Nya EU-finansierade uppgraderingar på #NaplesBari-linjen, södra Italien

| Oktober 9, 2019

Europeiska kommissionen godkände en investering på € 124 miljoner euro från Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) för att uppgradera en 16.5 km-sträcka av järnvägslinjen Neapel-Bari, mellan Cancello och Frasso Telesino, södra Italien. Arbeten inkluderar fördubbling av enspåriga järnvägslinjer för att öka hastigheten, kapaciteten och minska restiden. Transportkommissionär Violeta Bulc sade: ”Detta EU-projekt kommer att ge ett lyft för lokala ekonomier i Neapel, Caserta, Benevento, Foggia och Bari, med kortare restid för invånare och turister. På lång sikt kommer denna järnvägslinje, och de många andra som byggts med EU-finansiering i södra Italien, att bidra till bättre luftkvalitet i regionen. ”På länkvägen till Neapel kommer en anslutning att uppstå med Maddaloni Marcianise-frakten. gård, som passerar under den historiska linjen Cancello Caserta. Detta gör att godstrafiken kan dirigeras direkt till gården utan att påverka den regionala linjen. Projektet omfattar också byggandet av två nya tågstopp, Valle Maddaloni och Frasso Telesino / Dugenta. Rutten Neapel-Bari är en del av EU: s Transeuropeiska transportnätet, på den skandinaviska-Medelhavskärnkorridoren. Färdigställandet av korridoren, med byggandet av över 9,300 km järnväg - varav en tredjedel är i Italien - kommer att förbinda stora EU: s ekonomiska poler, som står för 20% av dess BNP och cirka 15% av dess totala befolkning.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , ,

Kategori: En framsida, EU, EU järnvägar, Italien, transport

Kommentarer är stängda.