Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

PM Johnson: 'Undaunted' av parlamentets försök att blockera Brexit utan avtal

publicerade

on

Premiärminister Boris Johnson sade på måndag (9 september) att han blev obekymrad av ett försök från lagstiftare att blockera en no-deal Brexit, inrätta en showdown med parlamentet efter att den antog lagstiftning som krävde att han skulle försena Brexit om han inte träffar ett nytt avtal, skriva Guy Faulconbridge och Elizabeth Piper av Reuters.

När han navigerar i Brexit-stormen skulle Johnson avbryta parlamentet i över en månad från måndag efter att det röstade om hans senaste krav på ett snäppval, en röstning som troligen kommer att gå emot honom.

Johnson had set up the suspension - called a prorogation - last month in what opponents cast as an attempt to sideline lawmakers as he attempts to pull the country out of the European Union by 31 October, with or without a withdrawal deal.

Brexit, Förenade kungarikets viktigaste geopolitiska drag på decennier, kvarstår i fråga mer än tre år sedan folkomröstningen i 2016, med möjliga resultat som sträcker sig från en utanförhandlingsutgång till att överge hela strävan.

Johnson, en före detta journalist som hånade EU och senare blev ansiktet av 2016 Vote Leave-kampanjen, har upprepade gånger lovat att leverera Brexit på 31 oktober och har sagt att han inte kommer att möta någon försening.

Han vill ha ett val för att bryta dödläget.

En allians av oppositionslagstiftare och rebeller från Johnsons eget konservativa parti har antagit en lagförslag, som kommer att bli lag på måndag när drottning Elizabeth ger sitt samtycke och beordrar premiärministern att försena Brexit till 2020 om han inte får en överenskommelse.

"Jag är helt obekymrad över vad som än kan äga rum i parlamentet," sade Johnson i Dublin inför samtal med den irländska premiärministern Leo Varadkar.

"Vi måste få Brexit gjort eftersom Storbritannien måste komma ut den 31 oktober, annars älskar jag annars att permanent skada kommer att göras för att förtroende för vår demokrati i Storbritannien," sade Johnson.

Det var oklart vad Johnsons nästa drag skulle vara: lagen kommer att ålägga honom att söka försening om han inte kan träffa en ny affär, men EU-ledarna har upprepade gånger sagt att de inte har fått några specifika förslag.

Irland berättade för Johnson på måndag att han måste lägga fram specifika förslag om den irländska gränsens framtid om det finns något hopp om att avverka en no-deal Brexit och säger att Dublin inte kan lita på enkla löften.

"I avsaknad av överenskomna alternativa arrangemang, är ingen backstop ingen affär för oss," sa Varadkar, bredvid Johnson utanför den irländska regeringen, till reportrar. "Vi är öppna för alternativ, men de måste vara realistiska, rättsligt bindande och genomförbara och vi har inte fått sådana förslag hittills."

De trubbiga kommentarerna från Varadkar indikerar svårigheten med Johnsons spel att använda hotet om en utanförhandlingsutgång för att övertyga Tyskland och Frankrike om att de måste skriva om ett utgångsavtal som träffades i november förra året.

Johnson, som inte har någon majoritet i parlamentet, söker ett val bara några veckor före tidsfristen för oktober 31, även om lagstiftare redan har vägrat begäran en gång.

He put forward another motion in parliament on Monday to propose a poll, but it would require the support of two-thirds of lawmakers - and opposition parties have said they will not agree to an election until a no-deal exit is ruled out.

Labourpartiets ledare Jeremy Corbyn träffade andra oppositionspartiledare på måndag och de enades om att de skulle rösta emot hans valbud.

"Alla ledare var överens om att de inte skulle stödja Boris Johnsons knep för att förneka folket deras beslut genom att krascha oss ur EU med No Deal under en allmän valkampanj," sade Labour.

Den otillåtna blockeringsförslaget kommer att tvinga Johnson att söka en tre månaders förlängning av 31-tidsfristen om inte parlamentet antingen har godkänt en överenskommelse eller godkänt av 19 oktober att lämna utan en.

"Jag vill hitta en affär, jag vill få en överenskommelse," sade Johnson i Dublin och tillade att det fanns gott om tid att hitta en innan EU-toppmötet 17-18 i oktober.

En talesman för Johnson sade att parlamentet skulle avbrytas från måndag kväll, vilket innebär att ett val är mycket osannolikt före oktober 31 om inte parlamentet återkallas tidigt.

Johnson tog över som premiärminister i juli efter att hans föregångare Theresa May misslyckades med att driva det återtagningsavtal som hon hade förhandlat med EU genom parlamentet.

Sedan dess har Storbritanniens tre-åriga Brexit-kris ökat ett redskap, vilket lämnat finansmarknader och företag förvirrade av en rad slående politiska beslut som diplomater jämför med den amerikanska president Donald Trumps stil.

Trump har berömt Johnson som ”Storbritanniens Trump” och de två ledarna säger att de har nära band. Trump har sagt att EU håller mycket hårt på Förenade kungariket.

Enbart under den senaste veckan förlorade Johnson sin majoritet i parlamentet, utvisade 21-rebeller från det konservativa partiet och såg sin egen bror sluta regeringen, slits mellan familjelojalitet och ”det nationella intresset”.

På lördag avgick plötsligt hans arbets- och pensionsminister och sa att regeringen fokuserade 80-90% av sitt arbete på förberedelser utan avtal snarare än att söka ett återkallningsavtal.

Meanwhile two ministers said on Sunday that Johnson would not seek a delay at the EU summit next month - but notably declined to spell out how he would nevertheless obey the new law if no deal is agreed with the EU.

Utrikesminister Dominic Raab sa att regeringen skulle "testa till gränsen" vad lagen skulle kräva att ministrar skulle göra. Daily Telegraph rapporterade att Johnsons kontor undersökte hur det kunde sabotera varje begäran om förlängning genom att göra det klart för EU att det inte ville ha någon försening.

Brexit

Tyskland uppmanar Storbritannien att "stoppa spelen", tiden tar slut för affären

publicerade

on

By

Tysklands Europaminister Michael Roth (avbildad) uppmanade Storbritannien tisdagen (22 september) att släppa planerna för ett lagförslag som skulle bryta landets skyldigheter gentemot Europeiska unionen enligt dess tillbakadragningsfördrag när tiden var ute för att klara ett handelsavtal mellan EU och Storbritannien, skriver Jan Strupczewski.

Roth talade till reportrar inför ett möte med EU-ministrar i Bryssel, som ska förbereda ett toppmöte med EU-ledare senare i veckan, och sa att han var ”extremt orolig” över Londons planer på att anta ett lagförslag för den inre marknaden som skulle bryta mot internationell lag.

"Snälla, kära vänner i London, sluta spelen, tiden är ute, det vi verkligen behöver är en rättvis grund för ytterligare förhandlingar och vi är redo för det," sa Roth. Lagförslaget förväntas gå igenom parlamentets nedre kammare nästa vecka och har kastat samtal om ett handelsavtal mellan Storbritannien och EU i kaos eftersom det undergräver Storbritanniens vilja att hedra internationella affärer.

”Det så kallade lagstiftningen om den inre marknaden oroar oss extremt eftersom det bryter mot de vägledande principerna i utträdesavtalet. Och det är helt oacceptabelt för oss, säger Roth.

Han sa att EU var "riktigt, riktigt besviken" över resultaten av handelsförhandlingarna, som har fastnat i frågan om EU: s fiskares tillgång till brittiska vatten, rättvis konkurrens mellan EU och brittiska företag och en mekanism för att lösa tvister i framtiden . Roth sa att EU-ministrar på tisdag skulle uttrycka sitt starka stöd för EU: s chef för Brexit-förhandlaren Michel Barnier och hans team och bekräfta ett starkt åtagande om en rättvis handel som bygger på förtroende och förtroende.

Fortsätt läsa

Brexit

Brexit - Europeiska kommissionen ger marknadsaktörerna 18 månader på sig att minska exponeringen för clearingverksamhet i Storbritannien

publicerade

on

Europeiska kommissionen har idag (21 september) antagit ett tidsbegränsat beslut att ge finansmarknadsaktörerna 18 månader för att minska sin exponering mot centrala motparter i Storbritannien (CCP). Tidsfristen är det tydligaste tecknet på att EU avser att flytta "clearing" -verksamheten från London och in i euroområdet.

Flytten kommer att bli ett slag mot London, som är den nuvarande världsledaren när det gäller att rensa ett företag värt flera miljarder. London Clearing House (LCH) rensar nästan en biljon euro i euro i dagskontrakt och står för tre fjärdedelar av den globala marknaden. Clearing erbjuder ett sätt att förmedla mellan köpare och säljare, man tänker genom att ha en större clearingverksamhet så minskar transaktionskostnaderna. När Europeiska centralbanken i Frankfurt försökte insistera på att alla transaktioner i euro gjordes inom euroområdet utmanades detta framgångsrikt i EG-domstolen av George Osborne, då Storbritanniens finansminister.

Tidigare har Londonbörsen varnat för att upp till 83,000 XNUMX jobb kan gå förlorade om denna verksamhet flyttar någon annanstans. Det skulle också finnas spillover till andra områden som riskhantering och efterlevnad.

En ekonomi som fungerar för människor Verkställande direktör Valdis Dombrovskis (avbildad) sade: ”Clearinghus, eller CCP: er, spelar en systemisk roll i vårt finansiella system. Vi antar detta beslut för att skydda vår finansiella stabilitet, vilket är en av våra viktigaste prioriteringar. Detta tidsbegränsade beslut har en mycket praktisk motivering, eftersom det ger EU: s marknadsaktörer den tid de behöver för att minska sin alltför stora exponering för brittiska baserade centrala motparter, och EU: s centrala motparter tid att bygga upp sin clearingförmåga. Exponeringarna blir mer balanserade som ett resultat. Det är en fråga om finansiell stabilitet. ”

Bakgrund

En central motpart är en enhet som minskar systemrisken och ökar den finansiella stabiliteten genom att stå mellan de två motparterna i ett derivatkontrakt (dvs. agera som köpare till säljaren och säljare till köparen av risk). En central motpart har som huvudsyfte att hantera risken som kan uppstå om någon av motparterna inte handlar om affären. Central clearing är nyckeln till finansiell stabilitet genom att minska kreditrisken för finansiella företag, minska smittrisker inom den finansiella sektorn och öka marknadens transparens.

EU: s finansiella systems starka beroende av tjänster som tillhandahålls av brittiska centrala motparter väcker viktiga frågor relaterade till finansiell stabilitet och kräver en minskning av EU: s exponeringar mot dessa infrastrukturer. Följaktligen uppmuntras industrin att arbeta tillsammans för att utveckla strategier som kommer att minska deras beroende av brittiska centrala motparter som är systemviktiga för unionen. Den 1 januari 2021 lämnar Storbritannien den inre marknaden.

Dagens tillfälliga likvärdighetsbeslut syftar till att skydda den finansiella stabiliteten i EU och ge marknadsaktörerna den tid som krävs för att minska deras exponering för brittiska centrala motparter. På grundval av en analys som gjordes med Europeiska centralbanken, den gemensamma resolutionsnämnden och de europeiska tillsynsmyndigheterna identifierade kommissionen att risker för finansiell stabilitet kan uppstå inom området central clearing av derivat genom centrala motparter som är etablerade i Storbritannien (brittiska motparter) ) om det skulle uppstå en plötslig störning i de tjänster de erbjuder till EU: s marknadsaktörer.

Detta behandlades i kommissionens meddelande av den 9 juli 2020, där marknadsaktörerna rekommenderades att förbereda sig för alla scenarier, inklusive där det inte kommer att finnas något ytterligare likvärdighetsbeslut på detta område.

Fortsätt läsa

Brexit

EU: s Barnier hoppas fortfarande på att handelsavtal med Storbritannien är möjligt, säger källor

publicerade

on

By

Europeiska unionens Brexit-förhandlare berättade för blockets 27 nationella sändebud till Bryssel att han fortfarande hoppades att det var möjligt med ett handelsavtal med Storbritannien och betonade att de kommande dagarna skulle vara avgörande, sa diplomatiska källor med blocket till Reuters, skriva och

Michel Barnier talade till sammankomsten på onsdagen (16 september) och de tre källorna deltog antingen i diskussionen bakom stängda dörrar eller informerades om dess innehåll.

"Barnier tror fortfarande att en överenskommelse är möjlig även om de närmaste dagarna är nyckeln", sade en av EU: s diplomatiska källor.

En andra diplomat, frågade vad Barnier sa på onsdagen och om det fortfarande fanns en chans för ett nytt avtal med Storbritannien, sade: "Förhoppningen finns kvar."

Den första källan sa att de preliminära eftergifter som Förenade kungariket erbjöd för fiske - en viktig oenighet som hittills har förhindrat en överenskommelse om ett nytt handelsavtal mellan EU och Storbritannien från 2021 - var "en glimt av hopp".

Reuters rapporterade uteslutande på tisdag (15 september) att Storbritannien har flyttat för att bryta dödläget trots att London offentligt har hotat att bryta mot villkoren i sitt tidigare skilsmässoavtal med blocket.

En tredje källa, en ledande EU-diplomat, bekräftade Storbritanniens erbjudande men betonade att det inte gick tillräckligt långt för att blocket skulle acceptera.

Brexit-samtalen gick ut i ny oro denna månad över premiärminister Boris Johnsons planer på att anta nya inhemska lagar som skulle undergräva Londons tidigare EU-skilsmässeavtal, som också syftar till att skydda freden på ön Irland.

USA: s demokratiska presidentkandidat Joe Biden varnade Storbritannien för att de måste hedra det nordirska fredsavtalet eftersom det extraherar sig från EU, annars skulle det inte finnas något amerikanskt handelsavtal för Storbritannien.

Den tredje EU-källan, som talade under anonymitet, sade att blocket skulle ta en styvare linje för att kräva en solid tvistlösningsmekanism i alla nya brittiska handelsavtal om Johnson skulle gå vidare med propositionen om den inre marknaden.

”Det råder oro över vad Storbritannien gör, men Barnier har betonat att han kommer att fortsätta förhandla fram till sin sista andedräkt,” sade en fjärde EU-diplomat och betonade blockets försiktighet att tilldelas skulden om den oroliga processen så småningom skulle misslyckas.

På frågan om en uppskattning från Societe Generale-banken, som satte 80% sannolikheten för den mest skadliga ekonomiska splittringen i slutet av året utan en ny affär för att driva handels- och affärsförbindelser mellan EU och Storbritannien, sa personen:

"Jag skulle lägga det runt samma märke."

Barnier ska träffa sin motsvarighet i Storbritannien, David Frost, runt 1400 GMT i Bryssel på torsdag.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend