Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Franske Macron sätter hård ton och sparrar med brittiske Johnson om #Brexit

DELA MED SIG:

publicerade

on

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommer idag (22 augusti) att försöka övertyga Frankrike att återuppta brexitförhandlingarna mindre än ett dygn efter att president Emmanuel Macron rakt på sak uteslöt alla ytterligare samtal om skilsmässoavtalet. skriva William James och Michel Rose.

Under sin första utlandsresa sedan han vann premiärposten för en månad sedan varnar Johnson Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Macron för att de kommer att möta en potentiellt oordnad avtalslös Brexit den 31 oktober om inte EU gör ett nytt avtal.

Vid samtal i Berlin på onsdagen (21 augusti) antydde Merkel en möjlig väg ut ur Brexit-återläget genom att säga till Johnson att komma med några alternativ inom 30 dagar.

Brexittonen i Paris var dock klart skarpare.

Johnson ska äta lunch med Macron på Elysee Palace runt 11h GMT. Inför mötet sa Macron att Johnsons krav på att omförhandla skilsmässoavtalet som dåvarande premiärminister Theresa May enades om inte var genomförbart.

Macron sa också till Storbritannien att dess postimperialistiska drömmar om global statskonst skulle krossas om den kraschade ut ur EU i armarna på USA, som har varnat för att Bryssel är för hårt mot Storbritannien.

"Britterna är fästa vid att vara en stormakt", sa Macron på onsdagen.

"Kan kostnaden för Storbritannien av en hård Brexit – eftersom Storbritannien kommer att bli det största offret – kompenseras av USA? Nej. Och även om det vore ett strategiskt val skulle det ske på bekostnad av en historisk vasalisering av Storbritannien”, sa han.

Annons

Macron sa att han inte såg någon anledning att ge en ytterligare försening av Brexit efter deadline den 31 oktober, om det inte sker en betydande politisk förändring i Storbritannien, såsom ett val eller en ny folkomröstning.

More than three years since the United Kingdom voted to quit the European Union, it is still unclear on what terms – or indeed whether – the bloc’s second largest economy will leave the club it joined in 1973.

Den politiska krisen i London på grund av Brexit har gjort allierade och investerare förbryllade över ett land som i decennier verkade vara en självsäker pelare för västerländsk ekonomisk och politisk stabilitet.

Uppkomsten av Johnson, en erkänd brexiteer och ledare för 2016 års folkomröstningskampanj "Vote Leave", har elektrifierat Brexit-krisen: Han har upprepade gånger lovat att lämna den 31 oktober med eller utan ett avtal.

Johnson says he wants a deal, but that for a deal the Irish border backstop – a protocol of the Withdrawal Agreement designed to prevent the return of a hard border between Ireland and Northern Ireland – needed to be removed in full.

EU säger att det inte kommer att omförhandla så Johnson försöker vinna över Tyskland och Frankrike, tungviktsduon som utgör kärnan i Europas integration efter andra världskriget.

Men Macron varnade för att en brexit utan avtal skulle vara Storbritanniens fel. Och en tjänsteman på Macrons kontor sa att Frankrike nu såg en avgång utan avtal som det mest troliga resultatet.

Att dra Storbritannien ur världens största handelsblock utan en övergång eller handelsuppgörelse för att mildra slaget kan krossa de invecklade leveranskedjorna som levererar mat, kapital och bildelar mellan Storbritannien och Europa.

Många investerare säger att en no-deal Brexit skulle skicka chockvågor genom världsekonomin, skada ekonomierna i Storbritannien och EU, störa finansmarknaderna och försvaga Londons position som det framstående internationella finanscentrumet.

Brexit-anhängare säger att det kan bli kortsiktiga störningar från ett avtalslöst exit, men att Storbritannien kommer att trivas om det skärs loss från vad de kastar ut som ett dömt experiment i integration som har lett till att Europa hamnar efter Kina och USA.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend