Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

EU ventilerar frustration med #Brexit-shambles, men ett "nej" till förlängning är inte troligt

publicerade

on

Eftersom frustration över Storbritanniens Brexit-kris kokar över hela Europa har Frankrike och Nederländerna väckt möjligheterna att Europeiska unionen kan avvisa en begäran från premiärminister Boris Johnson om att förlänga skilsmissfristen från 31 oktober, skriver John Chalmers av Reuters.

Men medan tålamodet bär tunt i huvudstäderna av EU: s andra medlemmar, antar få att det är troligt att deras ledare kommer att tvinga Storbritannien till en kaotisk utgång som skulle ge ett kroppsslag mot sina egna ekonomier såväl som dess.

En högre EU-diplomat sade att de franska och nederländska ministrarnas kommentarer kan ha riktats till inhemska publik eftersom förvirring monteras över hela Europa över Brexit-drama. De kan också ha varit en varning för Storbritannien att det måste påskynda ansträngningarna för att nå en överenskommelse i tid för 31 oktober.

Tjänstemän och diplomater sa att 27 kommer att vilja ha bevis för att en försening inte bara skulle ge ytterligare tre månader med krångling i London och en fortsatt dödläge som leder till en Brexit utan någon affär.

Ett val i Storbritannien, som verkar troligt, skulle räcka för att övertyga dem om att dynamiken kan förändras.

"Ingen i EU-27 vill köra briterna över en klippa, men begäran måste göras i god tro", sa en ledande EU-diplomat. "Det har alltid varit en uppfattning i Brysselbubblan att något som ett val skulle kunna garantera en förlängning."

Det brittiska parlamentet har antagit lagstiftning för att tvinga Johnson att säkra en försening i Storbritanniens avgång från EU vid ett toppmöte nästa månad om han inte har nått en exitavtal.

Även om premiärministern har sagt att han hellre skulle vara "död i ett dike" än att göra en sådan begäran, inkluderar de få alternativ han har för att undvika det att avgå eller bryta lagen.

Den franska utrikesministern Jean-Yves Le Drian sade på söndag att EU inte kommer att bevilja en förlängning, och Nederländernas utrikeshandelsminister sa i en intervju som publicerades på måndag att en "no-deal" Brexit kan vara bättre än Vidare forsening.

EU-länder skulle drabbas av skador motsvarande cirka 0.5% av den årliga ekonomiska produktionen om Storbritannien lämnade blocket utan ett handels- och regleringsavtal, sade Internationella valutafonden i april.

"Det kommer en punkt där säkerheten om att vara sämre kan vara bättre än pågående osäkerhet utan nya utsikter," sade Nederländerna 'Sigrid Kaag till nederländska dagligen Het Financieele Dagblad.

”Vi behöver en god anledning till ytterligare förseningar. Det är svårt att säga vad det skulle vara. Hittills har inte briterna presenterat ett alternativ till Brexit-affären som redan finns på bordet. ”

Johnson insisterar på att den irländska ”backstop” måste slås ut ur återkallningsavtalet som hans föregångare enades med EU.

Under backstoppen kommer Storbritannien att förbli i en tullunion med blocket "om och tills" alternativa arrangemang hittas för att undvika en hård gräns mellan provinsen Nordirland och EU-medlem Irland.

EU: s 27-medlemmar beviljade Storbritannien en förlängning från mars till slutet av oktober för att ge London mer tid att nå ett övergångsavtal.

Trots att Frankrikes president Emmanuel Macron tidigare har sagt att 31 oktober skulle vara den sista tidsfristen, är konventionell visdom i Bryssel att om London frågade igen, skulle 27 godkänna den för att undvika den ekonomiska chocken från en utanförhandlingsutgång.

Den irländska finansministern Paschal Donohoe, vars land skulle bli den hårdast drabbade av 27 om Storbritannien skulle gå utan avtal, sade på måndag att Dublin skulle föredra att förlänga tidsfristen.

Fortfarande har kommentarerna från Le Drian och Kaag infört tvivel om EU-ledarna automatiskt skulle godkänna en försening vid deras nästa toppmöte den 17-18 oktober.

”Om London skulle begära en förlängning för att förhindra att inget avtal skulle vara, skulle det i slutändan vara svårt att se hur EU-27 kunde vägra det. Men frustrationen över Storbritanniens kaos ökar bland EU-27. ”Sa en EU-diplomat i Bryssel.

Det har inte varit någon formell diskussion bland EU-27s ledare om de skulle godkänna en försening eftersom en begäran måste komma från Storbritannien först.

Diplomater sa att om Storbritannien söker en försening, kommer svaret att vara beroende av vad förlängningen är för.

"För en förlängning av tidsfristen utöver 31 oktober skulle det behövas någon slags demokratisk händelse som planeras i Storbritannien, som val eller en annan folkomröstning," sade en högt tjänsteman som deltog i Brexit-samtalet.

”Då skulle EU inte ha några problem med att förlänga tiden för samtal,” sade han. "Men en förlängning under nuvarande omständigheter, där ingenting förändras, skulle vara svårt."

Brexit

Tyskland uppmanar Storbritannien att "stoppa spelen", tiden tar slut för affären

publicerade

on

By

Tysklands Europaminister Michael Roth (avbildad) uppmanade Storbritannien tisdagen (22 september) att släppa planerna för ett lagförslag som skulle bryta landets skyldigheter gentemot Europeiska unionen enligt dess tillbakadragningsfördrag när tiden var ute för att klara ett handelsavtal mellan EU och Storbritannien, skriver Jan Strupczewski.

Roth talade till reportrar inför ett möte med EU-ministrar i Bryssel, som ska förbereda ett toppmöte med EU-ledare senare i veckan, och sa att han var ”extremt orolig” över Londons planer på att anta ett lagförslag för den inre marknaden som skulle bryta mot internationell lag.

"Snälla, kära vänner i London, sluta spelen, tiden är ute, det vi verkligen behöver är en rättvis grund för ytterligare förhandlingar och vi är redo för det," sa Roth. Lagförslaget förväntas gå igenom parlamentets nedre kammare nästa vecka och har kastat samtal om ett handelsavtal mellan Storbritannien och EU i kaos eftersom det undergräver Storbritanniens vilja att hedra internationella affärer.

”Det så kallade lagstiftningen om den inre marknaden oroar oss extremt eftersom det bryter mot de vägledande principerna i utträdesavtalet. Och det är helt oacceptabelt för oss, säger Roth.

Han sa att EU var "riktigt, riktigt besviken" över resultaten av handelsförhandlingarna, som har fastnat i frågan om EU: s fiskares tillgång till brittiska vatten, rättvis konkurrens mellan EU och brittiska företag och en mekanism för att lösa tvister i framtiden . Roth sa att EU-ministrar på tisdag skulle uttrycka sitt starka stöd för EU: s chef för Brexit-förhandlaren Michel Barnier och hans team och bekräfta ett starkt åtagande om en rättvis handel som bygger på förtroende och förtroende.

Fortsätt läsa

Brexit

Brexit - Europeiska kommissionen ger marknadsaktörerna 18 månader på sig att minska exponeringen för clearingverksamhet i Storbritannien

publicerade

on

Europeiska kommissionen har idag (21 september) antagit ett tidsbegränsat beslut att ge finansmarknadsaktörerna 18 månader för att minska sin exponering mot centrala motparter i Storbritannien (CCP). Tidsfristen är det tydligaste tecknet på att EU avser att flytta "clearing" -verksamheten från London och in i euroområdet.

Flytten kommer att bli ett slag mot London, som är den nuvarande världsledaren när det gäller att rensa ett företag värt flera miljarder. London Clearing House (LCH) rensar nästan en biljon euro i euro i dagskontrakt och står för tre fjärdedelar av den globala marknaden. Clearing erbjuder ett sätt att förmedla mellan köpare och säljare, man tänker genom att ha en större clearingverksamhet så minskar transaktionskostnaderna. När Europeiska centralbanken i Frankfurt försökte insistera på att alla transaktioner i euro gjordes inom euroområdet utmanades detta framgångsrikt i EG-domstolen av George Osborne, då Storbritanniens finansminister.

Tidigare har Londonbörsen varnat för att upp till 83,000 XNUMX jobb kan gå förlorade om denna verksamhet flyttar någon annanstans. Det skulle också finnas spillover till andra områden som riskhantering och efterlevnad.

En ekonomi som fungerar för människor Verkställande direktör Valdis Dombrovskis (avbildad) sade: ”Clearinghus, eller CCP: er, spelar en systemisk roll i vårt finansiella system. Vi antar detta beslut för att skydda vår finansiella stabilitet, vilket är en av våra viktigaste prioriteringar. Detta tidsbegränsade beslut har en mycket praktisk motivering, eftersom det ger EU: s marknadsaktörer den tid de behöver för att minska sin alltför stora exponering för brittiska baserade centrala motparter, och EU: s centrala motparter tid att bygga upp sin clearingförmåga. Exponeringarna blir mer balanserade som ett resultat. Det är en fråga om finansiell stabilitet. ”

Bakgrund

En central motpart är en enhet som minskar systemrisken och ökar den finansiella stabiliteten genom att stå mellan de två motparterna i ett derivatkontrakt (dvs. agera som köpare till säljaren och säljare till köparen av risk). En central motpart har som huvudsyfte att hantera risken som kan uppstå om någon av motparterna inte handlar om affären. Central clearing är nyckeln till finansiell stabilitet genom att minska kreditrisken för finansiella företag, minska smittrisker inom den finansiella sektorn och öka marknadens transparens.

EU: s finansiella systems starka beroende av tjänster som tillhandahålls av brittiska centrala motparter väcker viktiga frågor relaterade till finansiell stabilitet och kräver en minskning av EU: s exponeringar mot dessa infrastrukturer. Följaktligen uppmuntras industrin att arbeta tillsammans för att utveckla strategier som kommer att minska deras beroende av brittiska centrala motparter som är systemviktiga för unionen. Den 1 januari 2021 lämnar Storbritannien den inre marknaden.

Dagens tillfälliga likvärdighetsbeslut syftar till att skydda den finansiella stabiliteten i EU och ge marknadsaktörerna den tid som krävs för att minska deras exponering för brittiska centrala motparter. På grundval av en analys som gjordes med Europeiska centralbanken, den gemensamma resolutionsnämnden och de europeiska tillsynsmyndigheterna identifierade kommissionen att risker för finansiell stabilitet kan uppstå inom området central clearing av derivat genom centrala motparter som är etablerade i Storbritannien (brittiska motparter) ) om det skulle uppstå en plötslig störning i de tjänster de erbjuder till EU: s marknadsaktörer.

Detta behandlades i kommissionens meddelande av den 9 juli 2020, där marknadsaktörerna rekommenderades att förbereda sig för alla scenarier, inklusive där det inte kommer att finnas något ytterligare likvärdighetsbeslut på detta område.

Fortsätt läsa

Brexit

EU: s Barnier hoppas fortfarande på att handelsavtal med Storbritannien är möjligt, säger källor

publicerade

on

By

Europeiska unionens Brexit-förhandlare berättade för blockets 27 nationella sändebud till Bryssel att han fortfarande hoppades att det var möjligt med ett handelsavtal med Storbritannien och betonade att de kommande dagarna skulle vara avgörande, sa diplomatiska källor med blocket till Reuters, skriva och

Michel Barnier talade till sammankomsten på onsdagen (16 september) och de tre källorna deltog antingen i diskussionen bakom stängda dörrar eller informerades om dess innehåll.

"Barnier tror fortfarande att en överenskommelse är möjlig även om de närmaste dagarna är nyckeln", sade en av EU: s diplomatiska källor.

En andra diplomat, frågade vad Barnier sa på onsdagen och om det fortfarande fanns en chans för ett nytt avtal med Storbritannien, sade: "Förhoppningen finns kvar."

Den första källan sa att de preliminära eftergifter som Förenade kungariket erbjöd för fiske - en viktig oenighet som hittills har förhindrat en överenskommelse om ett nytt handelsavtal mellan EU och Storbritannien från 2021 - var "en glimt av hopp".

Reuters rapporterade uteslutande på tisdag (15 september) att Storbritannien har flyttat för att bryta dödläget trots att London offentligt har hotat att bryta mot villkoren i sitt tidigare skilsmässoavtal med blocket.

En tredje källa, en ledande EU-diplomat, bekräftade Storbritanniens erbjudande men betonade att det inte gick tillräckligt långt för att blocket skulle acceptera.

Brexit-samtalen gick ut i ny oro denna månad över premiärminister Boris Johnsons planer på att anta nya inhemska lagar som skulle undergräva Londons tidigare EU-skilsmässeavtal, som också syftar till att skydda freden på ön Irland.

USA: s demokratiska presidentkandidat Joe Biden varnade Storbritannien för att de måste hedra det nordirska fredsavtalet eftersom det extraherar sig från EU, annars skulle det inte finnas något amerikanskt handelsavtal för Storbritannien.

Den tredje EU-källan, som talade under anonymitet, sade att blocket skulle ta en styvare linje för att kräva en solid tvistlösningsmekanism i alla nya brittiska handelsavtal om Johnson skulle gå vidare med propositionen om den inre marknaden.

”Det råder oro över vad Storbritannien gör, men Barnier har betonat att han kommer att fortsätta förhandla fram till sin sista andedräkt,” sade en fjärde EU-diplomat och betonade blockets försiktighet att tilldelas skulden om den oroliga processen så småningom skulle misslyckas.

På frågan om en uppskattning från Societe Generale-banken, som satte 80% sannolikheten för den mest skadliga ekonomiska splittringen i slutet av året utan en ny affär för att driva handels- och affärsförbindelser mellan EU och Storbritannien, sa personen:

"Jag skulle lägga det runt samma märke."

Barnier ska träffa sin motsvarighet i Storbritannien, David Frost, runt 1400 GMT i Bryssel på torsdag.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend