EU ventilerar frustration med #Brexit skummar, men ett "nej" till förlängning är inte troligt

| September 10, 2019

Eftersom frustration över Storbritanniens Brexit-kris kokar över hela Europa har Frankrike och Nederländerna väckt möjligheterna att Europeiska unionen kan avvisa en begäran från premiärminister Boris Johnson om att förlänga skilsmissfristen från 31 oktober, skriver John Chalmers av Reuters.

Men medan tålamodet bär tunt i huvudstäderna av EU: s andra medlemmar, antar få att det är troligt att deras ledare kommer att tvinga Storbritannien till en kaotisk utgång som skulle ge ett kroppsslag mot sina egna ekonomier såväl som dess.

En högre EU-diplomat sade att de franska och nederländska ministrarnas kommentarer kan ha riktats till inhemska publik eftersom förvirring monteras över hela Europa över Brexit-drama. De kan också ha varit en varning för Storbritannien att det måste påskynda ansträngningarna för att nå en överenskommelse i tid för 31 oktober.

Tjänstemän och diplomater sa att 27 kommer att vilja ha bevis för att en försening inte bara skulle ge ytterligare tre månader med krångling i London och en fortsatt dödläge som leder till en Brexit utan någon affär.

Ett val i Storbritannien, som verkar troligt, skulle räcka för att övertyga dem om att dynamiken kan förändras.

"Ingen i EU-27 vill köra briterna över en klippa, men begäran måste göras i god tro", sa en ledande EU-diplomat. "Det har alltid varit en uppfattning i Brysselbubblan att något som ett val skulle kunna garantera en förlängning."

Det brittiska parlamentet har antagit lagstiftning för att tvinga Johnson att säkra en försening i Storbritanniens avgång från EU vid ett toppmöte nästa månad om han inte har nått en exitavtal.

Även om premiärministern har sagt att han hellre skulle vara "död i ett dike" än att göra en sådan begäran, inkluderar de få alternativ han har för att undvika det att avgå eller bryta lagen.

Den franska utrikesministern Jean-Yves Le Drian sade på söndag att EU inte kommer att bevilja en förlängning, och Nederländernas utrikeshandelsminister sa i en intervju som publicerades på måndag att en "no-deal" Brexit kan vara bättre än Vidare forsening.

EU-länder skulle drabbas av skador motsvarande cirka 0.5% av den årliga ekonomiska produktionen om Storbritannien lämnade blocket utan ett handels- och regleringsavtal, sade Internationella valutafonden i april.

"Det kommer en punkt där säkerheten om att vara sämre kan vara bättre än pågående osäkerhet utan nya utsikter," sade Nederländerna 'Sigrid Kaag till nederländska dagligen Het Financieele Dagblad.

”Vi behöver en god anledning till ytterligare förseningar. Det är svårt att säga vad det skulle vara. Hittills har inte briterna presenterat ett alternativ till Brexit-affären som redan finns på bordet. ”

Johnson insisterar på att den irländska ”backstop” måste slås ut ur återkallningsavtalet som hans föregångare enades med EU.

Under backstoppen kommer Storbritannien att förbli i en tullunion med blocket "om och tills" alternativa arrangemang hittas för att undvika en hård gräns mellan provinsen Nordirland och EU-medlem Irland.

EU: s 27-medlemmar beviljade Storbritannien en förlängning från mars till slutet av oktober för att ge London mer tid att nå ett övergångsavtal.

Trots att Frankrikes president Emmanuel Macron tidigare har sagt att 31 oktober skulle vara den sista tidsfristen, är konventionell visdom i Bryssel att om London frågade igen, skulle 27 godkänna den för att undvika den ekonomiska chocken från en utanförhandlingsutgång.

Den irländska finansministern Paschal Donohoe, vars land skulle bli den hårdast drabbade av 27 om Storbritannien skulle gå utan avtal, sade på måndag att Dublin skulle föredra att förlänga tidsfristen.

Fortfarande har kommentarerna från Le Drian och Kaag infört tvivel om EU-ledarna automatiskt skulle godkänna en försening vid deras nästa toppmöte den 17-18 oktober.

”Om London skulle begära en förlängning för att förhindra att inget avtal skulle vara, skulle det i slutändan vara svårt att se hur EU-27 kunde vägra det. Men frustrationen över Storbritanniens kaos ökar bland EU-27. ”Sa en EU-diplomat i Bryssel.

Det har inte varit någon formell diskussion bland EU-27s ledare om de skulle godkänna en försening eftersom en begäran måste komma från Storbritannien först.

Diplomater sa att om Storbritannien söker en försening, kommer svaret att vara beroende av vad förlängningen är för.

"För en förlängning av tidsfristen utöver 31 oktober skulle det behövas någon slags demokratisk händelse som planeras i Storbritannien, som val eller en annan folkomröstning," sade en högt tjänsteman som deltog i Brexit-samtalet.

”Då skulle EU inte ha några problem med att förlänga tiden för samtal,” sade han. "Men en förlängning under nuvarande omständigheter, där ingenting förändras, skulle vara svårt."

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , ,

Kategori: En framsida, Brexit, Konservativa partiet, EU, UK

Kommentarer är stängda.