#EUstrivesformore - Den valda presidenten von der Leyen avslöjar sin "geopolitiska kommission"

| September 10, 2019

Ursual von der Leyen talade till Europaparlamentet, juli 2019

Idag (10 september) presenterade den valda presidenten Ursula von der Leyen (VDL) sitt team och den nya strukturen för nästa högskola i Europeiska kommissionen. Den nya strukturen återspeglar de prioriteringar och ambitioner som anges i de politiska riktlinjerna som fick bredt stöd från Europaparlamentet i juli, skriver Catherine Feore.

VDL vill att EU ska leda på en ”övergång till en hälsosam planet och en ny digital värld”. Men hon är angelägen om att betona att ingen borde vara kvar. På några sätt har hon antagit Macrons språk och ett Europa som skyddar. Hon hänvisade till att skapa möjligheter för alla var de bor, deras kön, deras ålder.

Urval av presidenten Ursula von der Leyen sade: ”Vi kommer att vidta djärva åtgärder mot klimatförändringar, bygga vårt partnerskap med USA, definiera våra förbindelser med ett mer självhäftigt Kina och vara en pålitlig granne, till exempel till Afrika. Detta team måste stå upp för våra värderingar och standarder i världsklass. Min kommission kommer att vara en geopolitisk kommission som är engagerad i hållbar politik. Och jag vill att Europeiska unionen ska vara väktare för multilateralism. Eftersom vi vet att vi är starkare genom att göra tillsammans det vi inte kan göra ensam. ”

Den valda presidenten hänvisade flera gånger till den nya kommissionen som ”en geopolitisk kommission”.

Tidigare i år, den Europeiska rådet för utrikesförbindelser uppdraget YouGov att genomföra undersökningar som täcker mer än 60,000 människor i hela Europa, fann studien att europeiska medborgare verkar vara mer entusiastiska över att EU får en starkare geopolitisk roll än återspeglas i EU: s nuvarande politik.

ECFR - Europeiska rådet för utrikesrelationer

Det kommer att finnas tre verkställande vice ordförande (Vestager, Dombrovskis, Timmermans) och ytterligare fem vice ordförande, inklusive den höga representanten, Josep Borrell. Det gör en ganska topptunga åtta vice ordförande.

Tre verkställande vice ordförande kommer att ha en dubbel funktion. De kommer att vara båda vice ordförande med ansvar för ett av tre kärnämnen på presidentens dagordning och kommissionärer.

Verkställande direktör Frans Timmermans (Nederländerna) kommer att samordna arbetet med European Green Deal. Han kommer också att hantera klimatåtgärder, med stöd av generaldirektoratet för klimatåtgärder.

Urval av presidenten Ursula von der Leyen sade att Europas Green Deal skulle bli Europas kännetecken: ”De som agerar först och snabbast kommer att vara de som fattar möjligheterna från den ekologiska övergången. Jag vill att Europa ska vara den främsta löparen. Jag vill att Europa ska vara exportör av kunskap, teknik och bästa praxis. ”

Timmermans är en första vice ordförande i den nuvarande kommissionen, i sin nuvarande position har han varit en stark förespråkare för och försvarare av rättsstatsprincipen och EU: s grundläggande värden.

Verkställande direktör Margrethe Vestager (Danmark) kommer att samordna hela vår agenda om ett Europa som passar för den digitala tidsåldern. Att EVP kommer att behålla sin roll som kommissionär för konkurrens möttes förvånande.

Urval av presidenten Ursula von der Leyen sade: ”Vi måste göra vår inre marknad lämplig för den digitala tidsåldern, vi måste utnyttja konstgjord intelligens och big data, vi måste förbättra cybersäkerheten och vi måste arbeta hårt för vår teknisk suveränitet. ”

Big tech kommer att beröras av detta påstående om ett behov av teknisk suveränitet. Vestagers beslut som konkurrenskommissionär i det nuvarande mandatet gjorde många av dessa företag ilska, också Eftersom EU: s arbete med dataskydd, upphovsrätt och digital försäljningsskatt gjorde de företag som ansåg att EU oskäligt fokuserade på dem.

Valdis Dombrovskis kommer att bli verkställande direktör för en Ekonomi som fungerar för människor, vilket kommer att vara en fortsättning på hans nuvarande roll, men utan att Pierre Moscovici kommer att ställa upp honom. Hans roll kommer att täcka finansiella tjänster, med stöd av generaldirektoratet för finansiell stabilitet, finansiella tjänster och kapitalmarknadsförbund.

Den valda presidenten Ursula von der Leyen sa: ”Vi har en unik social marknadsekonomi. Det är källan till vårt välstånd och social rättvisa. Detta är desto viktigare när vi står inför en tvillingövergång: klimat och digital. Valdis Dombrovskis kommer att leda vårt arbete för att samla det sociala och marknaden i vår ekonomi. ”

De fem andra vice ordförandena

Josep Borrell (Spanien, nuvarande spanska utrikesminister): HR / VP-utnämnd, Ett starkare Europa i världen;

Věra Jourová (Tjeckien, kommissionär i Juncker-kommissionen): Värderingar och öppenhet;

Margaritis Schinas (Grekland, före detta ledamot, ledamot av Europeiska kommissionen): Skydda vår europeiska livsstil;

Maroš Šefčovič (Slovakien, vice ordförande i Juncker-kommissionen): Interinstitutionella förbindelser och framsyn;

Dubravka Šuica (Kroatien, MEP): Demokrati och demografi.

De övriga kommissionärer som utses är:

Johannes Hahn (Österrike) kommer att ansvara för "Budget och administration', och kommer att rapportera direkt till kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Som en länge tjänstgörande medlem av kollegiet vet han om vikten av att vårda en modern administration.

Didier Reynders (Belgien), som utbildade sig som advokat, är en mycket erfaren tidigare nationell finansminister, minister för utrikes- och europeiska frågor och minister för defence. I den nya kommissionen kommer han att ansvara för "rättvisa" (inklusive ämnet för rättsstatsprincipen).

Mariya Gabriel (Bulgarien) är en nuvarande EU-kommissionär. Hon arbetade med engagemang och energi på det digitala portfölj och fortsätter nu för att skapa nya perspektiv för den unga generationen ("Innovation and Youth" -portföljen).

Stella Kyriakides (Cypern) är en medicinsk psykolog med många års erfarenhet inom sociala frågor, hälsa och förebyggande av cancer. Hon kommer att leda "Health" -portföljen.

Kadri Simson (Estland) är en ledamot i det estniska parlamentet och minister för ekonomiska frågor och infrastruktur. Hon kommer att vara ansvarig för "Energi" -portföljen.

Jutta Urpilainen (Finland) var inte bara finansminister och en långvarig ledamot av Finska parlamentets utrikesutskott. hon har också arbetat som en särskild sändebud i Etiopien. Hon tar över ansvaret för "Internationella partnerskap".

Sylvie Goulard (Frankrike), före detta parlamentsledamot, är en hängiven och övertygad europé. Som kommissionär för den inre marknaden kommer hon att leda vårt arbete med industripolitik och främja den digitala inre marknaden. Hon kommer också att ansvara för det nya generaldirektoratet för Försvar Industri och rymd.

László Trócsányi (Ungern) är Ungerns tidigare justisminister. Han kommer att ledaGrannskap och utvidgningens portfölj.

Phil Hogan (Irland), den nuvarande kommissionären för jordbruk, kommer att föra sin erfarenhet till den nya kommissionen i portföljen "handel".

Paolo Gentiloni (Italien), före detta italiensk premiärminister och utrikesminister, kommer att dela sin stora erfarenhet av "Ekonomi" -portföljen.

Virginijus Sinkevičius (Litauen), litauisk minister för ekonomi och innovation, kommer att ansvara för "miljö och hav".

Nicolas Schmit (Luxemburg) tar med sig sin erfarenhet från Europaparlamentet och sin tjänst som nationell minister för sysselsättning och Labour, och kommer nu att ansvara för "Jobb" -portföljen.

Helena Dalli (Malta) har ägnat sitt politiska liv åt jämställdhet och tjänat som minister för social dialog, konsumentfrågor och medborgerliga friheter, och även som minister för europeiska frågor och jämställdhet. Hon kommer att leda portföljen "Jämlikhet".

Janusz Wojciechowski (Polen) var en ledamot av Europaparlamentet i jordbruket Kommitté och är för närvarande medlem av Europeiska revisionsrätten. Han kommer att vara ansvarig för portföljen "Jordbruk".

Elisa Ferreira (Portugal) är för närvarande vice guvernör i Banco de Portugal. Hon har varit medlem i Europaparlamentet i många år och var den portugisiska planeringsministeren och miljöminister. Hon kommer att leda portföljen "Sammanhållning och reformer".

Rovana Plumb (Rumänien) är ledamot av Europaparlamentet (vice ordförande för social- och demokratsgruppen)), Och är en före detta nationell minister för miljö och klimatförändring, minister för labour, minister för europeiska fonder, utbildningsminister och transportminister. Hon kommer att vara ansvarig för portföljen "Transport".

Janez Lenarčič (Slovenien) är en slovensk diplomat. Han var statssekreterare för europeiska Affärer och arbetade nära i flera år med FN, Organisation för säkerhet och samarbete i Europa och Europeiska unionen. Han kommer att vara ansvarig för portföljen "Crisis Management".

Ylva Johansson (Sverige) är nationell minister för sysselsättning och även en tidigare minister för skolor och minister för hälso- och äldreomsorg och ledamot av svenska riksdagen. Hon är också en mycket respekterad expert på områdena anställning, integration, hälsa och välfärd. Hon kommer att leda portföljen "Inrikes frågor".

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , ,

Kategori: En framsida, Ekonomi, EU, Europeiska kommissionen, skisserat, Aktuell artikel, Politik

Kommentarer är stängda.