Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Kazakhstan FM gör första resan till Berlin, diskuterar ekonomiska och politiska band

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kazakstans utrikesminister Beibut Atamkulov diskuterade sätt att stärka ekonomiska, politiska och humanitära band med Tysklands förbundsutrikesminister Heiko Maas under Atamkulovs första besök i Berlin den 19 augusti i hans egenskap, skriver Elya Altynsarina.

LR: Kazakhs utrikesminister Beibut Atamkulov och Tysklands förbundsutrikesminister Heiko Maas. Fotokredit: mfa.kz.

Den kazakiska delegationen under ledning av Atamkulov träffade också tyska tjänstemän på hög nivå, inklusive chefen för förbundspresidentens kansli Stefan Steinlein, ordförande för den parlamentariska vänskapsgruppen Tyskland-Centralasien, förbundsdagens vice Manfred Grund och parlamentets statssekreterare vid förbundsministeriet för ekonomi och energi Thomas Bareiß.

Under dessa samtal noterade Atamkulov initiativet Three Dialogues av Kazakstans förste president, Nursultan Nazarbayev, som försöker stärka partnerskapet mellan stora politiska makter genom dialog och diskussion.

Sidorna noterade också att vicepresidenten för den tyska förbundsdagen Dr. Hans-Peter Friedrich förväntas besöka Kazakstans huvudstad den 23-24 september för det fjärde mötet för talmän i de eurasiska ländernas parlament och att Tysklands president Frank-Walter Steinmeier besökte Kazakstan 2017 för att fira det 25:e året av diplomatiska förbindelser.

Ett av de föreslagna nästa stegen för bilateralt samarbete är undertecknandet av en färdplan för ekonomiskt och industriellt samarbete inom energi, teknik, förnybar energi, kemi, turism, transport och jordbruk.

Under 2018 nådde handelsomsättningen mellan de två länderna 5.1 miljarder dollar. Ungefär 85 % av Tysklands handelsvolym med Centralasien sker med Kazakstan.

Under de senaste 12 åren har Kazakstan attraherat 8.6 miljarder dollar i investeringar från Tyskland. Cirka 900 joint ventures och företag med tyskt deltagande har arbetat i Kazakstan där företag som Siemens, WILO, Knauf, BASF, Metro Cash & Carry, OBI, Claas, Linde AG finns.

Annons

Kazakstan och Tyskland samarbetar också på multilaterala plattformar, inklusive fredsprojekt i Afghanistan. Enligt det kazakiska utrikesministeriet har tyska tjänstemän också sagt att de vill hjälpa till att genomföra EU:s nya strategi för Centralasien.

De två länderna har också humanitära band med mer än 180,000 900,000 etniska tyskar som bor i Kazakstan, medan mer än XNUMX XNUMX tyska medborgare har migrerat till sitt historiska fosterland från Kazakstan efter Sovjetunionens kollaps.

Det finns ett antal initiativ för att förbättra denna relation. Sedan nyligen kan kazakiska skolelever lära sig tyska som första främmande språk igen, ett steg Maas kallade ett "underbart tecken".

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend