Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Novaport redo att dra nytta av Rysslands begynnande liberalisering av himlen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Rysslands himmel är klar för utländska flygbolag. Så länge instängd av isolerande politik har Rysslands flygindustri börjat visa uppmuntrande livstecken. En planerad partiell liberalisering av landets luftrum för utländska flygbolag skulle mycket väl kunna bringa Ryssland i linje med den frihetsnivå som man åtnjutit i decennier på flygplatserna i Väst- och Centraleuropa och se ett språng i antalet utländska flygbolag som flyger fram och tillbaka.

I slutet av september gav vice premiärminister Maxim Akimov, som övervakar landets transportindustri, sitt stöd för att St. Petersburgs flygplats i Pulkovo ska beviljas nya rättigheter under Open Skies-regimen, vilket tillåter "sjunde frihetsflygningar", vilket skulle göra det möjligt för utländska flygbolag att flyga till St Petersburg från vilket land som helst, inte bara deras registreringsort. Fyra andra ryska flygplatser har redan "femte friheten" trafikrättigheter, vilket ger flygbolag rätt att gå ombord på passagerare vid en mellanlandning under en flygning mellan deras ursprungsland och ett tredje land. Av dessa finns två i stallet i Novaport, en av de största och snabbast utvecklande regionala flygplatsoperatörerna i Ryssland.

Mer liberala luftrum kommer oundvikligen att kräva förbättrad flygplatsinfrastruktur för att matcha och tillgodose ökad efterfrågan. Med 16 flygplatser i sitt imponerande nätverk över Rysslands stora geografi och mångfald av tidszoner, är Novaport exceptionellt väl lämpat att stödja landets begynnande liberalisering av luftfarten och ambitiösa översyn av infrastrukturen.

2016 förvärvade Novaport en kontrollerande andel i Kaliningrads flygplats. Den omfattande översynen och storskaliga rekonstruktionen av dess passagerarterminal, som ökade dess storlek från 12 till 40 tusen kvadratmeter, banade väg för flygplatsen att bli en viktig del av transportsystemet för den västligaste regionen i Ryssland.

Meridian Capital Limited investerar i Novaport och den ryska flygplatssektorn, det internationella investeringsföretaget med huvudkontor i Hong Kong med en diversifierad investeringsportfölj som spänner över konsumentvaror, fastigheter, gästfrihet, infrastruktur och naturresurser. Meridian Capital och dess aktieägare äger 50% av flygplatsen tillsammans med delägaren AEON Corporation.

Jevgenij Feld, grundare av Meridian Capital, förklarade Novaports betydelse som "en flaggskeppsinvestering i vår globala portfölj på Meridian Capital Limited. Vi stöder extremt den pågående liberaliseringen av Rysslands luftrum. Novaport fortsätter att ägna betydande resurser åt moderniseringen av regional flygplatsinfrastruktur och anser att den potentiella påverkan på ekonomisk utveckling är enorm. Vår partner och delägares exceptionella engagemang för att förbättra effektiviteten och höja standarden AEON Corporation säkerställer att Novaport kommer att fortsätta att visa imponerande tillväxt och förbli i hjärtat av ansträngningarna att förbättra ryska flygplatser och regionala anslutningar”.

Annons

Rysslands engagemang för Open Skies, och införandet av ett förenklat e-visumsystem på viktiga platser som Kaliningrad, innebär att Novaport är exceptionellt placerat för att tillgodose varje framtida ökning av passagerarantalet. Om, och när, det ryska transportministeriet godkänner Pulkovo flygplats förslag, verkar möjligheterna till expansion vara oändliga.

Från och med december 2018 äger Novaport en stor andel i 14 regionala flygplatser över hela Ryska federationen: Novosibirsk, Chelyabinsk, Volgograd, Tomsk Astrakhan, Chita, Tyumen, Perm, Murmansk, Kemerovo, Kaliningrad, Mineralnye Vody, Ulan-Ude, Vladikavkaz äger minoritetsintressen (48-49%) i Barnaul och Stavropol flygplatser.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend