Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Slovenia – Cohesion Policy upgrades rail section at #Maribor

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU investerar 101 miljoner euro från Sammanhållningsfonden fonden~~POS=HEADCOMP att uppgradera järnvägssektionen mellan de slovenska städerna Maribor och Šentilj, nära gränsen till Österrike i riktning mot Graz. EU-finansierade arbeten syftar till att minska restiderna, öka hastigheten samt järnvägssäkerheten och säkerställa större godskapacitet på banan.

Projektet kommer att öka antalet tåg som går mellan Maribor och Šentilj från 67 till 84 per dag, med hänsyn tagen till förväntade ökningar av trafikvolymer till 2039 på denna del av korridoren mellan Östersjön och Adriatiska havet, på det centrala transeuropeiska transportnätet.

Transportkommissionär Violeta Bulc sa: "Tack vare denna sammanhållningsinvestering kommer lokalbefolkningen och turister att njuta av snabbare och säkrare resor mellan Maribor och Šentilj och till gränsen. Jag hoppas att det kommer att övertyga människor att lämna sina bilar hemma och anta detta grönare transportalternativ. Dessutom kommer detta EU-finansierade projekt att möjliggöra intensifierade godstransporter, vilket kommer att ha positiva effekter på jobb, handel och tillväxt i landet.”

Arbetena inkluderar även renovering av stationerna Maribor Tezno, Maribor, Pesnica och Šentilj, förbättringar av Šentilj-tunneln och byggandet av Pekel-tunneln. Den nya järnvägslinjen ska vara i drift i februari 2023.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend