Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Storbritannien kommer inte att nominera kommissionsledamot för 2019-2024

DELA MED SIG:

publicerade

on

Se ett brev här. från Storbritanniens Perm Rep, Tim Barrow, till kollegor i kommissionen och rådet som bekräftar att Storbritannien inte kommer att nominera en kandidat till College of Commissioners 2019-2024. 

Storbritannien kommer inte att nominera en ny kommissionsledamot till EU eftersom landet förbereder sig för att lämna den 31 oktober 2019.

Storbritanniens ständiga representant i EU, Sir Tim Barrow, har skrivit till EU för att bekräfta att Storbritannien inte kommer att nominera en kandidat för 2019-2024 College of Commissioners.

Detta levererar på det åtagande som premiärminister Boris Johnson gjorde till underhuset den 25 juli.

Regeringen har varit tydlig med att Storbritannien lämnar EU den 31 oktober oavsett omständigheterna. Med tanke på att den nya kommissionen inte kommer att tillträda förrän efter att vi har slutat (1 november) kommer vi inte att behöva en ny kommissionsledamot.

Premiärministern var tydlig i sitt uttalande till underhuset att vårt beslut att inte utse en ny kommissionsledamot inte borde hindra EU från att utse en ny kommission. Detta brev kommer att göra det möjligt för EU att fortsätta utan en brittisk kandidat.

Utrikesminister för avdelningen för utträde ur EU, Steve Barclay, sa: "Vi lämnar EU den 31 oktober. Som avgående medlemsland kommer vi inte att vara involverade i den nya kommissionen så det skulle vara en distraktion att nominera en ny kommissionsledamot.

Annons

"Detta är en del av Storbritanniens pågående förberedelser för Brexit som gör att vi kan fokusera på vår framtida relation med EU samtidigt som vi fortsätter att utforska nya möjligheter med partners över hela världen."

Bakgrund

  • Alla medlemsländer har uppmanats att lämna in nomineringar till kommissionsledamöter senast den 26 augusti 2019.
  • Premiärministern meddelade i underhuset den 25 juli att Storbritannien inte kommer att nominera en brittisk kommissionär för den nya kommissionen och detta är inte avsett att stoppa EU från att utse en ny kommission.
  • Sir Tim Barrow har skrivit till Europeiska rådets generalsekreterare och chefen för övergångsteamet för Europeiska kommissionens tillträdande ordförande för att bekräfta detta.
  • Brevet bekräftar också att Storbritannien nöjer sig med att Europeiska rådet går vidare med antagandet av listan över kandidater utan en brittisk kandidat.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend