#Brexit - Uttalande av David Sassoli, Europaparlamentets president

| Oktober 9, 2019
Uttalande av David Sassoli (avbildad), ordförande för Europaparlamentet efter sitt möte med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

”Jag har just haft ett möte med premiärminister Johnson. Jag kom hit i det säkra hoppet om att höra förslag som skulle kunna förhandla framåt. Jag måste dock notera att det inte har gjorts några framsteg.

”Som ni vet kräver en överenskommelse mellan EU och Storbritannien inte bara en positiv meningsfull omröstning av Underhuset, utan också Europaparlamentets godkännande.

”Det är därför viktigt att Storbritanniens premiärminister hör direkt från Europaparlamentet om sin strategi för Brexit. Jag är tacksam till Johnson för att jag gav mig den möjligheten.

”Vår strategi är mycket enkel. Vi tror att en ordnad Brexit, Storbritannien som lämnar en affär, är överlägset det bästa resultatet. Affären som vi trodde hade kommit överens med Storbritannien förra året var en text som parlamentet kunde ha stött. Det löste alla frågor som är förknippade med Storbritanniens utträde från EU. Det gav säkerhet för medborgare och företag. Det såg fram emot en nära framtida relation mellan EU och Storbritannien. I dagsläget är det fortfarande det bästa avtalet.

”Som jag förklarade till herr Johnson kommer parlamentet inte att gå med på en överenskommelse till något pris. Vi kommer inte att gå med på en överenskommelse som undergräver långfredagsavtalet och fredsprocessen eller komprometterar integriteten på vår inre marknad. Detta klargjorde vi i vår resolution som antogs med en stor majoritet i september.

”Vi har granskat Storbritanniens förslag om att ersätta den ursprungliga backstoppen och vårt svar är att det här är långt ifrån något som parlamentet skulle kunna enas om. Dessutom kan de inte användas direkt.

”Förhandlingarna, jag vet, fortsätter och parlamentet hålls genom sin Brexit Steering Group fullt informerad av Michel Barnier om framstegen med dessa samtal.

”Det finns två alternativ till en affär i detta sammanhang: förlängning eller inget avtal.

”Vid en förlängning är parlamentet öppet för denna möjlighet om det skulle finnas en god anledning eller syfte för detta. Men att begära en förlängning är en fråga för Förenade kungariket och det är inte min plats att kommentera de politiska kontroverser eller juridiska frågor som diskuteras i Storbritannien.

”När det gäller inget avtal är vi mycket tydliga på att detta skulle vara ett mycket negativt resultat. Det kommer att skada ekonomiskt båda parter, särskilt Storbritannien. Det kommer att få mycket allvarliga konsekvenser på ön Irland. Det kommer att öka osäkerheten för företag och framför allt för medborgarna. "No deal" skulle helt klart vara den brittiska regeringens ansvar.

”På medborgarna kommer vi att fortsätta se till att deras rättigheter i alla scenarier skyddas.

”Jag hoppas att ett resultat utan avtal kan undvikas, men i annat fall har EU vidtagit nödvändiga åtgärder för att förbereda sig för detta resultat.

”Jag fortsätter att lägga min tro på god förnuft och ansvar, men bland vänner kräver plikt att vi berättar varandra.

"Tack."

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , , ,

Kategori: En framsida, Brexit, Konservativa partiet, EU, Europaparlamentet, UK

Kommentarer är stängda.