Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Le #Brexit genombrott? Europa säger "nej", "icke", "nej"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Efter att pundet sköt i höjden och några brittiska tidningar vrålade om en förmodad Brexit-seger för premiärminister Boris Johnson, hade Europas maktmäklare ett mer nyktra budskap: det grundläggande skilsmässoavtalet förändras inte, skriva Guy FaulconbridgeRichard Lough och Andreas Rinke.

Tre år efter att Storbritannien röstade för att lämna EU är utgången av den slingrande brexitkrisen fortfarande oklar, med alternativ som sträcker sig från ett hårt brott den 31 oktober till ett smidigt, vänskapligt utträde eller till och med en annan folkomröstning.

Ange premiärminister Johnson, en erkänd brexiteer vars satsning är att hotet om ett oordnat "no-deal"-utträde kommer att övertyga Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron att EU måste ge honom det skilsmässaavtal han vill ha.

På sin första utlandsresa som premiärminister var svaret från Tyskland och Frankrike artigt men bestämt: utträdesavtalet som ingicks förra året av dåvarande premiärministern Theresa May kommer inte att förändras mycket. Och tiden tickar.

"Jag vill vara väldigt tydlig", sa Macron. "Under den kommande månaden kommer vi inte att hitta ett nytt utträdesavtal som avviker långt från originalet."

I Berlin använde Merkel en förbryllande kommentar om att hitta ett svar inom "30 dagar" för att understryka hur lite tid som återstod innan Brexit-deadline den 31 oktober och hur komplex den irländska gränsgåtan var.

Johnson, som tillät sig själv att sätta en av sina fötter på ett soffbord i Elysee-palatset i en lätt stund med Macron, hyllade Europa för "positiva ljud" och insisterade på att en affär skulle kunna göras, möjligen i "sista loppet".

Annons

Sterling, som har svimmat till tonerna av Brexit-skilsmässan, hade sitt största hopp på tre månader på torsdagen (22 augusti) då vissa investerare satsade på att även möjligheten till någon förändring av Brexit-avtalet innebar att en kompromiss kunde nås.

Daily Mail tidningen hade rubriken "Macron gör (un petit) eftergift" och frågade i en ledare: "Le genombrott?" The Times sa: "Nytt hopp för Boris Johnson när Emmanuel Macron säger att brexitavtal är möjligt".

Men i Berlin, Paris och Bryssel rådde häpnad över tolkningen att det hade skett ett stort skifte i EU-politiken.

Vid 1100 GMT på fredagen omvärderade investerare om den brittiske premiärministern Boris Johnson hade gjort några framsteg. Sterling GBP = D3, som hade hoppat mer än 1% mot dollarn på torsdagen, var ned 0.3% på dagen till $1.2217.

Johnsons nyckelkrav är att EU tar bort den irländska gränsbackstoppen – en försäkring som skulle hålla Storbritannien i en tullunion med EU om inte en bättre lösning hittas för att hålla Irlands 500 km långa (300 mil) landgräns öppen med den brittiska provinsen Nordirland.

Eftersom backstoppen också skulle hålla Nordirland anpassat till reglerna för EU:s inre marknad, ser Johnson och det nordirländska partiet som stödjer hans regering backstoppen som ett hot mot Storbritanniens enhet – och deras egen politiska överlevnad.

Storbritannien säger att det måste finnas en bättre lösning, även om de ännu inte har presenterat någon.

Men en del av problemet är att det finns misstankar i Europa om att Johnson använder Brexit-diplomati för att rada upp en potentiellt röstvinnande konfrontation med EU inför ett eventuellt brittiskt val.

Merkel är angelägen om att se till att EU inte ses som ovilligt att prata – men är lika angelägen om att inte återuppta utträdesavtalet. Snarare, som har varit EU:s politik under en tid, skulle förändringar tas upp i den icke-bindande förklaringen om framtida band.

Ändå var Berlin imponerad av att Johnson hade varit seriös och accepterat offentligt att om det skulle bli framsteg, så måste London komma på ett sätt att lösa den irländska gränsfrågan.

I Paris sa en diplomatisk källa att Macron försökte verka konstruktiv – men hade inte ändrat sin hållning.

Frankrikes ståndpunkt, sade källan, var att diskussioner är möjliga inom acceptansen av att de grundläggande principerna i utträdesavtalet förblir skyddet av EU:s inre marknad och politisk stabilitet i Irland.

Så har det skett en förändring i EU:s ståndpunkt? "Nej", sa en tjänsteman. "Ingen förändring."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend