Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Merkel: Med fantasi kan #IrishBackstop-problemet lösas på 30 dagar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Tysklands förbundskansler Angela Merkel föreslog på onsdagen (21 augusti) att Storbritannien och EU skulle kunna hitta en lösning på den irländska backstoppens problem inom de närmaste 30 dagarna, en möjlig signal om att hon är villig att kompromissa med premiärminister Boris Johnson, skriver Joseph Nasr och Michael Nienaber.

Den så kallade backstoppen, som Johnson vill ta bort från Brexit-avtalet som överenskommits mellan EU och hans föregångare, skulle kräva att Storbritannien skulle följa vissa EU-regler om inget annat sätt kunde hittas för att behålla landgränsen mellan brittiskt styrda Nordirland och EU medlem Irland osynlig.

Dublin säger att detta är avgörande för att upprätthålla freden på ön.

"Backstoppet har alltid varit ett alternativ tills det här problemet är löst och man vet hur man vill göra det", sa Merkel innan samtalen med Johnson. ”Det sades att vi förmodligen kommer att hitta en lösning om två år. Men vi kan också hitta en inom de närmaste 30 dagarna, varför inte?”

Europeiska unionen säger att Storbritannien redan har gått med på backstoppen och ser Johnsons krav som ett försök att lägga skulden för misslyckandet i förhandlingarna om EU.

Johnson sa till Merkel på deras gemensamma presskonferens att Storbritannien ville ha ett snabbt brexitavtal men att den "odemokratiska" backstoppen måste tas bort helt för att förhindra ett avtalslöst utträde på den nuvarande tidsfristen den 31 oktober.

"Vi behöver ta bort backspärren," Johnson. "Men om vi kan göra det så är jag helt säker på att vi kan gå vidare tillsammans."

Merkel sa att hon ville att Storbritannien skulle förklara hur en lösning på det irländska gränsproblemet skulle se ut.

Annons

”Vi kommer först att lyssna på Storbritanniens förslag. Vårt mål är att bevara den inre marknadens integritet”, sa hon.

"Och precis som vi lyckades diskutera och lösa problem med fantasi inom EU, tror jag att du också kan hitta vägar här och det här kommer att vara uppgiften."

"Och i den mån skulle jag säga från tysk sida, och det här är vad vi kommer att prata om i dag, att vi skulle välkomna ett förhandlat utträde ur EU, naturligtvis, men vi har upprepade gånger sagt att vi också är beredda om en sådan förhandlad exit inte skulle bli verklighet”, tillade hon.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend