Hur man ökar #GreenInvestment i EU

| Oktober 9, 2019
Förnybar energi © Mikel Martinez De Osaba / 123RF / Europeiska unionen - EPEU är angelägen om att driva miljövänliga projekt © Mikel Martinez De Osaba / 123RF / Europeiska unionen - EP

En övergång till en mindre förorenande ekonomi kräver betydande investeringar. EU vill locka fler privata pengar eftersom offentliga medel är otillräckliga.

EU-investeringar

EU behöver ungefär 180 miljarder € ett år med ytterligare investeringar i energieffektivitet och förnybar energi till minska koldioxidutsläppen 40% av 2030. Ännu mer behövs för att uppnå kolneutralitet genom 2050.

Vissa investeringar i klimat- och miljöprojekt kommer från EU: s budget. Till exempel ungefär 20% av 2019-budgeten för € 165.8bn är relaterat till att hantera klimatförändringar. Europaparlamentet vill öka denna andel av budgeten till 30%.

Hur lockar EU privata gröna investeringar?

Offentliga pengar räcker inte för den mängd gröna investeringar som behövs, varför EU arbetar för att locka privata investeringar. Miljarder har redan mobiliserats genom Europeiska fonden för strategiska investeringar och Europeiska investeringsbanken (EIB) -lån och andelen pengar som är öronmärkta för klimatprojekt är inställd på öka.

EIB: s roll i finansieringen av klimatvänligt projekt har ökat. I henne tal i parlamentet i juli sa Ursula von der Leyen, kommissionens kommande president, att hon skulle göra det föreslå öka den ytterligare genom att förvandla delar av EIB till Europas klimatbank. Hur EIB blir mer involverad i gröna projekt kommer att bli diskuteras av ledamöter på onsdagen 9 oktober.

Parlamentet och rådet diskuterar också nya regler om hållbara investeringar som skulle fungera som en guide till investerare, företag och beslutsfattare om vilken ekonomisk verksamhet och investeringar som bör betraktas som grön.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , ,

Kategori: En framsida, Miljö, EU

Kommentarer är stängda.