Premiärminister Johnson: "Otvivlad" av parlamentets bud att blockera Brexit utan avtal

| September 9, 2019

Premiärminister Boris Johnson sade på måndag (9 september) att han blev obekymrad av ett försök från lagstiftare att blockera en no-deal Brexit, inrätta en showdown med parlamentet efter att den antog lagstiftning som krävde att han skulle försena Brexit om han inte träffar ett nytt avtal, skriva Guy Faulconbridge och Elizabeth Piper av Reuters.

När han navigerar i Brexit-stormen skulle Johnson avbryta parlamentet i över en månad från måndag efter att det röstade om hans senaste krav på ett snäppval, en röstning som troligen kommer att gå emot honom.

Johnson hade inrättat avstängningen - kallad en prorogation - förra månaden i vad motståndare kastade som ett försök till sidledande lagstiftare när han försöker dra landet ur Europeiska unionen senast den 31 oktober, med eller utan en återkallelse.

Brexit, Förenade kungarikets viktigaste geopolitiska drag på decennier, kvarstår i fråga mer än tre år sedan folkomröstningen i 2016, med möjliga resultat som sträcker sig från en utanförhandlingsutgång till att överge hela strävan.

Johnson, en före detta journalist som hånade EU och senare blev ansiktet av 2016 Vote Leave-kampanjen, har upprepade gånger lovat att leverera Brexit på 31 oktober och har sagt att han inte kommer att möta någon försening.

Han vill ha ett val för att bryta dödläget.

En allians av oppositionslagstiftare och rebeller från Johnsons eget konservativa parti har antagit en lagförslag, som kommer att bli lag på måndag när drottning Elizabeth ger sitt samtycke och beordrar premiärministern att försena Brexit till 2020 om han inte får en överenskommelse.

"Jag är helt obekymrad över vad som än kan äga rum i parlamentet," sade Johnson i Dublin inför samtal med den irländska premiärministern Leo Varadkar.

"Vi måste få Brexit gjort eftersom Storbritannien måste komma ut den 31 oktober, annars älskar jag annars att permanent skada kommer att göras för att förtroende för vår demokrati i Storbritannien," sade Johnson.

Det var oklart vad Johnsons nästa drag skulle vara: lagen kommer att ålägga honom att söka försening om han inte kan träffa en ny affär, men EU-ledarna har upprepade gånger sagt att de inte har fått några specifika förslag.

Irland berättade för Johnson på måndag att han måste lägga fram specifika förslag om den irländska gränsens framtid om det finns något hopp om att avverka en no-deal Brexit och säger att Dublin inte kan lita på enkla löften.

"I avsaknad av överenskomna alternativa arrangemang, är ingen backstop ingen affär för oss," sa Varadkar, bredvid Johnson utanför den irländska regeringen, till reportrar. "Vi är öppna för alternativ, men de måste vara realistiska, rättsligt bindande och genomförbara och vi har inte fått sådana förslag hittills."

De trubbiga kommentarerna från Varadkar indikerar svårigheten med Johnsons spel att använda hotet om en utanförhandlingsutgång för att övertyga Tyskland och Frankrike om att de måste skriva om ett utgångsavtal som träffades i november förra året.

Johnson, som inte har någon majoritet i parlamentet, söker ett val bara några veckor före tidsfristen för oktober 31, även om lagstiftare redan har vägrat begäran en gång.

Han lade fram ett nytt förslag i parlamentet på måndag för att föreslå en omröstning, men det skulle kräva stöd av två tredjedelar av lagstiftare - och oppositionspartier har sagt att de inte kommer att gå med på ett val förrän ett utträde utan avtalsregler utesluts.

Labourpartiets ledare Jeremy Corbyn träffade andra oppositionspartiledare på måndag och de enades om att de skulle rösta emot hans valbud.

"Alla ledare var överens om att de inte skulle stödja Boris Johnsons knep för att förneka folket deras beslut genom att krascha oss ur EU med No Deal under en allmän valkampanj," sade Labour.

Den otillåtna blockeringsförslaget kommer att tvinga Johnson att söka en tre månaders förlängning av 31-tidsfristen om inte parlamentet antingen har godkänt en överenskommelse eller godkänt av 19 oktober att lämna utan en.

"Jag vill hitta en affär, jag vill få en överenskommelse," sade Johnson i Dublin och tillade att det fanns gott om tid att hitta en innan EU-toppmötet 17-18 i oktober.

En talesman för Johnson sade att parlamentet skulle avbrytas från måndag kväll, vilket innebär att ett val är mycket osannolikt före oktober 31 om inte parlamentet återkallas tidigt.

Johnson tog över som premiärminister i juli efter att hans föregångare Theresa May misslyckades med att driva det återtagningsavtal som hon hade förhandlat med EU genom parlamentet.

Sedan dess har Storbritanniens tre-åriga Brexit-kris ökat ett redskap, vilket lämnat finansmarknader och företag förvirrade av en rad slående politiska beslut som diplomater jämför med den amerikanska president Donald Trumps stil.

Trump har berömt Johnson som ”Storbritanniens Trump” och de två ledarna säger att de har nära band. Trump har sagt att EU håller mycket hårt på Förenade kungariket.

Enbart under den senaste veckan förlorade Johnson sin majoritet i parlamentet, utvisade 21-rebeller från det konservativa partiet och såg sin egen bror sluta regeringen, slits mellan familjelojalitet och ”det nationella intresset”.

På lördag avgick plötsligt hans arbets- och pensionsminister och sa att regeringen fokuserade 80-90% av sitt arbete på förberedelser utan avtal snarare än att söka ett återkallningsavtal.

Samtidigt sade två ministrar på söndagen att Johnson inte skulle söka försening vid EU-toppmötet nästa månad - men vägrade särskilt att uttala hur han ändå skulle lyda den nya lagen om ingen överenskommelse kommer överens med EU.

Utrikesminister Dominic Raab sa att regeringen skulle "testa till gränsen" vad lagen skulle kräva att ministrar skulle göra. Daily Telegraph rapporterade att Johnsons kontor undersökte hur det kunde sabotera varje begäran om förlängning genom att göra det klart för EU att det inte ville ha någon försening.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , ,

Kategori: En framsida, Brexit, Konservativa partiet, EU, UK

Kommentarer är stängda.