Ministerråd Johnson säger till parlamentet - Du kan binda mina händer, men jag kommer inte att försena #Brexit

| September 10, 2019
Premiärminister Boris Johnson sade på tisdagen (10 september) att han inte skulle begära en förlängning av Brexit, timmar efter att en lag trädde i kraft som krävde att han skulle försena Storbritanniens avgång från Europeiska unionen till 2020 såvida han inte kan träffa en skilsmässoavtal, skriva William James och Kylie MacLellan från Reuters.

För andra gången på en vecka avvisade lagstiftarna sedan Johnsons begäran om att försöka bryta dödläget genom ett tidigt nationellt val.

Med Brexits framtid förknippade i osäkerhet avbröts parlamentet fram till oktober 14, som ledde till spända scener i House of Commons där oppositionslagstiftare höll tecken som läste "tystnad" och skrek "skam på dig" vid Johnsons styrande konservativa.

Johnson tycktes ha tappat kontrollen över Storbritanniens tillbakadragande från Europeiska unionen med godkännandet av lagen, som ålägger honom att söka försening om han inte kan träffa en ny affär på ett EU-toppmöte nästa månad.

EU-ledare har upprepade gånger sagt att de inte har fått specifika förslag inför ett EU-toppmöte den 17 och 18 oktober, där Johnson säger att han hoppas att han kan säkra en affär.

"Denna regering kommer att fortsätta med att förhandla om en överenskommelse, medan de förbereder sig för att lämna utan någon," sade Johnson till parlamentet efter resultatet av omröstningen om ett tidigt val.

"Jag kommer att gå till det avgörande toppmötet den 17th oktober och oavsett hur många enheter detta parlament uppmanar för att binda mina händer, kommer jag att sträva efter att få ett avtal i nationellt intresse ... Denna regering kommer inte att försena Brexit ytterligare."

Oppositionspartiets ledare Jeremy Corbyn sa att partiet var angeläget om ett val, men skulle inte stödja Johnsons rörelse att hålla en förrän det var säkert att en försening för Brexit hade säkrats.

"Så angelägna som vi är, är vi inte beredda att riskera att orsaka katastrof för att inget erbjuda våra samhällen," sa Corbyn.

Brexit, Storbritanniens viktigaste geopolitiska drag på decennier, kvarstår i fråga mer än tre år sedan folkomröstningen om 2016, med möjliga resultat från en utgång på 31 oktober utan ett tillbakadragande avtal för att jämföra övergången till att överge hela strävan.

Lagförslaget som försöker blockera en avgång utan avtal, antogs i lagen på måndag när den fick samtycke från drottning Elizabeth, kommer att tvinga Johnson att söka en tre månaders förlängning av 31-tidsfristen i oktober om inte parlamentet antingen har godkänt en överenskommelse eller godkänt av 19 Oktober att lämna utan en.

Som svar på oro som regeringen kan ignorera lagstiftningen sa utrikesminister Dominic Raab tidigare parlamentet att regeringen skulle respektera rättsstaten men tilllade: "Ibland kan det vara mer komplicerat eftersom det finns motstridiga lagar eller konkurrerande juridisk rådgivning."

Johnson tog över som premiärminister i juli efter att hans föregångare, Theresa May, inte lyckades driva utdragsavtalet genom parlamentet.

Parlamentet återvände från sin sommarresa förra veckan, och Johnson har förlorat alla sex röster som hållits i underhuset sedan. Parlamentets avstängning, eller prorogation, kommer att pågå i fem veckor.

Under Johnsons premiärskap har Storbritanniens treåriga Brexit-kris ökat ett redskap, vilket lämnat finansmarknader och företag förvirrade av en rad politiska beslut som diplomater jämför med USA: s president Donald Trumps stil.

BlackRock, ett amerikanskt investeringsföretag som förvaltar $ 6.8 biljoner tillgångar, sade att en Brexit utan någon affär eller en folkomröstning hade blivit mer trovärdig.

Pundet trimmade vinster mot dollarn för att stå något högre på måndag på $ 1.234. Det hoppade till en sex veckors högsta nivå på $ 1.2385 i handeln i London efter ekonomiska data slog prognoser.

Riksdagens talare John Bercow, parlamentets mästare i sin strävan att töja premiärministern över Brexit, tog en slöja svep mot Johnson när han på måndag meddelade att han skulle ställa sig från rollen och utfärda en varning till regeringen att inte " förnedra parlamentet.

När Bercow försökte avbryta parlamentet på måndag kväll, väl efter midnatt, bröt en kort skingring nära hans stol när oppositionslagstiftare höll upp skyltar och booed.

"Detta är inte en normal upptäckt," sade Bercow. ”Det är inte typiskt, det är inte standard. Det är en av de längsta i årtionden och det representerar inte bara i vissa kollegers hjärnor utan ett stort antal människor utanför, en verkställande verkställande fiat, ”sa han till en rå kammare.

Johnson, en före detta journalist som hånade EU och senare blev ansiktet av 2016 Vote Leave-kampanjen, har upprepade gånger lovat att leverera Brexit den 31 oktober.

Irland berättade för Johnson på måndag (9 september) att han måste lägga fram specifika förslag om den irländska gränsen i framtiden om det skulle finnas något hopp om att avverka en avgång utan avtal och säger att Dublin inte kunde lita på enkla löften.

"I avsaknad av överenskomna alternativa arrangemang är ingen backstop ingen affär för oss," sa den irländska premiärministern Leo Varadkar, bredvid Johnson, till reportrar.

"Vi är öppna för alternativ, men de måste vara realistiska, rättsligt bindande och genomförbara, och vi har inte fått sådana förslag hittills."

Varadkars trubbiga anmärkningar indikerar svårigheten med Johnsons spel att använda hotet om en utanförhandlingsutgång för att övertyga Tyskland och Frankrike om att de måste skriva om en utgångspakt som träffades i november förra året.

"Jag vill hitta en affär, jag vill få en överenskommelse," sade Johnson i Dublin och tillade att det fanns gott om tid att hitta en innan EU: s toppmöte i oktober.

Lagen som trädde i kraft på måndag möjliggör ett scenario där en Brexit utan avtal skulle kunna äga rum den 31 oktober - om parlamentet godkände ett avgång utan avtal efter 19 oktober.

Det är emellertid osannolikt att det nuvarande parlamentet kommer att byta ståndpunkt och godkänna ett utträde utan avtal då.

Lagstiftare röstade 311 till 302 på måndag för att kräva att regeringen publicerar handlingar över sin planering för en Brexit utan någon affär och privata kommunikationer från myndigheter som är inblandade i ett beslut att avbryta parlamentet.

De som kräver att dokumenten skulle offentliggöras säger att de kommer att visa att beslutet att avbryta parlamentet var politiskt motiverade, som ett sätt att begränsa diskussionen om Brexit. Regeringen sa att avstängningen var att ge Johnson chansen att fastställa en ny lagstiftningsagenda.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , ,

Kategori: En framsida, Brexit, Konservativa partiet, EU, UK

Kommentarer är stängda.