Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Ledamöterna kritiserar Rysslands försök att skriva om #World WarII

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ett försök från Ryssland att skriva om historien om andra världskriget har upprört många central- och östeuropeiska medlemsländer och har varit föremål för en debatt i Europaparlamentet för att fira 80-talet.th årsdagen av Ribbentrop-Molotovpakten.

Nazityskland och Sovjetunionen undertecknade icke-angreppspakten en vecka före krigets början 1939, och delade in Europa i inflytandesfärer.

Pakten varade i två år och avslutades i juni 1941, när Hitler inledde Operation Barbarossa och invaderade Sovjetunionen.

Åttio år senare och pakten fortsätter att forma attityden till EU:s relationer med Ryssland idag.

Under decennier efter kriget vägrade Sovjetunionen att erkänna det hemliga protokollet som beskriver den territoriella uppdelningen av Europa som någonsin existerat.

Nu har den ryska regeringen lagt ut de hemliga dokumenten för offentlig uppvisning i Moskva. Displayen backas upp av en social mediakampanj som syftar till att "normalisera" pakten och utbasunera "sanningen om andra världskriget"

Specifikt hävdar Ryssland att pakten inte skilde sig från Münchenöverenskommelsen från 1938, där den brittiska, franska och italienska regeringen gick med på Hitlers annektering av en del av Tjeckoslovakien.

Annons

I debatten stödde den tidigare polske utrikesministern Radoslaw Sikorski, ledamot av Europaparlamentet, parlamentets uppmaning till Europeiska rådet att beslutsamt motverka "ansträngningar från den nuvarande ryska ledningen för att förvränga historiska fakta och vittja brott som begåtts av den sovjetiska totalitära regimen."

Den litauiska parlamentsledamoten Rada Jukneviciene betonade att hennes land fortfarande lider av konsekvenserna av pakten 80 år senare och sa: "Vi måste motsätta oss försöken att glorifiera kommunistiska och fascistiska regimer och försök att tona ner de brott som de begått."

Som en sammanfattning av det tvärpolitiska arbetet med resolutionen sa Anna Fotyga MEP, talesperson för ECFR:s utrikesfrågor: "Förhandlingarna om texten var inte lätta och krävde mycket tvärpolitiska förhandlingar och samarbete, men jag är glad att, äntligen fann vi ett brett stöd.

"Jag ser det som en stråle av hopp, att Europaparlamentet är kapabelt till ett delat minne. Att vi kan beskriva historien enligt obestridliga fakta.”

Finlands EU-minister Tytti Tuppurainen tillade: "Europa måste komma ihåg sin historia för att lära av det förflutna och inte göra det förflutnas misstag."

Europeiska kommissionen granskar för närvarande läget för förbindelserna mellan EU och Ryssland.

Frankrike försöker reparera banden med Ryssland och återuppliva fredssamtalen mellan EU och Ryssland, även om man inte har gått så långt som att argumentera för att sanktionerna ska tas bort.

Vid ett besök i Moskva i september sa den franske utrikesministern Jean-Yves Drian "Det är dags att arbeta för att minska misstroendet mellan Ryssland och Europa, som borde vara partners på strategisk och ekonomisk nivå."

En kontrasterande uppfattning gavs av Olivier Védrine, en fransk statsvetare baserad i Kiev. Védrine är chefredaktör för den ryska monitorn (en onlinemedie för den ryska oppositionen) och styrelsemedlem i medborgarrättsgruppen New Europeans.

Vedrine sa: "Det största misstaget nu skulle vara att inleda en dialog med Putin. Hans position försvagas hela tiden och han behöver akut en diplomatisk seger. Det rätta valet nu är ett starkt ställningstagande mot Putin – han tappar stöd inrikes.”

I London var tillståndet för förbindelserna mellan EU och Ryssland föremål för en konferens av Federal Trust i London för att sammanfalla med årsdagen av pakten.

Bland experttalarna fanns Sir Rodric Braithwaite GCMG, en tidigare Storbritanniens ambassadör i Ryssland, och Mary Dejevsky, Independents tidigare utrikesredaktör i Moskva.

Paneldeltagarna inbjöds att undersöka möjliga scenarier för den nya kommissionen när den skulle bestämma hur den skulle bete sig mot Ryssland.

Efter konferensen sa Brendan Donnelly, tidigare konservativ parlamentsledamot och direktör för Federal Trust: "Konferensen övervägde två kontrasterande tillvägagångssätt som kommissionen skulle kunna ta i sina relationer med Ryssland."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend