Anslut dig till vårt nätverk!

EU

"Jag kanske är naiv, men vi kan vinna kampen för en värld utan kärnvapen", säger #Kazakstan anti-kärnkraftsaktivist 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kampen för en kärnvapenfri värld kan vinnas eftersom människor förstår dess betydelse, som representeras av de hundratusentals människor runt om i världen som har undertecknat ATOM Project-uppropet mot kärnvapenprovning, säger ATOM Project Honorary Ambassador och Nevada-Semey internationella anti-kärnvapenaktivisten Karipbek Kuyukov (avbildad) i en intervju med Astana Times, skriver Saltanat Boteu.

Karipbek Kyukov målar. Fotokredit: kuyukov.com.

”Jag uppmanar alla att besöka vårt projekts webbplats theatomproject.org och se hur hundratusentals människor runt om i världen har röstat emot kärnvapen. Folk förstår och har anslutit sig till oss, sa han.

Enligt Kuyukov kan kampens betydelse och hans aktivitet också ses i Kazakstans senaste ratificering av fördraget om förbud mot kärnvapen som undertecknades den 3 juli av Kazakstans president Kassym-Jomart Tokayev.

Kuyukov föddes i en liten by Yegindybulak nära den sovjetiska eran Semipalatinsk kärnvapenprovplats. Hans föräldrar utsattes för Sovjetunionens kärnvapenprov på platsen och som ett resultat föddes Kuyukov utan vapen. Detta hindrade honom dock inte från att bli en erkänd målare som har ägnat sin konst och sitt liv åt att uppnå en kärnvapenfri värld.

Mechtatel (Drömmare). Fotokredit: kuyukov.com.

"Min favoritsysselsättning är att måla bilder, beröra ett kärnkraftstema och förmodligen visa i mina verk hur skrämmande detta är. Jag har en serie porträtt av offer som jag personligen känner, som fortfarande bor i Semey och de som redan har lämnat. Det finns landskap (teman)... Det finns många, eftersom jag har besökt många platser i vår stora värld”, sa aktivisten.

Annons

Kuyukov reser nu världen runt och delar sin konst och sitt budskap med regeringsledare och ungdomar.

"Det här ger mycket inte bara till ungdomar utan också till mig själv. Nya idéer och motivation för framtiden dyker upp. Jag försöker hjälpa unga att välja framtida yrken genom att prata om ekologi. Jag säger alltid att ekologi börjar vid tröskeln till ditt hem. När du relaterar till din veranda, till ditt territorium, kommer världen att relatera till dig. Så länge jag har styrkan och förmågan att tala kommer jag att göra det”, sa Kuyukov.

Kuyukovs målning Snarare (Hav). Fotokredit: kuyukov.com.

ATOM-projektet lanserades 2012 som ett initiativ av Kazakstans förste president, Nursultan Nazarbayev för att försöka få ett permanent slut på kärnvapenprovning och för att hjälpa till att uppnå en kärnvapenfri värld.

"I december talade jag från världens främsta talarstol, från FN:s talarstol och riktade mig direkt till cheferna för de stater som fortfarande av misstag tror att de har en säkerhetssköld genom att ha ett kärnvapen", sade Kuyukov.

"Det finns vågor av terrordåd runt om i världen. Kan du föreställa dig vad som kommer att hända om dessa vapen faller i händerna på terrorister? Vi måste inte bara tänka på det, utan också agera på det juridiskt. Trots allt utfärdade de lagen som förbjöd rökning på offentliga platser, eftersom det skadar hälsan och folk följer denna lag. Så varför inte skapa en lag mot kärnvapen?” han lade till.

Kuyukov deltog i skapandet av den brittiske dokumentärregissören Andre Singers film "Where the Wind Blew". Filmen handlar om tragedin för tusentals människor som konfronteras med bitterheten av förluster och sjukdomar orsakade av kärnvapenprov.

lemur (vallmo). Fotokredit: kuyukov.com.

"Denna film visar kampen för den första kazakiska anti-kärnkraftsrörelsen, Nevada-Semey, som leddes av vår poet Oljas Suleimenov. (Det handlar om) hur vi började, höll de första mötena... Det var 1990-talet, svåra år. På den tiden fanns det inget internet, inga mobiltelefoner. De människor som stod vid ursprunget gav sina liv i kampen mot kärnvapen. Så många av dem är redan borta”, sa Kuyukov.

Aktivisten påpekade att filmen också visar kampen för det amerikanska folket som gick med i rörelsen och det var detta som hjälpte dem att lyckas.

"Som ni vet har Nevada också den näst största testplatsen i världen i skala och i Amerika finns det omtänksamma människor. Det här är vanliga människor, som också kämpat, icke-statliga organisationer som gick med oss, också talade, höll sammankomster och protester. Jag minns att vi bjöd in amerikaner till demonstrationer vid portarna till vår testplats i Semipalatinsk. De bjöd in oss, och tillsammans organiserade vi en demonstration vid portarna i Nevada... Summan av kardemumman är att om nationerna förenas och protesterar tillsammans kan vi lyckas”, sa Kuyukov.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend