor. Johnson var utrikesminister och därför en senior medlem av premiärminister Theresa Mays kabinett när den enades om den gemensamma rapporten i december 2017. Han förblev medlem i samma regering när den bekräftade sitt engagemang för denna rapport i mars 2018, och avgick först i juli 2018. Medan medlemmarna i det konservativa partiet kan tycka att hans elastiska förhållande till sanningen är charmigt, är EU en mycket mer nykter regelbaserad organisation som kommer att betrakta denna dokumenterade lögnare med ett mer skeptiskt öga.

U-svängen på dessa åtaganden bekräftar rykten om att Storbritanniens invändningar går utöver den irländska backstoppen och också handlar om Storbritanniens frihet för mer radikal avvikelse från EU:s regler. Under inga omständigheter kommer Europeiska unionen att tillåta en ekonomi av Storbritanniens omfattning och närhet att bli en europeisk "Singapore-on-Thames". Och i slutändan, om de står inför valet mellan att amputera ett gangrenöst ben eller ett hjärtstillestånd kommer de – om än motvilligt – att gå med på amputationen.

Är en U-sväng i sikte?

Det finns bara två sätt att läsa detta brev; som en tydlig förklaring om att Storbritannien har för avsikt att lämna EU utan en överenskommelse eller som grundarbete för att nå en överenskommelse baserad på det framtida förhållandet – vilket redan föreskrivs i utträdesavtalet.

Johnson föreslår modigt något som redan har godkänts av EU:

Annons

"Jag föreslår att backspärren ska ersättas med ett åtagande att införa sådana arrangemang så långt som möjligt före utgången av övergångsperioden, som en del av det framtida förhållandet."

Protokollet föreskriver redan att backspärren endast gäller "såvida inte och tills" den ersätts, helt eller delvis, av någon efterföljande överenskommelse, med det ursprungliga målet att nå den överenskommelsen senast den 1 juli 2020.

I händelse av att det inte finns en överenskommelse inom övergångsperioden, säger Johnson att Storbritannien skulle vara "beredd att titta konstruktivt och flexibelt" på vilka åtaganden som skulle kunna ge en viss grad av förtroende om ett avtal inte var på plats.

Vilka åtaganden som skulle behövas, och vad EU-27 skulle kunna gå med på, återstår att se. En tidsgräns skulle inte vara acceptabel för Irland eller EU-27. eftergifter om Storbritanniens flexibilitet att avvika från bestämmelser och bestämmelser om lika villkor skulle inte vara acceptabla för EU-27 som helhet. Det finns inte mycket som är nytt här, men det finns en liten bit av ljus, Storbritannien behöver inte utträdesavtalet för att återupptas, åtaganden kan göras genom den obindande politiska förklaringen. Allt som kommer att krävas är att premiärminister Johnson säljer detta till en brittisk allmänhet som blir alltmer oroad över den verkliga utsikten till en "no deal" Brexit.

När allt kommer omkring är det Johnson som avfärdade utsikterna till ett "no deal"-resultat som "en miljon mot en".

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend