Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Storbritannien planerar att omedelbart sätta stopp för EU:s rörelsefrihet i no-deal #Brexit

DELA MED SIG:

publicerade

on

Storbritannien sa på måndagen (19 augusti) att de skulle upphöra med EU:s regler för rörelsefrihet omedelbart efter att de lämnat blocket den 31 oktober, men premiärminister Boris Johnson sa att landet inte skulle vara fientligt mot invandring. skriver Kylie MacLellan.

Under Johnsons föregångare, Theresa May, hade regeringen bara sagt att om Storbritannien lämnade EU utan ett övergångsavtal skulle det syfta till att stoppa den fria rörligheten "så snart som möjligt".

Johnson, som tillträdde förra månaden, har lovat att ta Storbritannien ut ur EU med eller utan ett avtal den 31 oktober.

"Rörelsefriheten som den ser ut kommer att upphöra den 31 oktober när Storbritannien lämnar EU, och efter Brexit kommer regeringen att införa ett nytt, rättvisare immigrationssystem som prioriterar kompetens och vad människor kan bidra med till Storbritannien, snarare än var de kommer. från”, säger en talesman för Storbritanniens inrikesministerium, inrikesministeriet, i ett uttalande.

Johnsons taleskvinna sa att ytterligare detaljer om ändringarna av den fria rörligheten arbetas på och kommer att presenteras inom kort men kommer att omfatta hårdare brottskontroller.

“What we are going to do is leave the EU and that means that legally all those powers revert to the UK…That does not mean that we are going to stop anybody coming into this country, it doesn’t mean that we are going to become remotely hostile to immigration or to immigrants,” Johnson told BBC Radio Cornwall.

"Vad det betyder är att invandringen till Storbritannien kommer att kontrolleras demokratiskt och vi kommer att ta fram ett poängbaserat system i australisk stil för att göra det."

Adam Marshall, generaldirektör vid de brittiska handelskamrarna, sa att företagen hade planerat på grundval av vägledning utan avtal som inrikesministeriet gav för sju månader sedan.

Annons

"Nu, med veckor kvar, antyder det att allt är i luften igen. Företag behöver tydlighet och konsekvens för att förbereda sig för förändring, säger han på Twitter.

Inrikesministeriet sa att det inte skulle bli någon förändring av de planerade reglerna för EU-medborgare och deras familjer som redan bor i Storbritannien i slutet av oktober, som fortfarande skulle ha fram till slutet av december 2020 på sig att ansöka om Storbritanniens EU-bosättningssystem.

Ingen som är berättigad till fastställd status skulle hindras från att återinträda i Storbritannien när den fria rörligheten upphör, sade inrikesministeriet.

Joe Owen, programdirektör vid tankesmedjan Institute for Government, sa att den planerade förändringen var "nästan omöjlig" på en praktisk nivå eftersom den skulle kräva att designa, lagstifta och rulla ut ett nytt system på drygt två månader. Det skulle också lämna miljontals EU-medborgare i limbo, sade han.

"Det skulle inte finnas något sätt för arbetsgivare att skilja mellan de EU-medborgare som har bott och arbetat i Storbritannien i decennier, men som ännu inte har fått en fast status, och de som anländer dagarna efter en no-deal Brexit utan visum eller tillstånd att arbeta”, sa han.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend