Anslut dig till vårt nätverk!

Brott

#OLAF - Asiens och EU: s tullsamarbete skapar enorma förfalskade varor

publicerade

on

Användning HYGIEA: Ungefär 200,000 bitar av förfalskade parfymer, tandkräm, kosmetika, 120 ton förfalskade rengöringsmedel, schampon, blöjor samt mer än 4.2 miljoner andra förfalskade varor (battericeller, skor, leksaker, tennisbollar, rakapparater, elektroniska apparater, etc.), 77 miljoner cigaretter och 44 ton förfalskad vattenrörstobak har tagits av de asiatiska och EU: s tullmyndigheter i en ASEM-ledd operation som samordnades av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (OLAF).

Den gemensamma tulloperationen HYGIEA genomfördes inom ramen för Asien-Europa-mötet (ASEM) som en del av de deltagande ländernas gemensamma insatser i kampen mot förfalskade varor. Resultaten av denna operation som samordnades av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (OLAF) delades vid 13th ASEM: s generaldirektör och kommissionärsmöte hölls i Ha Long Bay, Vietnam, 9-10 oktober 2019.

På uppdrag av ASEM: s tulldirektörer och kommissionärer och Europeiska kommissionen meddelade Nguyen Van Can, generaldirektör för tull och ordförande i Vietnam, att resultaten av operationskoden "HYGIEA" riktade mot förfalskade varor som används i det dagliga livet. medborgare (även kallat snabba konsumtionsvaror eller FMCG), inkluderar:

Totalt 194,498 120,833.69 stycken förfalskade parfymer, tandkräm, kosmetika samt XNUMX XNUMX kg förfalskade rengöringsmedel, schampo, blöjor kvarhållna och beslagtagna som direkta resultat av operationen inriktad på förfalskade FMCG-produkter.

Förutom de ovan nämnda förfalskade varorna har flera transporter av tobaksprodukter - antingen befunnits vara förfalskade eller avsedda att smugglas - innehållande 44,062 77,811,800 kg vattenpiptobak och totalt XNUMX XNUMX XNUMX cigaretter kvarhållits under operationen.

- 4,202,432 XNUMX XNUMX andra förfalskade föremål (battericeller, skor, leksaker, tennisbollar, rakapparater, elektroniska apparater etc.), inklusive att inte uppfylla säkerhetsreglerna eller smugglas.

Under denna operation utförde tullmyndigheterna riktade fysiska kontroller eller röntgenkontroller på flera hundra utvalda transporter som transporterades med sjöcontainrar. Dessa kontroller avslöjade ett brett utbud av förfalskade varor inklusive förfalskade kosmetika, parfymer, tvålar, schampon, tvättmedel, battericeller, skor, leksaker, tennisbollar, rakapparater, elektroniska apparater.

Under den operativa fasen av HYGIEA underlättade OLAF samarbetet mellan de deltagande länderna med stöd av ett team bestående av tio kontaktpersoner från Bangladesh, Kina, Japan, Malaysia, Vietnam, Litauen, Malta, Portugal, Spanien och EUROPOL, som alla arbetade tillsammans i Bryssel. En virtuell operativ samordningsenhet (VOCU) - en säker kommunikationskanal för sådana gemensamma tulloperationer användes för att kanalisera flödet av inkommande information. Detta informationsutbyte i realtid gjorde det möjligt för alla experter att identifiera misstänkta flöden av förfalskade varor från vanliga kommersiella transaktioner.

Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (OLAF): s generaldirektör Ville Itala sa: ”Operation HYGIEA visar vad som kan uppnås när tullmyndigheter, internationella partners och industrin arbetar tillsammans för att bekämpa förfalskningar. Förfalskade varor bedräger konsumenter, skada legitima företag och orsakar stora förluster för de offentliga intäkterna. Förfalskade varor undergräver också folkhälsopolitiken. När förfalskningar översvämmar våra marknader är de enda som kan dra nytta av bedrägerier och brottslingar. Jag gratulerar varmt alla som deltog i Operation HYGIEA för de utmärkta resultaten. ”

[*] EU: s medlemsstater, Australien, Bangladesh, Brunei Darussalam, Kambodja, Kina, Indien, Indonesien, Japan, Kazakstan, Rep. Korea, Laos, Malaysia, Mongoliet, Myanmar, Nya Zeeland, Norge, Pakistan, Filippinerna, Ryssland, Singapore , Schweiz, Thailand och Vietnam

OLAF: s uppdrag, mandat och kompetens:

OLAF: s uppdrag är att upptäcka, utreda och stoppa bedrägerier med EU-medel.

OLAF fullgör sitt uppdrag genom att:

 • Genomföra oberoende undersökningar av bedrägerier och korruption som involverar EU-medel för att säkerställa att alla EU: s skattebetalares pengar når projekt som kan skapa jobb och tillväxt i Europa.
 • bidra till att stärka medborgarnas förtroende för EU-institutionerna genom att utreda allvarligt missförstånd av EU: s personal och medlemmar av EU-institutionerna, och
 • utveckla en sund EU-bedrägeripolitik.

I sin oberoende utredningsfunktion kan OLAF utreda frågor som rör bedrägeri, korruption och andra brott som påverkar EU: s ekonomiska intressen angående:

 • Alla EU: s utgifter: de viktigaste utgiftskategorierna är strukturfonder, jordbrukspolitik och landsbygd.

utvecklingsfonder, direkta utgifter och externt stöd;

 • Vissa områden med EU-intäkter, främst tullar, och;
 • misstankar om allvarligt fel i EU: s personal och medlemmar av EU: s institutioner.

Brott

Över 40 arresterades i någonsin största övergrepp mot narkotikasmuggling av kokain från Brasilien till Europa

publicerade

on

Tidigt på morgonen (27 november) genomförde mer än tusen poliser med stöd av Europol samordnade raser mot medlemmarna i detta mycket professionella kriminella syndikat. Cirka 180 hussökningar utfördes, vilket resulterade i arrestering av 45 misstänkta. 

Undersökningen avslöjade att detta narkotikahandelnätverk ansvarade för den årliga importen av minst 45 ton kokain till de viktigaste europeiska kusthamnarna, med vinster över 100 miljoner euro under sex månader.

Denna internationella sting, ledd av de portugisiska, belgiska och brasilianska myndigheterna, genomfördes samtidigt av byråer från tre olika kontinenter, med samordningsinsatser underlättade av Europol:

 • Europa: portugisisk rättslig polis (Polícia Judiciária), belgisk federal rättslig polis (Federale Gerechtelijke Politie, polis Judiciaire Fédérale), spansk nationell polis (Policia Nacional), holländsk polis (politie) och rumänsk polis (Poliția Română)
 • Sydamerika: Brasilianska federala polisen (Policia Federal)
 • Mellanöstern: Dubais polisstyrka och Dubais statliga säkerhet

Resultat i korthet 

 • 45 arresteringar i Brasilien (38), Belgien (4), Spanien (1) och Dubai (2).
 • 179 hussökningar.
 • Över 12 miljoner euro i beslagtagna kontanter i Portugal, 300,000 1 euro i beslagtagna i Belgien och över R $ 169,000 miljoner och XNUMX XNUMX US-dollar i kontanter som beslagtagits i Brasilien.
 • 70 lyxfordon beslagtagna i Brasilien, Belgien och Spanien och 37 flygplan beslagtagna i Brasilien.
 • 163 hus beslagtagna i Brasilien till ett värde av mer än R $ 132 miljoner, två hus beslagtagna i Spanien till ett värde av 4 miljoner euro och två lägenheter som beslagtagits i Portugal till ett värde av 2.5 miljoner euro.
 • Finansiella tillgångar för 10 individer frysta i Spanien.

Globalt samarbete 

Inom ramen för underrättelsetjänster som pågår med sina operativa motsvarigheter utvecklade Europol tillförlitlig underrättelse om den internationella narkotikahandeln och penningtvätt i ett brasilianskt nätverk med organiserad brottslighet som verkar i flera EU-länder.

Kriminalsyndikatet hade direktkontakt med narkotikakarteller i Brasilien och andra sydamerikanska källländer som var ansvariga för beredningen och transporterna av kokain i marina containrar som var bundna till större europeiska hamnar.

Omfattningen av kokainimport från Brasilien till Europa under deras kontroll och befäl är enorm och över 52 ton kokain beslagtagits av brottsbekämpande myndigheter under utredningen.

I april 2020 samlade Europol de involverade länderna som sedan dess har arbetat nära tillsammans för att upprätta en gemensam strategi för att få ner hela nätverket. Huvudmålen identifierades på båda sidor om Atlanten.

Sedan dess har Europol tillhandahållit kontinuerlig utveckling och analys av underrättelser för att stödja fältutredarna. Under handlingsdagen utplacerades totalt åtta av dess tjänstemän på marken i Portugal, Belgien och Brasilien för att hjälpa de nationella myndigheterna där, vilket säkerställde snabb analys av nya uppgifter när de samlades in under åtgärden och justerade strategin. såsom krävs.

I en kommentar till denna operation sa Europols biträdande direktör Wil van Gemert: "Denna operation lyfter fram den komplexa strukturen och den breda räckvidden för brasilianska organiserade brottsgrupper i Europa. Omfattningen av den utmaning som polisen idag står inför kräver en samordnad strategi för att ta itu med drogen handel över hela kontinenterna. Våra partnerländers åtagande att arbeta via Europol stödde framgången för denna operation och fungerar som en fortsatt global uppmaning till handling. "

Fortsätt läsa

Brott

Europeiska dagen för skydd av barn mot sexuellt utnyttjande och sexuella övergrepp

publicerade

on

I samband med den europeiska dagen för skydd av barn mot sexuellt utnyttjande och sexuellt övergrepp (18 november) bekräftade kommissionen sin beslutsamhet att bekämpa sexuella övergrepp mot barn med alla de verktyg som står till dess förfogande. Att främja vår europeiska livsstil Vice president Margaritis Schinas sa: ”Enligt säkerhetsunionens strategi arbetar vi för att skydda alla som bor i Europa, både online och offline. Barn är särskilt utsatta, särskilt eftersom koronaviruspandemin korrelerar med ökad delning av bilder av sexuella övergrepp mot barn på nätet, och vi har en skyldighet att skydda dem. ”

Ylva Johansson, kommissionär för inrikes frågor: ”Föreställ dig att du som barnoffer vet att det värsta ögonblicket i ditt liv fortfarande cirkulerar på internet. Ännu värre, tänk dig att en möjlighet att räddas från pågående missbruk missades eftersom verktyg hade blivit olagliga. Företagen måste kunna rapportera så att polisen kan stoppa bilder som cirkulerar och till och med rädda barn. ”

Under de senaste åren har det skett en betydande ökning av fall av sexuella övergrepp och exploatering av barn och nyligen har coronaviruspandemin förvärrat situationen. Europol fann att när medlemsstaterna införde låsning och karantänåtgärder ökade antalet egenproducerade material, medan reserestriktioner och andra restriktiva åtgärder innebär att brottslingar i allt högre grad utbyter material online.

I juli antog kommissionen en omfattande EU-strategi för en mer effektiv kamp mot sexuella övergrepp mot barn. Enligt strategin föreslog vi lagstiftning för att säkerställa att leverantörer av onlinekommunikationstjänster kan fortsätta frivilliga åtgärder för att upptäcka sexuella övergrepp mot barn online. Dessutom stöder Europol operationer som den senaste åtgärder riktade mot människohandel. Byrån övervakar också kriminella trender i Bedömning av hot om organiserad brottslighet på internet (IOCTA) och dedikerade rapporter om utvecklingen av hot, inklusive sexuella övergrepp mot barn, i tiden för COVID-19.

Fortsätt läsa

Brott

Högnivåkonferens om penningtvätt och bekämpning av finansiering av terrorism - stänga dörren för smutsiga pengar

publicerade

on

Den 30 september var Europeiska kommissionen värd för en konferens på hög nivå om EU: s kamp mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Denna konferens markerade avslutningen av det offentliga samrådet som inleddes parallellt med antagandet av programmet Handlingsplan mot penningtvätt på 7 May 2020.

Det hölls en serie dedikerade paneldebatter och huvudtal av högt profilerade talare som är i frontlinjen i kampen mot smutsiga pengar, inklusive Catanzaro chefsåklagare Nicola Gratteri och franska kassationsdomstolens allmänna åklagare Francois Molins.

En ekonomi som fungerar för folket Valdis verkställande vice ordförande Dombrovskis sa: ”Smutsiga pengar borde inte ha någonstans att gömma sig. EU har ökat sina regler för penningtvätt. De är nu bland de tuffaste i världen - men verkställs fortfarande inte lika över hela linjen. Det är uppenbart att vi måste göra mycket mer för att stänga kvarvarande kryphål, ta bort svaga länkar och samordna bättre mellan EU-länderna. Effektivitet, effektivitet, verkställighet: dessa är de styrande principerna i vår strategi för att bekämpa penningtvätt. De bör gälla över hela EU och över hela världen. Det är så vi kan slå det. ”

Tre temapaneler kommer att täcka områdena för framtida reform av EU-reglerna, medan en avslutande rundabord kommer att förena representanter från Europeiska kommissionen, det tyska ordförandeskapet och Europaparlamentet för att lyfta fram EU: s enade ställning och engagemang för att bekämpa penningtvätt och finansiering av terrorism. Varje panel kommer att innehålla en möjlighet för frågor via Twitter med hashtaggen #StopDirtyMoneyEU. För mer information, information om programmet och en länk till liveströmmen, se här.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend